Assalamualaikum semua
Kembali bersiaran setelah berehat dua hari.best gak dapat lurus2kan pinggang sambil tangan mengayun mengarah ke kiri dan ke kanan..hahaha...esok pagi akak hantar le maid tu ke agent nya kembali..
Telah mengambil kata sepakat,buat sementara akak memang belum memerlukan assistant lagi.macam tak ada privacy gitu..lagi pun berapa kerat je lah anak2 yang tinggal di rumah..ainul dan wazir,kedua2nya sudah boleh menguruskan diri sendiri..kalau ada pun akak memerlukan bantuan ialah masa akak buat projek kueh raya nanti.okaylah ,ini projek akak petang tadi .
Serimuka durian ni dulu2 akak tgk kat rumah hana..masa tu tak berkesempatan nak menerai lagi..baru ini teragak nak buat..alhamdulillah kurang satu resepi di draft tu..hehe
Resepi akak ambik dari rumah mas,duniaku dan di rujuk pada rumah izahdaut..
terimakaseh kepada kedua2 adik yang amat rajin memasak dan menerai masakan2 terbaru dan terkini..eceheceh..kembang semangkuk lah dak dua orang nih..
Serimuka Durian
by
anymzmykitchen
- 250g beras pulut - rendam 1jam dan toskan
- 1/2 sk garam
- 170ml santan cair
- Daun pandan simpul
- 1/2sk gula - rima tambah
- Sediakan periuk kukusan dan panaskan air. Satukan semua bahan diatas dan gaul sebati. Kemudian kukus lebih kurang 30-35min atau sehingga pulut masak. Keluarkan daun pandan. Masukkan pulut ke dalam loyang yang di alas dengan daun pisang@plastik wrap supaya mudah dikeluarkan. Tekan padat. Ketepikan sebentar.
Bahan :
Lapisan Atas :
Lapisan Atas :
- 150g isi durian
- 125g gula
- 3 biji telur (anggaran 30g setiap satu)
- 35g tepung gandum
- 10g tepung jagung
- 375ml santan pekat (hana buh 200ml santan pekat + 175ml air)
- secubit garam
- Sedikit pewarna kuning
- Blend isi durian dengan sukatan air sehingga hancur sebati.Ketepikan.
- Satukan telur, gula, tepung, santan, garam dan pewarna. Blend semua sebati.Kemudian tapis ke dalam periuk.
- Campurkan isi durian tadi. Dan masak sekejap menggunakan api kecil sehingga agak pekat. tak perlu sampai mendidih.Curahkan adunan ke dalam loyang pulut tadi.
- Kukus lebih kurang 30-40min atau sehingga masak. Pastikan tutup pengukus dilapik dengan kain agar air tidak menitik atas kuih.
- Tunggu benar2 sejuk baru dipotong.