Friday, 27 September 2013

Kuah Dal Dan Roti Canai

 Assalamualaikum

Apa khabar pengunjung2 mykitchen hari ini?..Sehat?..Sarapan apa hari ini?.
Hari ini akak sarapan roti canai..keke..Roti canai segera yo..keluar freezer defrost dlm 15 min Panaskan koli,letak butter sikit terus tepek roti canai atas koli non stick..Siap..makan bertiga dgn Ainul dan en somi kenyang kami dgn kuah Dal yg di buat sendiri..Pueh hati..Pergghhhhhh..mmg sedap kalau buat sendiri.

Resepi akak ambik dari dapo kakak cantik kak Erna..Dua pupu akak ni.Kami berkongsi moyang yg sama.
Kak!!! halal kan resepi ni yo..sodap kak..hihi



Kuah Dal
by
anymz mykitchen

Bahan

1/2 kg kacang dal
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
8 tangkai cili kering-akak terlupa tu yg ada lado bosa tu..
2 sudu besar halba campur
6 tangkai daun kari
sedikit serbuk kunyit jika suka
garam secukup rasa
Cara

Kacang di rendam hingga kembang (lebih kurang 4 jam) dan di rebus hingga empuk
Hiris bawang merah dan putih dan cili kering di gunting kasar
Tumis bawang merah dan putih,cili kering,halba campur dan daun kari hingga wangi
Setelah naik bau tutup api dan curahkan bahan2 ini ke dalam periuk rebusan kacang dal
Tambah air jika perlu dan letak garam secukup rasa
Masak hingga menepati kepekatan yang di kehendaki..
Siappp...sonang amek kan?..hehe

Wednesday, 25 September 2013

Ayam Sambal

Assalamualaikum semua

Hari ni kita makan ayam lah pulak.Dah berapa hari asyik dok makan kek roti jemu pulak ya dak?
Ayam sambal ni kita tanya lah semua org siapa lah yang tak suka . kan?
Antara fav seisi rumah ni..Sebenarnya sambal ayam sesuai di gabungkan dgn semua jenis nasi spt nasi putih .nasi minyak.nasi tomato atau apa2 jenis nasi lah..
Resepi sgt simple.Semua org tau masakan akak mmg ringkas sgt resepinya.Walau bagaimana pun akak sertakan juga di sini buat panduan adik2 yang baru mengenalkan dirinya ke dapur..hihi

Ayam Sambal
by
anymz mykitchen

Bahan2

1/2 ekor ayam di potong ikut suka-bersihkan dan ketepikan
Garam 
Kunyit
Minyak utk menggoreng
15 tangkai cili kering-di rebus hgga kembang
2 hiris halia
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu kecil gula


Cara

Panaskan minyak dalam kuali
Ayam yang sudah di bersihkan di gaul bersama garam dan kunyit dan goreng hingga masak
Sementara itu cili kering yang sudah kembang toskan airnya dan kisar bersama 1 labu bawang besar,halia dan 3 ulas bawang putih
Ayam yang sudah masak angkat dan toskan minyak
Dengan minyak yang sedia ada keluarkan sedikit dan tinggalkan baki secukupnya utk menumis cili
Tumis cili kering yang sudah di kisar hingga terbit minyak
Masukn air asam jawa.garam dan gula secukup rasa
Masukkan ayam dan gaul bersama dan sedia utk di hidangkan
Boleh juga tabur bawang besar yang di hiris bulat sbg hiasan

Tuesday, 24 September 2013

Chicken Floss Bun

 Assalamualaikum semua

Alhamdulillah janji pd diri kalau boleh nak update resepi setiap hari..Naaaa..sudah tiga hari akak di beri rezeki kesihatan yang baik dan waktu yang cukup terluang utk kita sama2 berkongsi resepi aneka masakan..Syukur alhamdulillah.

Okay hari ini kita meroti pulak ya..
Resepi asal tidak menggunakan sebarang bahan penaik atau bahan pelembut..Bagi sesiapa yang ingin mempelajari  roti tanpa menggunakan bahan2 tersebut boleh email akak ya dan op kos bukan pree..hehe
Walau bagaimanapun pengunjung2 mykitchen boleh juga meneroka resepi utk ciken floss bun ini di SINI..Akak pernah buat suatu ketika dahulu..

