Monday, 27 August 2012

Tempahan di HariRaya 2012..

Assalamualaikum semua

Alhamdulillah hari ini ada yang sudah kembali bekerja.Semoga semua pekerjaan berjalan dengan lancar,
Hari ni takde resepi2 khas..Hanya letak gambar2 tempahan yang telah akak terima semasa menyambut syawal baru2 ini..
Nak buat lebih2 badan akak dah tak boleh terima masa tu.hati teringin nak buat memandangkan ini juga salah satu cabang rezeki bagi akak tapi maklumlah,..hari raya.rasa macam tak larat sgt masa tu tetapi demi janji akak gagahkan jua.Dari dua biji permintaan Intan,hanya satu saja yang larat akak buat..^__^
Harap Intan (biras adik akak) puas hati dan gembira semasa makan pavlova di mlm raya kedua tu hari..hehe


 Menurut Intan,beliau hanya ingin merasa pavlova ni sebab tak pernah makan
Resepi boleh lihat di SINI


 Tak lupa juga tempahan dari adikyang mau pulang ke Taiping.
2 biji kek karamel
Resepi boleh lihat di SINI


Keluarga ipar duai adik akak datang beraya ke rumah akak masa raya ketiga.
Apa lagi akak masak le nasi berlaukkan masak lemak telur itik dgn pucuk ubi.
Hari raya masak nasi memang mabeles betul rasanya..


Masak lemak telur itik di padankan dgn ikan sepat masin.
cuba bayangkan...
Perghhhhhh...sedap tauuuuu..
tak caya?
Raya tahun depan panjang umur cuba buat..
gerenti berulangkali tanak nasi..
hehe

Sunday, 26 August 2012

German Cookies

 Assalamualaikum semua

Kita ni masih lagi dlm suasana hariraya..
Maaf ..agak lambat akak post resepi2 sekut raya tahun ni.Jangan marah ai naaaaa...Janji akak sempat letak..Dulu akak pernah buat ikut resepi Naz di SINI.Kali ni akak cuba pulak resepi dari rumah Ika mek Siam...
TerimaKaseh kepada semua penyumbang2 resepi...

German Cookies
by
anymz mykitchen
Resepi Asal:Rima
Sumber utk Ika:SGN67

Ingredients/Bahan2

125g butter-sebaiknya guna butter anchor atau golden churn
40g icing sugar
125g potato starch
80g superfine flour


Cara/method

Beat butter and icing sugar till fluffy and lighter in colour
Sift in potato starch and plain flour.mix to form a soft dough
Roll into small balls (about 7 g each) and arrange on lined baking tray
Dip the tip of the fork in a bowl of water and press on cookie dough
Bake in preheated oven at 170C for 15 min.


Saturday, 25 August 2012

Tat Keju Blueberi

 Assalamualaikum semua

Rasa macam terkejar2 je akak nak mengupdate entri di sini.Hari tu masa bulan ramadhan sibuk buat itu dan ini.Sekarang baru lah akak boleh bernafas dengan lega.
Hari ni akak tepek resepi cistat ni pulak.
Pernah buat dulu2 di SINI.Tapi untuk resepi crsutnya pengunjung2 my kitchen boleh juga rujuk ke dapur AnnaQawina..sebab kali ni akak order crsut cistat dgn beliau..Masa sudah suntuk sgt hari tu.lagi dua minggu nak raya.Akak tak sempat dah nak buat crustnya,..tu yang akak order je dgn mek anna..mekaseh anna...Akan ku kenang budi baikmu itu..hehehe
Punya lah nak cepat akak tak sempat dah nak design2 dan lorek2 permukaan cis..Ainul yang membantu hanya titiskan aje bluberi ke atas cis..senang citer...

