Assalamualaikum...
menu ni akak masak sekali masa buat tomyam semalam..nampak masak kicap cincai biasa je kan..?memang pun tapi setiap kali masak cara ni pasti licin dan di gemari rakyat jelata atau tetamu yang datang bertandang.untuk adik2 yang bekerja dan baru mendirikan rumahtangga tu,tak rugi mencuba..neh layan resepi
masak kicap ikan chinese style
by anymz-mykitchen
bahan2
3 ekor ikan senangin sederhana besar/siakap pun boleh. kalau boleh jgn potong cuma kelar2 je
1 labu (dlm 8 ulas) bawang putih-di cincang kasar
2 ketul halia-di cincang kasar
1 cawan kicap manis-boleh tambah jika suka
2 sb kicap masin-jika suka.akak tak letak
2 sb maggi seasoning-jika ada
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
minyak
cara
ikan di bersihkan dan dilumur dgn sebuk kunyit dan garam.
panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing secara deep fry
bila sudah masak,angkat dan toskan.
susun ikan atas pinggan.
gunakan minyak yang sama dalam anggaran 3 sudu besar
tumis bawang putih dan halia
masak hingga wangi.bila warna sudah agak keperangan masukan kicap manis dan maggi seasoning.kacau sebati.bila sudah berbuih angkat dan curahkan atas ikan.
p/s
tidak perlu menggunakan air kerana masak kicap ini memang jenis kering.sesuai di masak utk org dlm pantang dan makan dgn lada hitam.
mudah je kan?...