Chicken Floss Bun
by
anymz mykitchen


Bahan

selain ciken floss boleh juga di tabur serunding
jika suka..mmg sedap
400 gm tepung roti
8   gm yis
2  gm bread improver
4  gm garam
72 gm   gula
240 gm air
48 gm mentega

Chicken Floss dan mayonis

Cara

Satukan bahan2 kering spt tpg roti,yis,garam dan gula
Gaul guna spatula
Masukkan air dan putar dgn kelajuan perlahan
Tukar ke kelajuan yang sederhana dan putar lebih kurang 3 min
Masukkan mentega dan putar lagi dgn kelajuan sederhana hingga elastik
Timbang setiap adunan sebyk 50 gm
Uli dan rehatkan selama 10 min.
Uli lagi adunan dan rehatkan di atas dulang pembakar sehingga doh naik dua kali ganda
Bakar dgn suhu 180 selama 12-15 min
Dah siap sejukkan dulu roti dan sapu permukaan dgn mayonis dan boleh lah di tabur ciken floss di atasnya


memang menjadi fav seisi rumah roti begini

Monday, 23 September 2013

Hokkaido Chiffon CupCake

 Assalamualaikum semua

Waaaaa...jangan mintak cupcake ni..
Akak sendiri pun dah hampir terlupa bila haribulan akak membuatnya..Tgk dlm file ada gambar hokkaido cc terus akak tergerak nak update lagi blog usang yg sudah sgt berdebu dan byk sawang ni..hihi

Ramai yang dah buatkan?.Akak je yang masih terkial2 nak menerai semua jenis masakan dan kek yang sudah byk ketinggalan..
Hokkaido chiffon cc ni mmg sedap.Gebu lagi teksturnya..tambahan lagi dgn rasa lemak inti kastad..wallah mmg ohsem rasanya.
Resepi dah lama akak simpan hasil skodeng dr dapur Ita dan Mas..TerimaKaseh pd empunya resepi dan jutaan terimakaseh kerana sudi berkongsi dgn kami semua .



Hokkaido Chiffon Cupcake
by
anymz mykitchen


Bahan 
4 biji kuning telur
30 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
40 ml susu segar
40 ml minyak canola ~ minyak makan pun boleh
55 gm tepung cake
20 gm tepung kastard
1 sudu kecil baking powder
4 biji putih telur1/4 sudu kecil garam
80 gm gula caster

Cara
Panaskan oven pada suhu 170 
Sediakan 8 biji ramekins bersaiz besarAtau boleh juga guna mangkuk kertas cup cake yang kerasAtau boleh juga gunakan cawan muffin
Satukan tepung, tepung kastard dan baking powder.
 Kemudian di ayak 3 kali
Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk aje
Tambahkan vanila, susu dan minyak dan pukul rata.
Masukkan bahan yang telah di ayak tadi dan gaul rata
Dalam bekas lain ~ pastikan bekas berkeadaaan kering
Pukul putih telur dan garam hingga berbuih
Tambahkan 80 gm gula sedikit sedikit dan terus memukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kental dan kaku (soft peaks)
Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan dalam adunan tepung.
Gaul rata dgn menggunakan kaedah kaup balik
Kemudian masukkan baki adunan dan gaul hingga sempurna dengan kaedah yang sama
Tuangkan adunan dalam ramekins atau cawan kertas anggaran 80% penuh
Hentakkan sedikit bekas ramekins utk mengurangkan gelembung udara pada kek
Masukkan dalam oven dan bakar selama 25-30 minit
Keluarkan dari oven bila kek masak
Hentakkan bekas remakins sekali lagi dan biarkan kek sejuk
Bila kek sudah sejuk, bolehlah paipkan filling kedalamnya dengan menggunakan pipping bag.



CREAM CUSTARD
by Honey

1 sudu besar tepung 
1 sudu besar tepung jagung 
4 sudu besar gula 
200ml (1 cup) susu segar 
1 biji telur (L size) 
1 sudu besar mentega 
1 sudu teh esen vanila - ita tambah

Masukkan tepung, tepung jagung dan gula  ke dalam mangkuk. 
Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2
Masukkan telur dan kacau lagi. 
Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. 
Masak sehingga pekat. 
Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau.
Ulang sehingga pekat.
Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata. 

Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.



Sunday, 22 September 2013

Snow CheeseCake

 Assalamualaikum semua

Apa khabar pengunjung2 mykitchen dan sahabat2 baru akak di sini.
Alhamdulillah setelah sekian lama hampir 7 bulan rasanya, baru kini akak kembali bersiaran.Bukannya tidak ada masa malah kini akak punya banyaaak sgt masa terluang tapi tu lah kalau dulu masa terluang itu di isi dgn sembang2 dan mengeratkan silaturrahim dgn rakan2 di fb dan blog kini kekangan masa itu di isi dgn mempelajari benda2 baru dan kajian tentang resepi2 terkini..
InsyaAllah dalam masa terdekat akan akak kongsikan resepi2 terkini ya..Doakan akak sehat je..