Tat Keju Blueberi
by
Sumber:Buku Resepi Pn Noraini Zakaria


bahan pastri

450gm tpg gandum
250gm mentega
100gm gula kastor
2 sudu teh air
1 biji telur
1 sudu teh vanila

Inti keju

250gm krim keju
60gm gula kastor
50gm mentega
1 biji telur
200gm inti blueberi (isi dlm)-ni saya buat ikut suka saya
pes blueberi utk hiasan luaran jika suka-ni saya tambah.

cara membuat

Pastri
putar mentega,gula dan esen vanila hingga kembang.
masukan telur dan air.
putar lagi hingga adunan berkrim
masukan tpg gandum dan kacau rata hingga menjadi doh.
Tekan sedikit doh dalam acuan tat dan bakar selama 20 mint hingga masak.

Inti
Putar keju,mentega dan gula kastor hingga kembang.
masukan telur dan putar lagi hingga sebati.
tuangkan adunan keju ke dalam kulit tat yang telah masak tadi.
kalau nak buat cara saya,letak sedikit dulu,pastu letak inti blueberi,tutup dgn adunan keju dan lorek sedikit atasnya dgn pes.
jika tidak letak je adunan keju atas kulit dan letak jem atasnya.
bakar dlm oven selama 15-20 mint.pada suhu 180 hingga masak...

TerimaKaseh pada Pn Anna Qawina yang sudi buat crust cistat
Walaupun dah terlambat tapi beliau tidak menghampakan kami..kekeke


Friday, 24 August 2012

Almond London

Assalamualaikum

Masih dalam suasana hari raya lagi..Kawan2 masih sibuk lagi ya..
Akak letak dulu entri tertunggak sekut raya hari ini..Hari tu memang betul2 tak sempat..
Kali ini akak ambik resepi sekut almond london dari dapur yatie..
Sesekali kita tukar le resepi mengikut kesusuaian tekak kita kita kan?..kalau ikut resepi yg sama aje tahun demi tahun takut jemu jugak..Betul tak?..
Alhamdulillah resepi ini boleh masuk list untuk tahun depan.....^_____^

Almond Lomdon
by
anymz mykitchen

Bahan-bahan ( +/- 150 biji )

  • 250 gm mentega
  • 125 gm gula halus
  • 1 biji telur
  • 1 tsp esen vanilla
  • 50 gm serbuk badam (optional)
  • 200 gm tepung jagung*
  • 300 gm tepung gandum*
  • 2 sudu tepung beras*
  • 1 tsp baking powder*(*di ayak bersama)
  • 200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak)
  • 50 gm badam cincang (utk hiasan)
  • +/- 700 gm coklat (compound coklat lebih baik dr cooking coklat)
  • sedikit butter/shortening utk cairkan coklat




Cara-cara


  1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang
  1. Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi.
  1. Masukkan serbuk badam, kacau
  1. Ayak bersama tepung jagung, tepung beras, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi
  1. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh
  1. Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang didalamnyer.
  1. Letakkan diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit mentega
  1. Bakar pada suhu 200'c.d selama 20 minit
  1. Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil"
  1. Masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas dan tuang atau celup coklat masak. (Saya guna pipe untuk sadur coklat...x comot sgt!!) Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan
  1. Biarkan ia kering seketika dan sedia dimakan atau disimpan.

Friday, 17 August 2012

Selamat Hari Raya




Alhamdulillah...
Hari raya 1433H sudah semakin hampir..InsyaAllah malam ini merupakan malam terakhir kita berterawih utk ramadhan tahun ini.
Di kesempatan ini akak ingin megucapkan Selamat Hari raya Aidilfitri buat semua pengunjung2 my kitchen,saudara mara dan sahabat handai yang sering berkunjung ke sini.
Mohon keampunan zahir dan batin andai ada kata2 dan gurauan akak dlm dapur 'mykitchen' yang telah membuatkan kalian terkecil hati dan terganggu jiwa dan perasaan.Maklum kita ini hanya hambanya yang hina dan tak lepas dari melakukan salah dan silap.

