Assalamualaikum semua
Minta maaf lah hari ni agak lambat akak bersiaran..sibuk sangat hari ni,maklum cuti2 sekolah ni banyak sangat aktiviti yang tidak di rancang..kejap ke KL sekejap ke Melaka.entah apa2 yang di sibukkan tak tau..menyibuk2 kan diri sebenarnya ada laaaa..hehe
Ni akak buat roti ni sebaik aje akak terima oven breadmaker hadiah dari adik semalam..nanti2 akak update post tentang oven tu ya dan jugak nak mintak tolong korang akak ajar guna oven jenis ni.breadmaker yang uli2 terus dia bako..tak dan akak nak ketul2kan jadi bun..seb baik mula2 akak buat ni akak guna english bread dari cik mat gebu kita ni..memang gebu arrrr roti ni.sedap cicah dgn air milo atau kopi..meh dok sini kita sembang2..meh..
English Cottage Bread
by
anymz mykitchen
Source:CMG
BAHAN-BAHANNYA :
200 gram tepung roti
50 gram tepung gandum
30 gram gula halus
5 gram garam halus
10 gram susu tepung
1/2 camca teh bread improver
1 3/4 camca teh instant yeast
30 gram telur (kacau 1 biji telur, dan timbang)
130 ml air sejuk (dari peti ais)
30 gram mentega
Sedikit mentega, untuk disapu*
Sedikit gula untuk ditabur*
CARA MEMBUATNYA :
200 gram tepung roti
50 gram tepung gandum
30 gram gula halus
5 gram garam halus
10 gram susu tepung
1/2 camca teh bread improver
1 3/4 camca teh instant yeast
30 gram telur (kacau 1 biji telur, dan timbang)
130 ml air sejuk (dari peti ais)
30 gram mentega
Sedikit mentega, untuk disapu*
Sedikit gula untuk ditabur*
CARA MEMBUATNYA :
- Satukan bahan diatas kecuali yang bertanda (*) dan mentega. Gaul hingga semua sebati dan menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat adunan yang kenyal dan lembut. Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan bungkus bekas tadi dengan plastik, perap 1 jam atau hingga naik sekali ganda.KAEDAH LAIN :-Masukkan semua bahan untuk doh ke dalam Breadmaker, kecuali bahan bertanda (*). Pilih setting untuk "doh" dan tekan "on". Tunggu hingga siap.
- Gris acuan berukuran 8 inci x 5 inci x 5 inci dengan mentega. Ketepikan. Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara. Kemudian gulung doh tadi seperti swiss roll, kemaskan dan masukkan ke dalam acuan tadi. Biar kan selama 45 minit hingga naik.
- Dengan menggunakan pisau tajam, toreh memanjang permukaan roti tadi. Sapu sedikit mentega dan tabur dengan gula. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 30 minit atau kuning keemasan bergantung pada oven masing2.
- Bila roti masak, keluar dan sejukkan atas jaringan sepenuhnya...