Baiklah...akak tengok dlm fb ramai betul kawan2 yg sudah mengambil order kek yg sgt mabeles ni..bukan mabeles sangat mabeles kata anak2..Nyesal pun ada bila mula lambat..Alhamdulillah kita kongsikan di mykitchen pulak ya.
Sumber akak dpt dari mek IjahDaut..Dan yang paling seronok akak menggunakan tpg superfine di mana tekstur kejadian kek ini sgt2 istimewa jadinya..Very soft.Gebu ckp melayunya dan saranan akak WAJIB korang mencuba..tak susah malah sangat senang membuatnya.
Akak menggunakan sebyk 3 biji loyang 8" dgn membuat timbangan dlm 270gm seloyang..dan akak jadikan 3 lapisan atau 3 tgkt kek ni..hasilnya Wow!!! sgt sedappppp tauuu.

Cubalah..tak rugi


Snow CheeseCake
by
 anymz mykitchen
Resepi:Sherry @myR
Sumber;IzahDaut


Bahan
  • 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
  • 100 gram gula halus
  • 100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) - akak guna tepung superfine
  • 60 gram tepung jagung (maizena)
  • 50 gram air sejuk (dr peti ais)
  • 1 sudu teh baking powder- tak letak
  • 2 sudu makan ovelet
  • 75 gram mentega (dicairkan)
  • izah tambah esen vanilla


  • UNTUK KRIM
  • 1 kotak cream cheese philadelphia
  • 1/2 tin susu pekat manis- izah letak sekadar manis pada selera
  • (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.


  • UTK TOPPING
  • 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan) 
       Dicadangkan parut halus supaya kek tidak muak ketika dimakan.



Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
*izah  bakar kek menggunakan kaedah waterbath
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
*izah potong kek  menggunakan benang
*akak guna 3 biji loyang 8".timbang dulu lebih kurang 270 gm satu loyang
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.



Tak boleh tahan dengan kek yang mewah dengan cheese ni.
Bila makan satu nak satu dan nak satu
Makan dengan perasaan sambil lelap mata gitu..



Tuesday, 26 February 2013

Roti Goreng Rangup

Assalamualaikum semua

Sudah menjadi kebiasaan pulak mengapdet sebelah malam.
Rumah dan dapur akak masih lagi under renovation..Sebelah siang akak kena banyak mengemas dan memasak.Selepas waktu maghrib baru lah akak ada waktu untuk diri sendiri.

Akak simpan resepi roti goreng rangup ni sudah agak lama...Salin di buku conteng2 je masa tu..Jumpa di dapur Mas Duniaku...Bila akak selongkar laci dan terjumpa semula resepi ni terus akak buat sebagai hidangan minum petang kami...Mekaseh Sue (empunya resepi)..Mek Mukah yang sedang berehat panjang.Bila akak ke dapur nya maaak oooi..last apdet 2 bulan sudah..Sue wakeupppppppp..



Roti Goreng Rangup
by
anymz mykitchen
Sumber:Mas@Duniaku



Bahan :
  • 8 keping roti
  • Serikaya - Secukupnya
  • 2 cawan Tepung gandum
  • 2 1/2 cawan air
  • 2 sm Marjerin
  • 1 sudu kecil garam dan gula(gula bkn nk bagi perasa tp nk bg kuih sdikit berkilat je)
  • Sedikit pewarna kuning
Cara :
  1. Di dalam bekas,satukan tepung bersama marjerin,garam dan gula. Bancuh dgn air(guna whisk lg senang)warnakan kuning dan ketepikan.
  2. Ambil 2 keping roti dan intikan dengan serikaya dan potong ikut citarasa..nak cantik buang kerak tepi pun boleh.
  3. Panaskan minyak di dalam kuali utk menggoreng.
  4. Celupkan roti td ke dalam adunan tepung dan goreng segera sehingga keperangan. (Sy suka sedikit hangus,lg rangup!)
  5. Tips: Roti yg dipotong pd saiz kecil lebih menarik perhatian si manja anda.


Kalau ada si kecil boleh potong kecil2 lebih menarik gitu kata sue



Monday, 25 February 2013

Oblong burger

Assalamualaikum semua

Nak post gambar masak2 akak tak masak..Mood ke laut..Kontraktor dah mula ketuk dinding dapur.
Baru nak pandai belajar menembak..matahari pulak menyorok..Ambik gambar dalam bilik berselindung di sebalik langsir..Dah lah burger tu itammmm bertambah2 itam bila di gaul dgn sos..hehehe..Mahap lah ya gambar kurang memuaskan..
Baru nak berlagak dgn geng kuntau nih...