Sebelum akak mengundurkan diri akak juga ingin mengucapkan ribuan terimakaseh buat semua pembaca yang sering bertandang ke sini sepanjang bulan ramadhan ini.
Walau akak jarang2 update entri baru kalian masih sudi juga menjenguk.
Dan buat semua yang telah memulakan aktiviti menjual tat nenas yang di ambil resepinya di sini,akak doakan kalian akan di limpahi rezeki yang melimpah ruah.
InsyaAllah amiiiiin ^_______^


Monday, 13 August 2012

Biskut Suji Brunei

 Assalamualaikum semua

Apa khabar pengunjung2 my kitchen hari ni?..
Kalau orang lain semua sudah siap packing biskut2 raya utk di bawa pulang ke kampung halaman masing2 akak pulak baru nak mula mengadun biskut2 raya utk tahun ni..Ya agak lambat akak mulakan langkah tahun ni..fobia dgn peristiwa tahun lepas.Bila akak bersungguh2 dan eksited tetiba kami di datangi cerita sedih apabila abang akak meninggal dunia pada 26 ramadhan..Sudah hampir setahun peristiwa berlalu.Semoga roh arwah abang akak di cucuri rahmat dan di tempatkan di kalangan orang yg beriman dan beramal soleh..

Semalam akak buat biskut suji brunei.Sejak dari tahun lepas akak teruja dengan biskut ni sebenarnya bila ramai orang kata biskut ni sedap dan kalau nak tau rasanya kena buat sendiri.Alhamdulillah tahun ni akak berkesempatan dan inilah hasilnya..Ya kalau nak tau sedap atau tidak kena lah buat sendiri.
Apa yg boleh akak katakan,cuba lah bayangkan rasa nestum bercampur pulak dgn susu tepung dan gula sebagai salutan biskut...ermmmmmmmmmm...


Biskut Suji Brunei
by
anymz mykitchen
Sumber:CMG

Bahan2

200 gm minyak sapi
100 gm shortening
180 gm gula castor/gula halus
180 gm cornflakes-di kisar
1 kuning telur
80 gm suji
80 gm tepung jagung
Tepung gandum secukupnya-mat guna kurang lebih 370gm

Bahan salut

Nestum di kisar halus secukupnya
Susu tepung secukupnya
Sedikit gula Icing



Cara

Putar minyak sapi,gula halus dan shortening hingga rata
Masukkan kuning telur dan putar hingga sebati dan rata
Perlahankan kelajuan dan masukkan suji,tpg jagung,cornflakes kisar dan tpg gandum sedikit demi sedikit hingga mendapat doh yg lembut.CMG guna tpg gandum sebyk 370gm.
Ambil secubit adunan dan gentel sebesar ibu jari,susun dlm loyang pembakar
Buat hingga siap
Bakar dlm oven yg sudah di panaskan pd suhu 180C selma 20 min atau hingga kuning keemasan
Biarkan sejuk atas dulang pembakar
Perlahan2 ambil biskut tadi dan golek2kan dalam bahan salut dan isi dlm paper cup pilihan.


Wednesday, 8 August 2012

Cucur Isi Ketam

Assalamualaikum semua

Singgah di sini sebentar semata2 utk update N3 hari ini.Masih di menu ulangan.Akak buat cucur isi ketam sebagai menu iftar untuk hari ini.Pernah buat dulu di SINI..eh!cam pantun pulak dah bunyi nya..kekeke
Minta maaf pada teman2 yang berkunjung ke mykitchen.Akak masih belum berkesempatan utk BW ke dapur teman2..InsyAllah akan di lakukan dalam sedikit masa lagi..semua yg hadir ke sini telah akak take not..Bukan tak ingat..cuma masa belum mengizinkan.Ni kueh raya satu apa pun belum buat lagi..huhu
Okay lah kita layan dulu resepi cucur isi ketam dgn gambar yang tidak berapa pekenan di mata..tapi gasak..terimalah seadanya dulu ya..:D


 Cucur Isi Ketam
by
Sumber:majalah RASA



Bahan-bahan

50 gm isi ketam-di potong dadu
10 gm jejari kentang-di potong kecil-akak guna kentang biasa
360 gm tepung gandum
1 labu bawang besar*
1/2 biji cili benggala hijau*
2 biji telur
2 sudu makan ikan bilis*
2 sb mix vege-ini akak tambah
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng


Cara

Bahan bertanda * di kisar hingga lumat/hancur
Tuangkan bahan kisar ke dalam mangkuk dan campurkan dengan tepung gandum serta garam.
Gaul hingga adunan menjadi rata.
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan tambahkan air secukupnya.
Pastikan adunan tidak terlalu lembik
Setelah itu masukkan isi ketam dan jejari kentang.Sebatikan.
Akhir sekali sudukan adunan ke dalam minyak banyak yang telah panas.Goreng hingga berwarna kekuningan.Angkat dan toskan.

