Saturday, 28 April 2012

Banana carrot Cake-dari NAZ COSK

 Assalamualaikum semua

Alhamdulillah berjumpa lagi kita di malam minggu ini..Mesti semua sedang sibuk tu .Ya lah kan,mesti ada anak2 yang balik dari asrama..Minggu ni kan cuti panjang....
Akak buat kek lobak merah ni petang tadi .Apa yang boleh akak katakan,kek ini memang sedap dan moist..Mekaseh Naz atas brialliant idea dari Naz dalam menghasilkan kek hasil gabungan pisang dan lobak merah..Ada banyak serat di situ..Tak rugi mencuba..tak berhenti2 akak makan sejak dari tadi..Kandungan gulanya sedang elok aje di tekak..Ada kismis juga di dalam adunan..InsyaAllah pasti akan buat lagi kek ni dan kali ini sudah pasti akak akan sertakan cheese cream sebagai toppingnya.
Akak minta izin copy resepinya terus di sini ya Naz..Sodap banget deh..hehe




BANANA CARROT CAKE (KEK PISANG LOBAK MERAH)
by
anymz mykitchen

Bahan-bahan A :
  • 1 1/2 cawan tepung gandum - ayak
  • 1/2 tsp soda bikarbonat - ayak
  • 1 tsp serbuk penaik - ayak
  • 1/2 tsp serbuk kayu manis 
  • 1/4 tsp serbuk buah pala
Bahan-bahan B :
  • 1/2 cawan minyak jagung 
  • 3/4 cawan gula kastor atau gula perang
  • 2 biji telur
  • 1 tsp esen vanilla
Bahan-bahan C :
  • 1/2 cawan pisang yang dilenyek
  • 2 cawan lobak merah yang diparut 
  • 1/2 cawan raisin/ kismis - gaul dengan sedikit tepung gandum untuk mengelakkan raisin mendap ke dasar kek sewaktu pembakaran

Di resepi sudah Naz nyatakan bakar selama 45-1 jam.
Tapi akak bakar hanya 40 min.Suka dengan rasa lembap kek ni..




Cara menyediakan :

Campurkan semua bahan A ke dalam sebuah mangkuk. Ketepikan.

Masukkan bahan B ke dalam mangkuk pengadun dan pukul hingga kembang.

Masukkan bahan A ke dalam adunan dan kaup balik menggunakan spatula.

Masukkan pisang lenyek dan parutan lobak merah. Gaul sebati. Masukkan pula raisin dan gaul rata.

Tuang adunan ke dalam loyang yang dilapik dengan kertas kalis minyak.

Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175 C selama 45 minit - 1 jam mengikut oven masing-masing. Guna api atas dan bawah yer.

Friday, 27 April 2012

Kerabu Sotong Pucuk Paku

Assalamualaikum

Jumpa kita lagi di siaran berita malam (belum malam)...muahaha...Ini memang kes buhsan tahap gaban..Semakin hari semakin malas..Walau apa pun memasak memang tetap memasak..BW ke rumah kawan2 memang tetap di lakukan..Sunyi dunia ni di rasakan jika tak menjenguk ke dapur mek2 semua..Meriah tau rumah u alls..akak suka...
Hari ni masak cincai bohcai aje...sebab puan tanah kedaung kemaruk menonton TV siaran percuma dari Astro.maklum selama ni, cuma ambil channel2 pilihan saja sebab en suami melarang keras ambik yang macam2..Bukan apa hanya untuk sementara aje..Esok2 bila Ainul dah habis sekolah baru lah letak yg macam2 tu balik..Elllehhhhhh....nak sejuk kan hati hakak je lah tui..Menjelang beliau letak HBO ke,ABO ke hakak ni dah semakin tuo,takkan le dah tuo2 masih nak dok tercegat depan TV tu kan...?..kan?..haha
Okaylah meh kita nengok resepi kerabu sotong ni atau boleh jugak di katakan kerabu pucuk paku sbb sutun tu cuma ada 5 ekor je tadi....(ooppss..kantoi..kalau tak bg tau u all pun tak tau kan?)..hehe
Lagi satu nak bagi tau.jangan rendam pucuk paku dgn air panas lama2 sgt,kalau tidak wajiblah ia menjadi seperti sayur pucuk paku akak ni..lobammmmmm yo rupo ee....