Hari ni akak buat oblong burger je.Dah lama simpan resepi sos dan dah selalu buat cuma hari ni baru lah berkesempatan mempamerkan buat tatapan pengunjung mykitchen..

Akhir sekali akak nak ucapkan tahniah dan syukur tak terkira pada anak dara akak NurFarah Hanis kerana telah mendapat tawaran utk melanjutkan pelajarannya ke peringkat ijazah di UITM,Shah Alam dalam bidang perakaunan..Dah lama dia tunggu
Utk kakak
Akak...memiliki akak adalah antara perkara yang terbaik berlaku dalam kehidupan kami..
Belajar dan kerja betul2..Fokus dan semoga kakak akan bertemu jodoh dgn pilihan hati lelaki yang beriman dan bertanggungjawab...Tuuuuuuuuu mak dah letak dah benda alah tu..Harap pueh hati..^__^


Oblong Burger
by 
anymz mykitchen
Sumber:Hana 

Bahan-bahan Utama

  • Roti - Seremban Bakery Burger-akak guna roti hotdog
  • Daging Oblong-Brand Iwani-akak guna brand Ramly
  • Bawang Holland-di hiris memanjang-nak goreng boleh/nak yang mentah pun boleh

Bahan Sos Lada Hitam
  • 2 cawan stok ayam- (air+kiub ayam)
  • 1/2 cawan susu segar - hana dan akak buh 1/4 je
  • 1-2 sudu besar lada hitam-di tumbuk kasar..kalau nak pedas tambahlah byk sikit
  • 1/2 biji bawang besar - cincang
  • 2 sudu besar kicap manis - bergantung kehitaman yg dkehendaki
  • 1 sudu sos tiram
  • 1 sudu mentega/ marjerin
  • 2 sudu besar tepung jagung-bancuh dengan sedikit air
  • garam dan gula - jika perlu
  • Tumiskan bawang besar hingga naik bau. Masukkan pula stok ayam. Didihkan.
  • Masukkan lada hitam, kicap manis, mentega/marjerin, sos tiram dan gula jika perlu.
  • Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung sedikit demi sedikit untuk mendapatkan kepekatan yang dkehendaki.
  • Goreng daging oblong (tak yah letak minyak) dan lepas tu celupkan ke dalam sos lada hitam.
  • Belah 2 roti dan letak marjerin dan bakar sekejap.
  • Letakkan daging oblong yang telah di celup sos lada hitam kat roti dan taburkan bawang besar yang di hiris.


Untuk geng kuntau
Nah ambik
Sape yang peknen tuh..^__^


Sunday, 24 February 2013

Kek Coklat Kukus Bunga Lara

 Assalamualaikum

Alhamdulillah dah lama tak update di hujung minggu.Memandangkan hari ini akak ada sedikit masa yang terluang akak letak lah resepi kek coklat yang sungguh lazat.
Terima Kaseh kepada empunya resepi yang menamakan dirinya Bunga Lara di fesbuk..
Dah lama akak simpan resepi.Buat pun dah lama.Entah berapa kali buat dah ni cuma baru kini akak dpt upload gambar dan post di sini..Maklum dapur sedang dalam proses pengubahsuaian ...bila usik2 tu mula lah jumpa yg ini bocor yg itu berlubang..semua tu gara2 mickey mouse yg dah lama bertamu di opis akak tu..

Bunga Lara saya minta izin post resepi dan minta halal atas resepinya ini ya

Okay berbalik kita kepada cerita kek coklat ini rakan2 blogger pun dah mula buat nampaknya tu setelah akak minta Anna Qawina mencubanya dulu..
TerimaKaseh ana kau dengar rayuanku..hehe
Mas dan Ct payung juga sudah..
Mek Jah bila lagi?..Tak puas2 ke berguling dgn Al Fateh tu...Bangun lah Jah oiii...