Akak guna fry pan jadi tidak perlu guna minyak yg banyak.



Cuba lah 
memang sedap

Saturday, 4 August 2012

Ayam Goreng Berempah 'makcik's' Style

Assalamualaikum semua

Hari ini akak tidak mempunyai banyak masa dan hanya mampu post entri ayam berempah ni saja.
Harap pengunjung2 mykitchen semua sehat dan berpuas hati dgn menu hari ini..Cuba lah memang berbaloi.
Maaf hari ni gambar kurang menarik dan ayam agak ireng sedikit gara2 puan tanah kedaung leka mengadap FB terus hangus ayam den..huhuhu...walau apa pun resepi ini mmg tidak menghampakan..kenapa 'makcik"..Makcik tu omak den lah..haha

Ayam Goreng Berempah 'makcik''s style
by
anymz mykitchen
bahan2

1 ekor ayam
2 senduk rempah kari daging
1 senduk cili kering kisar
1 labu bawang besar-di kisar/blender
5 ulas bawang putih-di kisar
2 inci halia-dikisar
seruas lengkuas-di kisar
3 batang serai-di kisar
serbuk kunyit secukupnya
Daun Kari secukupnya
garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng



Cara

Gaul ayam yang sudah di bersihkan bersama2 bahan2 kisar,serbuk kari,cili kering,garam dan serbuk kunyit
Perap selama 3 jam
Panaskan minyak
Goreng ayam bersama daun kari hingga garing
Sedia untuk di hidangkan
Sedap di makan sewaktu masih panas.

Friday, 3 August 2012

French Loaf With Cheese And Tuna

Assalamualaikum semua

Bertemu kita di hari ini.Hari Jumaat penghulu segala hari.Apa khabar semua?Sehat.Tetiba kak nim terajin pulak mengupdate..Tetiba juga kak nim ada masa..Ini sebenarnya post berjadual..Sekali buat 2 entri.
Akak sedikit sibuk waktu ini kerana menjalankan tanggungjawap sebagai menantu mithali..wakaka..Peghasan lah kejap..Mak mertua yang tidak sehat tinggal bersama akak sekarang ni..Semua keperluannya kita yang uruskan..waima ke bilik kecik tu pun perlu di bantu..Takpelah takmo cerita panjang.
.Sekarang kan bulan ramadhan..Carilah keampunan dan redha Allah swt sebanyak yang boleh..
Okay FTWCAT ni akak buat semalam..Bergandingan dgn crab stick rolled tu..Semalam kami berbuka ala2 western gitu..Dgn sweet sour ketam yang ala2 chinese food..hehe..Hambik kau..caca marba..seb baik tak sakit perut..Pernah post dulu di sini
Akak tepek balik resepi lama tu di sini semula.


French Loaf With Cheese And Tuna
by
anymz mykitchen

Anak2 suka makan dengan jalapeno cheese powder yang kat belakang tu


bahan2

1 batang french loaf(ala yg jual kat supermarket,roti panjang yg keras kematu tu)
1 tin tuna/sardin
1 biji buah tomato di hiris bulat2 nipis
1 sudu teh lada putih/lada hitam
beberapa keping cheese-kali ni akak guna mozarella cheese
butter

cara

french loaf di potong bulat2 atau menyerong
tuna atau sardin di lenyek hancur
ambil sekeping french loaf yang sudah di potong
sapu butter di atasnya
letak tomato
letak tuna/sardin yang sudah di hancurkan di atas tomato
tabur serbuk lada putih/hitam
akhir sekali letak cheese yang sudah di potong kecil2
sedia untuk di bakar.
bakar hingga keperang2an.
dah siap..


kat bawah tu crab stcik rolled with mission wraps
kat atas french loaf.
Rajin kan aiiiiiiiiiiiiiiiiiii
hehe