 Kerabu Sotong ber Pucuk Paku
by
anymz mykitchen

Bahan2

1/2 kg sotong
2 ikat pucuk paku-ambil daunnya,cuci dan ketepikan
1 labu bawang besar-hiris halus
1 atau 2 kuntum bunga kantan-hiris halus
5 tangkai cili padi (jika suka)-hiris halus
6 ulas cili merah
1 inci belacan -di bakar
3 sudu besar kerisek
limau nipis secukupnya
garam
gula
Air secukupnya

Cara

Bersihkan sotong dan cuci.
Masakkan air hingga mendidih dan masukkan sotong dan perap selama 20 min
Angkat sotong,toskan dan ketepikan
Lebihan air mendidih tadi,lalukan aje airnya ke atas pucuk paku.ketepikan
Tumbuk cili merah bersama belacan
Sotong yang sudah di toskan di hiris halus jika suka.-akak hiris kasar
Masukkan sotong ke dalam mangkuk
Masukkan juga cili tumbuk,kerisek,cili padi,hirisan bawang besar dan bunga kantan
Gaul bersama hingga sebati.masukkan garam dan gula secukupnya
Perah air limau nipis.
Sedia untuk di hidangkan

Makan dengan nasi panas2..perghhhhhhhhhhh

Thursday, 26 April 2012

Roti Naik Pandan

Assalamualaikum semua

Malam ni kita makan roti pulak ya..Diringkas kan cerita resepi akak ambil dari sahabat fb yang bernama Salina Abkamal..
Kisahnya kali ini akak terlupa letak water roux dan bread improver dalam adunan..Hati risau juga,mana tau kalau2 adunan tidak naik..Ya lah kan namanya pun roti naik.,alhamdulillah...roti ni tetap naik seperti seolah2 kita guna bread improver dalam adunan...Akak buat roti untuk minum petang.petang semalam..Ada baki beberapa ketul je lagi tu.Malam ni kira habislah tu..
Jom intai resepi  yang mana akak rasa resepinya tak jauh beza dengan resepi garlic finger bread..
TerimaKaseh tak terhingga pada Salina.Akak minta izin kongsi resepinya di sini pulak ya.

Roti Naik pandan
by
anymz mykitchen
Sumber:Salina Abkamal

Bahan2

500 gm tepung roti
100 gm gula kastor
11 gm yis
1 sb serbuk santan
80 gm marjerin-akak guna butter
1 st bread improver-akak skip sbb terlupa
1 biji telur}
2 sb susu pekat}
Air}                      di timbang bahan2 yang dlm kurungan sehingga 310gm 
Pandan Paste}


Walau pun terlupa letak bread improver atau pun water roux tekstur dia tetap gebu
Akan terus guna resepi ni memang sedap dan gebu..

Cara

Satukan bahan2 kering
Masukkan bahan2 cecair
Masukkan marjerin.Uli sebati sehingga lembut dan elastik dan kembangkan
Tumbuk dan buang angin
Bulatkan2 doh dan timbang
jika suka boleh masukkan inti
Biar dan perapkan sehingga doh naik 2 kali ganda
Barulah di bakar

Akak buat

Masukkan semua bahan ke dalam bread maker dan uli seperti biasa..