 Kek Coklat Kukus Bunga Lara
by 
anymz mykitchen
Sumber:dari FB Bunga Lara

Bahan2
4 biji telur gred A
1 cwn gula halus
1/2 cwn susu pekat
1 cwn susu cair
1 cwn munyak masak
1 1/4 cwn tepung gandum*
1 cwn serbuk koko*
1 sudu kecil soda*
1 sudu kecil baking powder*

bahan2 * di ayak

Cara

Pukul telur bersama gula hingga kembang
Masukkan susu pekat,minyak dan susu cair
Dah sebati masukkan bahan2 yang di ayak tadi
Kemudian masukkan ke dalam bekas yang hendak di kukus
Kukus hingga masak

*Perlu di ingat jika kecil bekas tersebut maka kukus sekejap saja dlm 15 min.
Tapi jika guna 1 adunan terus utk 1 bekas maka kukus lah dlm 1jam setengah
Jangan di buka2 kukusan tersebut
*Pesan dari penaja...kiki

Topping

200gm coklat masakan
5 sudu besar susu pekat
3 sudu besar minyak
1 1/2 tin sus cair
*
Pesan dari penaja jugak
Lebih baik masak di dalam periuk non stick
Pekat atau cair bergantung pd susu cair begitu juga dgn manisnya bergantung pada susu pekat
Kalau topping dah sejuk hanya sedikit saja kepekatannya

**Hrp mklum : kebykkn org bt topping mnggunakn kaedah double boiler tpi sya tidak! Ini krana sya mggunakn periuk non stick n slow fire so ia x melekat! Tpi mke sure jgn tnggalkan krana ia blh brkerak di atas! Utk memudahkn tiada kerak tersbut pastikan sntiasa kacau hingga sejuk..
**DAN UTK MENJADIKAN KEK INI SOOOOO MOIST HINGGA MAK MERTUA JALAN PUN X NAMPAK ADALAH KERANA semasa kek ini baru diangkat PASTIKAN TOPPINGNYA JUGA BRU TUTUP API DAN CURAHKAN TOPPINGNYA YG MASIH PANAS2 ITU KE DALAM KEK TERSEBUT..LAKUKAN DUA TIGA KALI LEBIH KURANG...BIAR TOPPING ITU SERAP KE DALAM DAN LAKUKAN SKALI LAGI...TPI JGN BYK SGT NNTI KEK AKAN MENDAP...SLAMAT MENCUBA ♥ ♥ ♥

Friday, 22 February 2013

Kek Keju Oreo Versi CupCake

 Assalamualaikum

Dan selamat sejahtera
Akak minta maaf kpd pengunjung2 'mykitchen'.Selama beberapa hari ni akak menyepikan diri.
Nak di katakan sibuk tiadalah sangat cuma sibuk menghadirkan diri ke beberapa undangan walimatulurus..sampai ke Layang-layang Johor kami memenuhi undangan tersebut..Selain dari wajib akak juga ingin mengeratkan kembali silaturrahim yang kian pudar..
Alhamdulillah dgn adanya majlis2 seperti ini semua saudara mara berkumpul dan banyaklah perkara2 yang di bualkan.
Kali ni akak postkan resepi yang pernah akak buat dulu di sini...
Boleh juga refer di sini
Ainul anak gadis bongsu akak tu beria2 nak buat oreo ciskek tapi malas nak buat dlm loyang..susah nak bawa ke sekolah katanya..Ainul berhajat sangat nak jamu kawan2 sekolah makan CC buatannya tapi malangnya 'cup' utk kek ni tidak mencukupi.
Hari pulak sudah jauh mlm jadi beliau cuma dapat buat 10 cup saja..Simpati kepadanya akak nasihatkan Ainul supaya berpesan kpd kawan2nya supaya makan sama2 dan berkongsi..


 Keju Oreo CC
by
AinulHanis from
anymz-mykitchen
Sumber:Buku Pn Noraini Zakaria





Cara 

Bahan kek

250gm krim keju
250gm krim putar
80gm gula castor
60ml air
15gm gelatin halal-guna gelatin dari halagel
3 keping biskut oreo di ramas kasar


Kek:Pukul krim putar hingga kembang dan pekat
simpan dalam peti sejuk sebentar.


Kopek biskut oreo satu persatu buang krim dan letak sekeping biskut oreo sebagai dasar di dalam 'cup'


Dalam bekas lain,pukul krim keju,krim biskut oreo dan gula castor hingga kembang dan berkrim.
Panaskan gelatin dan air hingga cair.setelah sejuk tuangkan gelatin dlm adunan keju dan di pukul sebati.masukan krim putar yang telah di pukul tadi dan pukul sebentar saja.
Biskut oreo yang telah di ramas kasar di masukan dalam adunan dan di gaul rata,Tuangkan atas biskut oreo di dalam 'cup'.

simpan dalam peti sejuk selama 5 jam

.

Ainul pesan mana kawan2 yang tak dapat tu..jangan marah insyaAllah nanti Ainul buat lagi.
^_____^


Thursday, 7 February 2013

Sweet Sour Ikan Bawal Cermin

 Assalamualaikum semua

Selamat bertemu kembali kita di hari khamis ini.
Masak apa agak2nya ya..Takde idea?..Boleh aje masak ikan sweet sour/masam manis.

