Assalamualaikum semua
Alhamdulillah kembali kita bersiaran setelah beberapa purnama..Cewah purnama lah sangat..Baru berapa minggu je kan?..Dah ada orang nak muntah asyik nengok kek karamel je..katanya dah nak muntah hijau dah..Eh! ada yg kata ke?.hehe..
Ya lah selama ni ingatkan kehilangan charger bateri camera..Tu yg dah lama tak snap gambar masak2..Nak ambik gambar lain laptop akak dah meninggal..Sudah tidak kembali lagi jadi say goodbye ajelah pd gambar2 yg ada dlm folder tu..Doc yg merawat pun belum menghantar sebarang khabar berita..huhuhu...sadis sungguh.
Hari ni akak buat butter bread puding resepi dari rumah mek ganu yg kiut miut tu..dah lamatak buat..Dulu pernah buat versi Hana di sini..
Meh kita tgk resepi...boleh juga melawat ke dapur Nor di T'ganu..Eh! di Secubit Garam..Peace Nor..
BUTTER BREAD PUDING Dgn SOS KASTARD
by
anymz mykitchen
Bahan2
10 - 12 kpg roti
butter secukupnya
500ml susu fresh
4 sudu besar gula halus
3 bj telur
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar tepung jagung
sedikit kismis dan choc chip
Sapu roti dgn butter dan potong .
Susun ke dlm loyang yg dah digriskan.
Masukkan susu, gula, telur, vanila dan tepung jagung ke dalam sebuah bekas dan kacau hingga sebati.
Tuangkan adunan ni ke atas roti yg dah disusun td dan biarkan meresap lebih kurang 10 minit.
Taburkan kismis dan choc chip ke atas roti td. (kalau nk letak kismis dan choc chip ni selapis demi selapis masa menyusun roti pun boleh jugak.. terpulang la ya)
Bakar puding roti dm oven yg dah dipanaskan (175 -180C) lebih kurang 40 - 45 min atau sehingga masak.
Sejukkan seketika baru lah di potong dan dihidangkan begitu saja atau dgn sos kastard.
SOS KASTARD
1/2 tin susu cair
1 tin air (guna tin susu cair)
3 - 5 sudu besar gula ~ ikut kemanisan sendiri
1 sudu tepung kastard
1 sudu tepung jagung
1 helai daun pandan/1/2 sudu esen vanila
secubit garam
Masukkan kesemua bahan kedalam periuk dan masak lah sehingga sedikit pekat.
Hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak berketul.
Sejukkan dan bolehlah dihidangkan bersama Puding Roti.