Tuesday, 24 April 2012

Nasi Goreng kantonis Bersama Peha Ayam Bermadu

Assalamualaikum semua

Apa khabar kawan2 dan teman baru 'my kitchen'..Alhamdulillah walaupun akak sudah jarang2 update masakan2 baru namun masih ada yang sudi berkunjung dan menjadi sahabat baru.TerimaKaseh daun keladi dari akak dan selamat berkenalan...^_^
Malam ni akak hidangklan nasi goreng kantonis bersama ayam bermadu..
Sesekali kita ubah selera masak begini memang seronok sangat rasanya..Sebab semua jenis zat ada dalam menu ni,sayur2an,kabohidrat dan protein semia di gabungkan dalam satu hidangan..Akak suka sgt2...Memang tak pedas..Nak pedas?..patah2kan le cili padi atau di kunyah gitu2 aje dan jgn lupa sediakan sebaldi air sirap kalau2 tergigit cili padi tu di lidah...hehe.
Resepi akak ambil dari majalah RASA...Resepi asalnya nasi goreng ni bersama kepak ayam bermadu,malangnya kepak ayam dah habis masa akak bershopping di pasaraya tu,takde kepak kita sapu peha aje pun kira oraitlah ya.....
Okaylah mari kita tengok resepi simple ni dan jgn lupa mencubanya..Memang besttttttt...Resepi akak salin terus dari majalah dan akak harap bagi sesiapa yang ingin mencuba tu pandai2 lah adjust mengikut jumlah nasi yang hendak di goreng ya..


 Nasi Goreng Kantonis Bersama Peha Ayam Bermadu
by
anymz mykitchen
Sumber:Majalah RASA

Bahan2

1kg nasi
30gm bawang putih
30gm kek ikan}di potong kecil
30gm bebola ikan}di potong kecil
50gm udang}di buang kepala
150gm isi ayam
50gm sawi
50gm lobak merah
650gm kepak ayam}akak guna peha ayam
150gm sos tiram
4 sudu makan sos madu
10gm biji bijan
50gm tepung jagung
5 sudu makan minyak masak
1 sudu makan minyak bijan
1 sudu makan garam dan gula


Cara

Perapkan ayam bersama sos tiram,minyak bijan,madu serta bijan selama 30 min
Kemudian bakar dalam oven hingga masak

Cara

Untuk nasinya,panaskan minyak dan tumiskan bawang putih hingga berbau harum dan masukkan nasi
Gaulkan rata dan angkat.Ketepikan
Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih hingga naik baunya
Kemudian masukkan sos madu(akak ambil lebihan air perapan ayam) bersama kek ikan,bebola ikan,udang serta isi ayam dan juga lobak merah.
Masukkan bancuhan tepung jagung,sayur sawi dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya
Angkat dan hidangkan bersama nasi goreng serta ayam..

Friday, 20 April 2012

Main Deko2-takde kerja

Assalamualaikum semua

Ada yang sudah ngantuk2 mau titun ke tu?..Sambil akak update entri mlm ni sambil dok menguap2 menahan mengantuk mata ni,sambil2 menunggu acara lawak super spontan sebentar lagi..dah nak start pun dah tapi mata akak masih lagi dok ngadap lappy ni hah..Rasa macam dah jadi satu tanggungjawap pulak untuk mengupdate entri walaupun tak dapat setiap hari sesekali tu pun kira okaylah kan?..kan?..
Entri hari ni takde resepi cuma akak mau bagi idea untuk kawan2 yang berniaga tu..kalau sesekali boleh juga kek2 coklat tu di deko gaya gini..
Sebenarnya resepi kek ni adalah resepi yang akak cuba2 dari sebuah majalah..Kiranya testimonial lah kan,kalau rasa dia sesuai dgn tekak akak dan ainul (dah ainul aje yg tinggal bersama skang ni )bolehlah akak share dgn kawan2 pulak tapi malangnya rasa dia tidak menepati citarasa kami..
Bukan saja akak dan ainul,en suami pun buat muka kelat semacam je...habis tu siapa nak makan kek yang selebihnya tu?..Jangan risau membazir amalan syaitan kan?..Anak2 buah akak sudah pasti boleh habiskan..
Sebenarnya rasa kek ni bukanlah teruk sangat cuma mungkin kami sudah terjatuh cinta kek yang ada rasa cheese dan coklat..Gabungan bersama cheese dan coklat ,memang super power rasanya..hehehe


 Taraaaaa!!Deko Ombak Rindu nama di beri


 Ada alunan ombak rindu di atas kek ni..
Alunan ni di hias oleh anak dara bongsu akak yang teringin nak masuk kelas deko2 dan buat coklat..
Akak kata bawah umur,nanti dulu tunggu cuti panjang baru leh masuk kelas..^__^


 Boleh tahan gaklah deko tangan yang hanya biasa cuci pinggan ni kan.