Thursday, 2 August 2012

Crab Stick Rolled With mission Wraps

Assalamualaikum semua

Apa khabar pengunjung mykitchen hari ini?..Harap semuanya berada dalam rahmat dan lindungan Allah swt hendaknya ya..Di setengah2 negeri mungkin mengalami perubahan cuaca yg mendadak..dgn jerebu..sekejap hujan lebat lepas tu panas...Bersabar aje lah dengan keadaan cuaca yg tidak menentu ni kan?
Semalam akak masak simple aje utk berbuka..Along tiada di rumah out station ke Johor Bharu..jadi akak masak sweet sour ketam aje...tak ada gambar sebab pernah post dulu di SINI...tapi tentu tidak cukup dengan sejenis aje lauk kan?Mana nak cukup?..Akak buat juga gulungan dengan mission wraps dan buat gaya KFC kata anak2..Tapi kali ni akak beli mission wraps jenis kentang..Sedap di makan untk berbuka..Tak perlu cari nasi dah..Makan yang ini sekeping aje dah kenyang..Sesuai bg akak2 dan abg2 yang nak berdiet,

Crab Stick Roll With Mission Wraps
by
anymz mykitchen

Bahan2

5 keping mission wraps -akak guna jenis potato
5 batang crab stick size L-yg panjang-di rendam dgn air panas mendidih.tos dan ketepikan
daun salad secukupnya-di leraikan sehelai demi sehelai-ketepikan
Buah tomato secukupnya-di potong dadu-ketepikan
5 keping cheddar cheese
2 biji telur-goreng scrambled
sos mayonis secukupnya
sos cili secukupnya


sangat sedap
Cara

Bentang mission wraps di atas pinggan.
Susun daun salad sehelai
Letak crab stick yang sudah kering
Letak juga tomato dan scrambled egg
Picitkan sos mayonis dan sos cili di atasnya
Gulung atau lipat dua aje
Ikut;lah suka yg mana..



Gambar pinjam dari google

Ini lah dia mission wraps
Ada kat Giant dan pasaraya
Cuba lah hari ini
Boleh juga makan masa sarapan..memang mengenyangkan

Wednesday, 1 August 2012

Ikan Berlado

 Assalamualaikum semua

Tak ada idea nak masak apa?..Apa kata hari ni kita buat ikan goreng berlado..
Takde ikan sembilang atau keli?..Boleh saja guna ikan kembung,tenggiri,talapia atau suka hati you all lah ya.
Dengan syarat cili2nya di blend dgn pengisar kering atau kalau rajin boleh saja menggiling..Eh! ada penggiling lagi ke?hehe
Meh tgk sekali lagi resepi simple dari my kitchen...Selamat Memasak...


Ikan Goreng Berlado
by
anymz mykitchen

Bahan2

5 ekor ikan sembilang-yg sudah siap di siang
8 biji cili merah
25 biji cili padi-tak makan pedas kurangkan lerrr
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 keping asam gelugur
minyak utk menggoreng secukupnya
Garam secukup rasa
sedikit gula- segenggam
sedikit serbuk kunyit
5-6 biji limau kasturi

Cara

Ikan sembilang di bersihkan..Cuci dengan limau kasturi dan sedikit garam.Toskan
Ikan kemudian di gaul dengan garam dan serbuk kunyit;ketepikan
Panaskan minyak di dalam
Goreng ikan hingga garing.Ketepikan
Cili merah,cili padi,bawang besar dan bawang putih di kisar menggunakan pengisar kering.
Tambah air lebih kurang sesudu di dlm mangkuk sambal tu
Keluarkan lebihan minyak gorengan ikan tadi dan tinggalkan secukupnya utk menumis cili
Dengan lebihan minyak tadi tumis cili yang di kisar sehingga naik bau.
Masukkan garam,gula dan asam keping
Tumis cili hingga garing.kecilkan api
Susun ikan di dalam pinggan dan curahkan sambal tadi di atas ikan..


Sedap ikan berlado goreng rangup2 gini.
Cubalah
Selamat Berbuka