Yang benarnya akak sudah kekeringan idea.Tak tau apa yang mau di sembangkan di sini.Masih terasa janggal setelah bercuti sekian lama..
Apa yang dapat akak nyatakan kerinduan pd kenangan2 indah di tanah suci masih lagi terasa.Bukan akak tak mau bercerita di sini tapi akak tidak tahu bagaimana nak mula..
Okaylah mari kita tengok resepi yang akak katakan masih lagi simple dari dapur 'mykitchen'
..


Sweet Sour Ikan Bawal Cermin
by
anymz mykitchen

Bahan2

1 ekor  ikan bawal cermin/ikan bawal hitam pun boleh
10 tangkai cili kering
1 labu bawang besar size sederhana
5 ulas bawang putih
sedikit halia
1 cawan sos tomato
1 tin Nenas kiub-asingkan nenas dan airnya
1 tangkai daun ketumbar
1 labu bawang besar di hiris bulat
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Serbuk kunyit
Minyak
Cara

Bersihkan ikan
Lumur ikan dgn garam dan kunyit dan goreng hingga garing
Angkat ikan dan ketepikan
Tinggalkan lebihan minyak goreng ikan tadi dalam 1 cawan.
Cili kering di rebus hingga kembang
Kisar cili,bawang besar,bawang putih dan halia
Tumis cili hingga terbit minyak
Masukkan garam dan gula
Masukkan air nenas
Biarkan ia mendidih hingga agak pekat
Masukkan ikan dan tutup api
Akhir sekali tabur bawang dan daun ketumbar bila hendak di hidangkan


Wednesday, 6 February 2013

Sambal Sotong

 Assalamualaikum semua

Dan Selamat Pagi kepada semua pengunjung my kitchen hari ini.Apa khabar semua..
Dah beberapa hari ni akak dok tayang kek aje kan?..Takut jemu hari ini kita makan sotong pulak.
Mahal betul harga sotong sekarang ni..Tapi nak buat macam mana kan?Tekak nak makan.mahal tak mahal beli aje...Nasib baik la en suami rajin menghantar akak ke Kuala Sg Baru,Melaka.Dapat jugak la akak rembat sotong,udang,ikan jenahak...cukup la stok utk seminggu..
Minggu ni kena masak lauk pauk yg tak ada di kafetaria wazir.Jemu makan ayam katanya esp nasi ayam..
Jadi semalam mak masak le sambal sotong dan sup ikan jenahak....Sup ikan tak payah post kat sini lah ya..Lauk dah biasa tu.....
Meh tgk resepi simple dari my kitchen.Simple sangat2 dan resepi ni khas utk adik2 yang bergegas balik dari kerja dan terus menyingsing lengan memasak utk keluarga..^_^

Sambal Sotong
by
anymz mykitchen

Bahan2

1/2 kg sotong size sederhana
20 tangkai cili kering
3  labu bawang besar-2 biji di potong bulat
3 ulas bawang putih
Garam secukup rasa
1 sudu kecil gula
2 cawan Minyak


Cara

Bersihkan sotng.
Buang kulit luar yang bewarna hitam
Belah dan kerat dua
Cuci bersih dan toskan airnya
Cili kering di rebus hingga kembang
Kisar cili bersama 1 biji bwg besar dan 3 ulas bawang putih
Panaskan minyak
Tumis cili hingga terbit minyak
Kacau dan masukkan sotong
Biarkan hingga mendidih
Kacau dan kecilkan api.
Masak dalam anggaran 15 min
Masukkan bawang yang di hiris bulat
Tutup api dan sedia utk di hidangkan...


Tuesday, 5 February 2013

Ayam Goreng Bersos

Assalamualaikum semua

Alhamdulillah,..akhirnya akak berkesempatan menyiarkan resepi ayam goreng yang akak buat masa kenduri utk ke tanah suci thn lepas..Ramai yang bertanya kan resepi.Bukannya susah sangat pun dan alhamdulillah akak sudah mula mengedarkan sos2 tempahan dr kawan2 yang bertanyakan sos ini.Siapa yang maukkkk Angkat tangan..hehe..InsyaAllah...boleh aje di edarkan..Kalau sekitar Sban,Mka atau Kuala Lumpur.Kalau dah dok jauh tu jgn le order dua tiga botol ya..Tak berbaloi la mak nak nganto,huhu..
Sesiapa yang berminat boleh Email akak atau boleh aje inbox di FB ..
Bagi yang pernah rasa sos ini mmg tidak mengecewakan..Betui tak mek?......



