Assalamualaikum semua
Meh kita ramai2 pakat makan kaswi dari kak liza dan di fofularkan oleh mek cajun si IzahDaut..dah merata pergi nya kaswi ni..memang tak rugi mencuba..sedaaaaaaaaaap..kenyal2 rasanya..memang sesuai dgn tekak akak..teringat masa mula2 belajar buat kuih kaswi .
Dulu2 cara gini lah yang di ajar oleh mak akak..cuma dulu2 bila mak ajar,'ko masukkan tepung,buh tepung ubi sikit..air dia tu ko agak2 lah..kalau kurang kang koreh pulak',adeh...arwah mak selalu mengajar masak dgn gaya gitu.suka cakap main agak2..bila dah salah kita jugak yg kena marah..'kan dah cakap agak2 lah' ..muhahaha..kenangan manis betul belajar masak dgn arwah mak.
Eh!tersasar dari landasan dah ni...meh tengok resepi..maceh ijah..harap2 ko dah jumpa cajun ko tu ya..ke nak akak carikan kat sini..koman tul la orang KL tak jumpa cajun..
Orang T'ganu pun leh dapat..eh!akak pun nak cari cajun gak..dah meroyan tgk macaroni nor....alamak..tersasar lagi...
KUEH KASWI GANDUM
by
anymz mykitchen
sumber: Chef Hanieliza.fotopages
sumber:IzahDaut
Bahan Sirap
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
*saya tambah beberapa helai daun pandan
Masakkan semua dan sejukkan
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung
1 sudu kecil kapur kueh [optional]
Kelapa parut ( yang muda)
Sedikit garam
Cara:
1.Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang]
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.
*saya buat separuh pun puas makan.-Akak jugak buat separuh..
Akak anim... kuih nie dah smpi dapur akak dah... sedaaapnyaaa... suka mkn kuih nie.. nak ckit akak...
ReplyDeleteketip telige kak nim.. akakakaa...
ReplyDeletekak nim sapa mek cajun sapa? sapa? sapa? kak nim jangan macam macam tau... kang kena hukum karma mcm mek noorsha... kuih kaswi manisssssss..
malas la layan kak nim, nak gi jenjalan laaaaahh
wooo..nak sikit..kak nim...cjun tu mende? hiklhik...jakun sungguh org dok Ampang tu yer..errr..i pon tak pernah jumpa gak...kuikui
ReplyDeleteSalam kak! aaarrghhhhhh!! memnyampah menyampah menyampah hihihi.... kalau mcm ni nak suh akak hantarkan kelapa parut SEGAR tauuu! yg segar tak mo yg kering tuuu antor siam :D lamaaaaa sgt tak buat kuih kaswi, boring sbb kelapa parut sini payah nak jumpa kalau jumpa yg jenis nak diambik santanyer jerrr, dgn itam2 sume termasuk huh!
ReplyDeletekak apasai le kasi tonton kuih ni...sedapnya kak.
ReplyDeleteKalau kat Ganu kalau letak kapur banyak sikit...panggil "tepung kapur"
dipotong nipis2 baru di gaul dengan kelapa
hahahaha.. dh jangkit ngan virus kaswi jugak.. sedap! sedap!
ReplyDeletesuka hati jerk mek ijah tu nak kepit telinga kak anim kan..kikiki
ReplyDeleteakak..terliur lagi tengok kaswi akak tu..
sebab dah tu sedappnya macam mana..
ada lagi kak..
nak ngendeng sikit...
pic kaswi ni mmg betul2 bt sy kecur..ni klu hati tgh panas pun jd sejuk je bl dpt mkn ni :)
ReplyDelete*yg ni x koreh kan..*kenangan paling manis tu kak :)))
hahaha..itu dier sudah mari...ki3x
ReplyDeleteItu lah dulu mak suruh belajar tak nak..hehehe rasa nyer mmg best kan kak Anim..cam mak2 kite dulu buat..
belaja ngan omak macam tu lah nim. somo main campak-campak. sobab tu sokarang ni pun akak masak banyak main campak2 yo.
ReplyDeleteerr.. campak sikit kue kasui tu senia..
uwaaaa akak dah buat gak ya kaswi gandum ni..nak buat gaklah...kuih kegemaranku...dah tak sabar nak mengukus ni..
ReplyDeleteto diana
ReplyDeletesedap ni diana..buat 1/2 adunan pun dpt byk gak
to izahdaut
ReplyDeleteadeh..deh...sakit arrr...kuku ko tajam betul jah..pi ketip kuku..nak cajun tak?..(gaya ckp sarah dlm nurkasih)..nak taaak?...
ijah cajun..nama baru tu..wakakaka
to anna qawina
ReplyDeleteni lagi sorang minah gelatin..cajun pun tak tau..g selongkar dapur nor secubit garam tu..akan jumpa lah nanti cajun yg di war2kan oleh nor..wakaka
to ijayuji
ReplyDeletetu lah org minta add takmo bagi..kalo tak boleh akak kirimkan kelapa segar buat ko ika..rendam dgn airbatu kalo nak tahan lama..
eh..boleh tak gitu?..hehe
to kasihredha
ReplyDeletetry buat kak..senang je nak buat kuih ni..guna resepi ni.sedaaaaaaap sgt.
tun_telani
ReplyDeletetun dah buat ke belum?
dah buat lah tu ya?..sedap kan?
to mas
ReplyDeleteitu lah pasal mas..suka2 dia je nak ketip tinge akak..takpe2 satgi pok montot dia pulak..hehe
sedap kaswi ni kan mas?..kenyal2 rasa dia.
to deliah
ReplyDeleteyang ini tak koreh del..sedang elok je dgn tekak kita..kenyal betul..sedp del..buatlah
to mamaHawa
ReplyDeletebetul tu hawa.
macam kaswi zaman dulu2..sedap sgt.rasa cam nak buat lagi lah.
to ibundo
ReplyDeleteboto tu kakpah,omak2 ni kalau mengajar gomar bona buek agak2 kan?kalau kito salah buek, tak bongih takpo jugak kan?..ini kalau salah memotir boto dio marahkan kito.hehehe
to lyn
ReplyDeletetry resepi ni pulak lyn..memang sedap..hehe..layan je tekak mak mertua tu lyn..
to yatie
ReplyDeletebila dah start mengukus tu mesti tak berenti kan yatie..kumpulkan semua resepi mengukus,pastu kukus sekali.hehe
Wah ini kuih favorit akak tapi jarang buat sebab anak2 tak suka, selalu main beli aje..
ReplyDeletehttp://treatntrick.blogspot.com
lor kak..awat x namakan ijah kaswi..merata dah berjangkit kaswi ni dari ijahdaut tuh..hihi..
ReplyDeletelapo lak nengok menu2 org pepagi bute nih..akak tau tak waktu skrg ni 3.19 pagi waktu malaysia?hahaha