Ainul kata.."wah!!!cam eskrimlah butter cream tu mak."..hehe

Tuesday, 17 April 2012

Nasi Impit/Kuah Kacang-Yang Paling simple

Assalamualaikum

Salam Tengahari buat semua pengunjung mykitchen..Minta maaf banyak2 andai ada yang bertandang ke sini tapi puan tanah kedaung tidak mengupdate dgn entri2 terbaru..Sibuk sangat rasanya akhir2 ni..Kisah kesibukan ini akan akak update di blog my story tu ya..InsyaAllah tunggu masa yang sesuai.Buat masa ini,hari ini,menu nasi impit ini aje lah yang sempat akak hidangkan buat semua pengunjung2 dan teman2..
Laptop akak masih lagi di klinik..Memang ambik masa betul nak merawatnya tu,tambahan pula anakanda yang merepair tu hanya buat kerja part time.So sabar aje lah nampaknya...huhu
Nasi Impit ni akak buat semalam,entah kenapa tiba2 tekak ni rasa naaaaak sgt2  makan nasi impit berkuah kacang..Tengok2 dlm esbok ada pulak kacang tumbuk yang sudah lama akak simpan,sejak bulan posa tahun lepas lagi rasa2nya..huuuiiiii dah nak setahun ngko...kihkih..sib baik tak menopos lagi...
Resepi akak ni resepi yang paling simple..mudah aje nak membuatnya..Inilah resepi turun temurun dari mak dan mak mertua akak..Entah nape ya,mak2 ni buat main campak2 aje...Kadang2 mak mertua akak guna asam belimbing buloh sebagai tambahan..simple tapi sedap...^_^
Ada lagi 4 ketul belen nasi impit kat dapur tu..sape nak?....Ainul minta maknya buat nasi impit goreng,..Akak kata tunggulah hujung minggu ni mak rebus lagi sebab apa tau?..sebab hujung minggu ramai sikit adik beradik Ainul di rumah ni..Baru seronok makan ramai2....

Nasi Impit/Kuah Kacang Yang paling Simple
by
anymz mykitchen

Bahan2

Nasi Impit size mini
1/2 kg kacang tanah (di goreng tanpa minyak,buang kulit dan ditumbuk)
8 ulas bawang merah-di tumbuk
4 ulas bawang putih-di tumbuk
500 ml air asam jawa
10 tangkai cili kering rebus sebentar
 kisar cili kering yang sudah di toskan airnya 
garam
Gula secukup rasa

*Gaul kacang tanah bersama air asam jawa dalam mangkuk-ketepikan

Cara

Panaskan minyak
Tumis bawang tumbuk hingga naik bau
Masukkan cili kering kisar
Tumis hingga naik bau
Masukkan kacang tanah yang sudah di gaul bersama air asam jawa.
Masukkan garam dan gula
Lihat akan kepekatannya
Kalau cair sila tambah air asam jawa lagi
Kacau sebati hingga terbit minyak
Rasa kuah kacang mestilah ada rasa masam,manis dan masin...


Tak perlu tunggu raya.
Buat nasi impit sebagai minum petang atau untuk sarapan pagi pun boleh
Janji rajin kan?...

Friday, 13 April 2012

Moist Yogurt Chocolate Cake

Assalamualaikum semua

Bertemu kita kembali malam ini..Kali ini akak datang dengan sedikit kepandaian ..Kalau ada yang perasan gambar sudah boleh di edit dan ada watermark tapi amaran keras itu masih terus berjalan ya..Jangan nak pandai2 copy gambar tanpa izin puan tanah kedaung ya..^_^ (ada sedikit senyum sindir di situ)
Malam ni kita makan kek lagi..Entah kenapa anak2 memang tak boleh langsung tengok esbok tu kosong..Bila anak2 buah akak balik,semua akan meluru ke arah peti ais,bila buka nak tengok tak ada benda yang hendak di kunyah2,masing2 akan bersuara..":hah!?kosong aje?"..ishh..tambahan dah nak ke hujung minggu ni kan,memang patutlah akak bakar sebiji dua kek..Mesti ada aje yang sesat ke rumah ni nanti..hehe
Kali ni akak buat kek ulangan.Pernah buat dulu di sini.terimakaseh kakpah@Ibundo dan CM.Kali ni akak letak topping cheese sebab nak habiskan stok cheese...Takpelah kalau ada mek tu dok ngata akak ratu cheese bagai kan?..kayo den..haha
Okaylah selamat berhujung minggu dan selamat menjamu mata...



