Assalamualaikum semua
Buat menu apa untuk minum petang?..Dah siap masak2 semua dah?
Hari ni akak teragak sangat2 nak makan kuih ketayap a.k.a kuih gulung.Dah lama berhajat nak buat tapi takde inti.Tang inti ni yang susah sikit sebab akak memang cerewet sangat2.
Akak tak suka guna sebarang isi kelapa.Akak suka yang muda2 untuk buat inti.Lagi muda lagi bagus..hehe
Tapi di akui ya, sudah laaaaaaaaaama sangat tak buat sendiri kuih ni.Selalu beli aje atau dapat free bila ada kakak2 saudara yang buatkan.Tiba2 tadi blank sekejap terlupa came nak buat.Terus sms Acik Erna..hahaha..kak Erna pun samo yo cam sey..Resepi takde sukat2..ialah masing2 ambik resepi kat arwah mak masing2 mana ada sukatan bagai.Tapi untuk rujukan akak di masa akan datang akak letak resepi yang akak ambik dari rumah Yatie@SinarKehidupanku.
Lebih kurang sama je hasilnya..
Sedap??????...Wey!!!..mestilah sodap..Inti tu ai buat sendiri tauuuuuuuuuuu.muahahahaha
Adeh! terlupa jap...Maceh ya Yatie..Akak ambik resepi dan tepek kat sini.Esok2 akak buat talam Tokyo tu pulak ya...
Kuih Ketayap
by
anymz-mykitchen
Sumber:Yatie@SinarKehidupanku
Bahan-bahan.
- 2 cwn tepung gandum
- 1 biji telur
- 1 sk pandan paste + beberapa titik pewarna hijau
- 2 cwn air
- 1 cwn susu segar
- 1 sudu kecil garam
- 1 sudu besar minyak masak
- minyak utk oles pada kuali/non stick pan
- utk inti
- 200gm kelapa kering @ 1/2 biji kelapa parut
- 1 cwn gula merah/gula melaka (manis ikut suka)
- 3 sb gula pasir
- 1 helai daun pandan
- sedikit air
Cara-cara
- untuk inti; Masak air gula & daun pandan, (jika berhabuk tapiskan dulu) Masukkan kelapa kering @ kelapa parut.. gaul rata, sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit. Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.
- Untuk kulit; Gaul tepung,susu segar,air,telur dan garam. Letak 1 sb minyak masak dan gaul sebati menggunakan whisk atau senang di blend terus.
- Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. (Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis. Siap untuk dihidang.
Untuk pengetahuan semua,....hahaha..jangan ketawakan akak tauuu
First time buat inti sendiri ni..sedap gilos.pandai akak buat..
sendiri masuk bakul sendiri angkat lah..hehe