Assalamualaikum semua
Alhamdulillah berjumpa lagi kita di malam minggu ini..Mesti semua sedang sibuk tu .Ya lah kan,mesti ada anak2 yang balik dari asrama..Minggu ni kan cuti panjang....
Akak buat kek lobak merah ni petang tadi .Apa yang boleh akak katakan,kek ini memang sedap dan moist..Mekaseh Naz atas brialliant idea dari Naz dalam menghasilkan kek hasil gabungan pisang dan lobak merah..Ada banyak serat di situ..Tak rugi mencuba..tak berhenti2 akak makan sejak dari tadi..Kandungan gulanya sedang elok aje di tekak..Ada kismis juga di dalam adunan..InsyaAllah pasti akan buat lagi kek ni dan kali ini sudah pasti akak akan sertakan cheese cream sebagai toppingnya.
Akak minta izin copy resepinya terus di sini ya Naz..Sodap banget deh..hehe
BANANA CARROT CAKE (KEK PISANG LOBAK MERAH)
by
anymz mykitchen
Bahan-bahan A :
- 1 1/2 cawan tepung gandum - ayak
- 1/2 tsp soda bikarbonat - ayak
- 1 tsp serbuk penaik - ayak
- 1/2 tsp serbuk kayu manis
- 1/4 tsp serbuk buah pala
- 1/2 cawan minyak jagung
- 3/4 cawan gula kastor atau gula perang
- 2 biji telur
- 1 tsp esen vanilla
- 1/2 cawan pisang yang dilenyek
- 2 cawan lobak merah yang diparut
- 1/2 cawan raisin/ kismis - gaul dengan sedikit tepung gandum untuk mengelakkan raisin mendap ke dasar kek sewaktu pembakaran
Di resepi sudah Naz nyatakan bakar selama 45-1 jam.
Tapi akak bakar hanya 40 min.Suka dengan rasa lembap kek ni..
Cara menyediakan :
Campurkan semua bahan A ke dalam sebuah mangkuk. Ketepikan.
Masukkan bahan B ke dalam mangkuk pengadun dan pukul hingga kembang.
Masukkan bahan A ke dalam adunan dan kaup balik menggunakan spatula.
Masukkan pisang lenyek dan parutan lobak merah. Gaul sebati. Masukkan pula raisin dan gaul rata.
Tuang adunan ke dalam loyang yang dilapik dengan kertas kalis minyak.
Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175 C selama 45 minit - 1 jam mengikut oven masing-masing. Guna api atas dan bawah yer.