 Moist Yogurt Chocolate Cake
by
anymz-mykitchen
Sumber:Ibundo & CM


Bahan-bahannya:

1 cawan serbuk koko.

1 cawan air mendidih.
1 cawan butter-suhu bilik.
4 biji telur.
2 1/2 cawan gula halus.
2 tsp esen vanilla.
3 cawan tepung kek*
2 tsp baking soda *
1 tsp baking powder *
1/2 tsp garam halus * (*ayak)
1 cawan fresh yogurt.




Cara-caranya:
  • Bancuh serbuk koko dengan air mendidih hingga rata.
  • Pukul gula dan butter hingga kembang dan ringan.
  • Kemudian masukkan telur satu persatu,esen vanila,yogurt,tepung yang diayak bersama baking soda,baking powder dan garam tadi.Pukul hingga sebati.
  • Akhir sekali masukkan bancuhan serbuk koko dan pukul lagi hingga rata dan sebati.
  • Bakar dengan menggunakan loyang bulat berukuran 9".Jangan lupa sapukan butter pada loyang dan alaskan dengan baking paper.
  • Bakar hingga masak.
  • Biarkan dalam loyang selama 10 minit baru keluarkan kek.Biarkan kek betul-betul sejuk baru di salut dengan coklat ganache.
Chocolate ganache

450 gm Coklat masakan-potong kecik.
300 gm cream(Cm guna whipping Cream)

  • Masukkan semuanya kedalam periuk yang sesuai.Masak dengan menggunakan api yang kecik sehingga coklat cair.kacau hingga sebati


Thursday, 12 April 2012

Garlic Finger Bread

Assalamualaikum

Alhamdulillah...hari ni akak cuma sempat jamu kawan2 semua dgn roti garlic yang teramat2 sedap...Sesuai di makan bersama mushroom soup yang boleh di dapati dgn mudah di pasaraya2 kecik dan besar..kedai runcit kat kampung2 pun dah ada menda ni...Tinggal panaskan dgn setin air je lagi dalam periuk masing2..Kalau terlebih rajin tu boleh lah bertandang ke dapur kawan2 yg lain untuk buat home made chicken or mushroon soup..
Dalam kes akak ni , akak cuma sempat beli yang segera aje tapi tak boleh makan dgn banyak sebab ada kandungan garam yang tinggi di situ...InsyaAllah bila keadaan dah sesuai dan lappy akak tu dah pulih boleh lah akak beroperasi seperti biasa.Hari ni akak pinjam laptop en suami di mana pengetahuan akak untuk menggunakan lappy beliau ini amat2 lah tipis sekali..nak guna photoscape pun tak dapat sbb  beliau tak pernah guna maka dgn itu menda alah tu tak wujud langsung di lappy ni.Nak memandai2 takut terpadam pulak benda2 mustahak yg terkandung di sini.nak install sendiri takut tersalah raba pulak nanti..Nah!sudah tau kan?..Ada sedikit kebutaan tentang IT di situ...
Sudahnya gambar2 akak ni pun tak ada watermark.huhu
Jah ko jangan sekali2 tersenyum kat situ..akak siku kang....^________^..haha jangan marah ya jah..resepi ni semua akak kopipes je dari Izah Muffin Lover...


PERHATIAN!!!..JANGAN SESEKALI AMBIL KESEMPATAN UNTUK MENGAMBIL GAMBAR DI BLOG INI..