 Ayam Goreng Bersos
by
anymz mykitchen

Bahan A

1 ekor ayam-di belah empat
Garam
Kunyit
Minyak

Daun Salad-di kerat kasar
Timun-hiris mancis
Sengkuang-hiris mancis

Bersihkan ayam dan gaul bersama garam dan kunyit
Goreng ayam hingga garing
Angkat dan toskan minyak
Ayam di kerat kecil2 dan gaulkan bersama salad,timun dan sengkuang
Hidangkan di atas pinggan besar dan curahkan sos ke atasnya,
Jika ada kacang tumbuk lagi menimbulkan selera-akak takde stok kacang dlm rumah
Cubalah 
Pasti tidak mengecewakan




bahan sos

cili kering-rm1/rm2
bwg putih-5 ulas
bwg kecil-3 ulas
1/2 botol tomato sos kimball
gula
garam
3 cawan air
air panas








cara nak buat kuah/sos


cili kering di gunting.keluarkan biji,bersihkan dan di rebus
kemudian di kisar bersama kedua2 bwg bersama air panas.
keluarkan.
dalam mangkuk gaulkan cili kisar bersama garam dan gula dan sedikit air panas.
campurkan sos tomato kimball anggaran 1/2 botol
lebihkan garam dulu,kemudian rasanya hendaklah ada manis,masam,dan masin
tidak perlu di masak sebab kita sudah menggunakan air panas semasa memprosesnya.



Monday, 4 February 2013

Black Forest Swiss Roll

Assalamualaikum

Alhamdulillah akak telah lebih bersemangat untuk kembali mengaktifkan 'my kitchen'..
Hanya ini lah saja caranya akak dpt berbakti pada kalian yang hadhir di sini..terutamanya buat anak2 dan bakal menantu2 akak..tak kira bg anak lelaki maupun perempuan..Blog masak2 juga boleh di jadikan suatu amal jariah yang tidak terjangka oleh akal dan fikiran kerana kita melakukan dengan suatu perasaan halus yang amat sukar untuk di ucapkan dengan kata2...

Swiss Roll ni saja2 akak try test buat....Suka dengan filling fresh yang tebal cenggitu cuma akak tak letak cherry pitted di dalamnya..Takde stok...kehkeh
Membuatnya takdelah sesukar mana cuma kalau kita mau buatan yang lebih halus hendaklah selalu kita merajin kan diri dengan sentiasa berlatih menggulung kek2 yang sedemikian rupa..Betul tak kak1?...Tak percaya sila berkunjung ke blog kak wan ni..Besttttttt.....
Mekaseh k1 kerana sudi berkongsi resepi yang hebat ini.....

 Black Forest Swiss Roll
by anymz mykichen

Bahan A

3 biji kuning telur
75 gm gula kaster
50 ml air
40 ml minyak jagung / minyak masak
55 gm tepung gandum
20 gm serbuk koko
1 sudu teh coklat emulco

Bahan B

3 biji putih telur
2 sudu teh gula kaster
1/8 sudu teh krim of tartar

Bahan C

1 tin kecil dark pitted cherry,toskan airnya
200 ml whipping cream (non-dairy) Putar hingga pekat

Hiasan: Parutan coklat masakn/coklat masakan - akak tak letak


Cara

Ayak tepung dan serbuk koko.Ketepikan
Pukul bahan B hingga kembang dan bertanduk.Ketepikan
Pukul kuning telur hingga kembang di ikuti air ,minyak,,esen vanila dan tepung.
Pukul dengan kelajuan tinggi hingga putih dan gebu.Kaup balikkan dengan adunan B hingga bergaul rata.
Tuang ke dalam loyang.Hentakkan sedikit loyang untuk mengeluarkan gelembung udara.
Bakar dlm oven yang telah di panaskan terlebih dahulu pada suhu 170C selama 10-15min.
Sediakan kertas minyak yang lebih besar dari kek.Terbalikkan kek.Keluarkan kertas alasnya.
Sapu whip cream di permukaan kek dan susun dgn pitted cherry,kemudian gulung dengan menggerakkan kertas ke depan seperti menggulung sushi..

Sunday, 3 February 2013

Cotton Soft Japanese Cheese Cake

Assalamualaikum semua

Apa khabar semua pengunjung2 my kitchen?..Harap semua sehat..Sehat macam akak...kehkeh..Serious ni berat badan mmg sudah naik tak terkata hinggakan wazir yang baru balik bercuti baru2 ini sanggup mengeluarkan kata2..."mak sudah bambam"...Huwaaaa....nangis...sekajap je berkobar2 jiwa nak menguruskan berat dadan nih..Bila nampak nasi je, lupa balik azam tu..habis tu camno...hehe

Okaylah hari ni kita tgk pulak resepi  cotton cheese yang sudah lama berada dlm simpana akak..
Argghhhhh...gasaklah...kita mengecis lah pulak minggu..Kalau wazir kata maknya ini sudah bambam..Wazir pulak akak tgk semakin kecik..Buat cheese Cake ni utk santapan beliau semoga berat badannya bertambah...
Resepi akak ambik dr rumah Cikgu Hana.Mekaseh cikgu..Hana pulak sekodeng dr dapur alma.Thnx pd keduanya..


Cotton Soft Japanese Cheese Cake
by anymz-mykitchen
Sumber:Hana




Bahan-bahan
  • Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
  • Bahan B:
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon
Cara-cara
  1. Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati.
  2. Dalam bekas lain, pukul putih telur sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  4. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.


Monday, 28 January 2013

Red Velvet CupCakes

Assalamualaikum semua

Setelah sekian lama...baru lah kini akak mempunyai masa yang terluang utk  bersua muka dgn rakan2 di alam maya ini..
Terima kaseh yang tidak terhingga akak ucapkan di atas ucapan2 yang baik2 yang akak terima sempena permergian akak dan suami  ke tanah suci pd musim haji yang lalu..
Budi baik kawan2 semua tidak terbalas...Terima Kaseh pada rakan2 blogger yang sudi meluangkan masa berkunjung ke teratak buruk akak, datang semata2 utk mengucapkan selamat jalan dgn iringan bacaan doa dari imam yang manis wajah siapa lagi kalau bukan suami ratu kek karamel anna qawina..
TerimaKaseh izah+ suami dan juga noorsha+suami.
Terima kaseh juga akak ucapkan pada siti payung blogger zalieda zaliedana kerana mengirim sagu hati buat belanja beli 'eskrim' katanya..
Alhamdulillah akak dan suami sehat seadanya dan telah selamat kembali...
Kenangan maupun coretan sepanjang berada di sana telah akak abadikan kesemuanya di dalam kotak memori..Tidak dpt akak ucapkan manisnya dengan kata2...Hanya Allah swt yg lebih mengetahui..
Terima Kaseh Allah..Terimakaseh dan syukur yang tidak terhingga..

Okaylah ...cerita akak pada hari ini pula ialah...RVCC...
Berpusing juga tangan ni menggunakan mixer buat kali yang pertama sejak bercuti lama..Maklum hampir  setengah tahun rasanya akak bercuti dari membaking..Akak buat RVCC ni sempena majlis aqiqah anak saudara akak yang bernama MUHAMMAD ADAM YUSRY .Lahir hanya beberapa hari sebelum akak bertolak ke tanah suci.
Terimakaseh Anna sbb sudi melayan pertanyaan demi pertanyaan...hehe..dah lama benar tak membaking.Agak kekok pulak rasanya.......


Red Velvet CupCake
by
anymz mykitchen
Sumber:AnnaQawina

Bahan2


A
300 gm tpg gandum
2 camca besar serbuk koko
2 camca teh baking powder
1 camca teh soda bicarbonate
1 camca teh garam

B
125 gm butter
280 gm gula kastor

C
2 biji telur gred B

D
1 camca esen vanila
1 camca teh cuka putih
1 camca besar pewarna merah

E
240ml buttermilk (Campurkan 1 cawan susu segar dgn 2 sb cuka.Biarkan sebati bersama 10 min sebelum di gunakan)


Ainul pesan letak krim cheese byk2 mak..letak sampai meleleh2 katanya
Hah ambik .

Cara

Ayak  A ketepikan.
Pukul B sampai kembang dan ringan
Masukkan C satu persatu dan pukul lagi
Masukkan D
Pukul hingga sebati
Masukkan tepung yang di selang seli dgn buttermilk.Pukul hingga sebati
Masukkan adunan dlm acuan cupcake.Masukkan 1/2 sahaja
Bakar pada suhu 180 selama 15-20 min

Cream Cheese Frosting

500 gm whip cream
250 gm cream cheese
60 gm gula icing
110 gm butter
2 titik lemon paste

Cara

Pukul whip krim hingga kental.ketepikan
Dalam bekas lain pukul krim cheese bersama bahan lain hingga berkrim
Satukan whip krim dgn cheese
Gaul sebati
Dah siap boleh hias kek dah..