 Garlic Finger Bread (Basic bread)
by
anymz mykitchen



Bahan A
500g tepung roti 
100g gula
1 sk garam
30g susu tepung
1 sk bread softener- optional 
1 sk bread improver- optional 
4 sk yis @ 11 gm yis mauripan


Bahan B
250ml air
1 bj telur- pukul sedikit


Bahan C
80g margerine


Bahan D
Gula kasar utk tabur- tun x letak *tak letak


Cara2:

1. Gaul sebati bahan A
2. masukkan bahan B ke dalam bahan A dan uli sampai licin.
3. masukkan bahan C dan uli sampai adunan tidak melekat ditangan
4. biarkan adunan naik 2 kali ganda selama 30-40 minit.,
5. tumbuk2 utk keluarkan angin. uli sebentar, bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
6. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
7. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.


atau


1. Masukkan semua bahan kecuali Bahan D dalam Bread Maker, pilih setting doh (dlm sejam setengah).
2. bila BM dh siap menguli, kuarkan dan tumbuk2 utk buang angin dia,
3. bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
4. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
5. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.



GARLIC SPREAD
sumber: kak Yatie @ kak Madihaa

50 gm Butter bergaram ~ suhu bilik
3 ulas bawang putih ~ dicincang halus
2 pokok daun ketumbar ~ dicincang halus
sedikit lada hitam kisar 

Gaulkan semua bahan
Siap digunakan.

Sunday, 1 April 2012

Red Velvet Cake Untuk Bday Wazir

Assalamualaikum semua

Sudah agak lama akak tidak bersiaran di hujung minggu begini..Dah lewat pun..dah nak masuk hari baru di minggu yang baru juga di bulan yang baru...
Hari ni 1 hb April 2012
Maaf lah ya..post cake pun cake yang sudah di potong...dan juga maaf sekali lagi harap jangan jemu menonton RVC
Akak hidang kan sekali lagi RVC buat kawan2 semua sempena bday wazir hari ni 1hb April..
Bday yang ke 18 tahun...Bday boy yang pilih RVC

Happy bday Wazir..semoga menjadi anak yang soleh dan tercapai segala cita2 ..Dan semoga impian menjadi kenyataan...Wazir memilih untuk meneruskan pelajarannya ke matrikulasi mengikut jejak langkah abangnya (sementara ni itulah pilihannya.tak tau lah esok lusa berubah pulak lagi..huhuhu) di samping itu masih juga menunggu panggilan utk ke PLKN..Masih ternanti2 ke mana hendak di hantar anak bujang bongsu akak ni....
RVC ni akak guna resepi dari Ayu,Spore tapi kali ini akak try menggunakan tepung gandum pulak instead of SRF tu...moist sangat dan RVC kali ini memang akak sangat2 berpuashati akan hasilnya...


Red Velvet Cake 3
by
anymz mykitchen
Sumber:Ayu


Bahan-bahan

1 2/3 tepung naik sendiri-akak guna tepung gandum
2 sb serbuk koko
1/2 sk baking soda
110 gm mentega-ayu guna 125gm mentega (akak juga)
1 cawan gula halus

2 biji telur besar-akak guna 3 biji telur gred B
1/2 cawan susu segar
1/4 cawan buttermilk-1/4 cawan buttermilk-ayu buat 1/2 cawan susu segar + 1/2 sb cuka.biarkan hingga 15-20 min- di gunakan 1/4 cawan saja utk resepi ini)

1 sk cuka
1/2 botol pewarna merah cecair atau 1 sk gel warna merah

Cara

Pukul  mentega dan gula hingga berkrim
Masukkan telur satu persatu
Masukkan esen vanila
Masukkan bahan kering yang sudah di ayak,bersama susu dan buttermilk bergilir2 berakhir dengan bahan kering.
Akhir sekali masukkan cuka dan gaul rata
Bakar dalam oven yang sudah di panaskan selama 30-40min di suhu 170C atau mengikut kepanasan oven masing2 hingga masak
Biarkan sejuk 
Lepas tu boleh di lapis dengan frosting cheese dan coklat di atasnya..

Untuk resepi frosting cheese dan coklat ganache boleh lihat di sini