Assalamualaikum semua
Entah angin apa jiwa kacau betul nak makan RVC ni.Bukannya ada acara istimewa apa pun..cuma tekak ni je yang mengada2..haha..boleh pulak gitu ya..lepas tu paksa ainul bawa kek ni ke sekolah..ya lah kalau tidak siapalah nak menghabiskannya..betul tak?..
Aduh!!!! yang benarnya akak nak menghabiskan cis krim yang sudah hampir menemui garis penamat dlm kehidupan tu..asyik berangan je nak buat cotton cis cake tapi tak buat2 juga..pastu tangan ni gatal nak mendeko..terus akak godek je RVC ni...
Walau apa pun hari ni nak wish adik akak yang dok di Taiping tu..Happy anniversary dear sis...kesian... kakak dia punya pasal ,konon2 nak cari cuti sekolah buat wedding adik dia,kena pulak masa tahun lompat..nasib ko lah kakcik..sambutlah annibesari 4 tahun sekali..moga kekal bahagia hingga ke hujung nyawa..hehe
Resepi akak ambik dari rumah kzai yang tak jemu2 mendeko RVC utk tempahan..
TerimaKaseh Kzai...
Red Velvet Cake
by
anymz mykitchen
Sumber:Kzai@TeratakImpian
5 biji telur gred B
250 gram mentega beku tanpa garam
*3 cawan tepung naik sendiri
*3 sudu makan koko Vochelle
2 cawan gula kastor
4 sudu makan pewarna Red Bright - akak guna 1 1/2 sudu makan je
1 cawan buttermilk - kalau xde buttermilk blh tgk resipi kt bwh
1 sudu teh garam- x letak
1 sudu makan bicarbonate of soda (baking powder pun ok) - akak guna baking powder
1 sudu makan cuka makan
CARA-CARA:
1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius.
2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
5. dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati.
5. Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun.
6. Larutkan bicarbonate of soda/baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati.
7. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak.
NOTA: Gunakan dua biji dulang pembakar bulat bersaiz 8". Sejukkan kek kemudian barulah dipotong dua untuk mendapat empat lapisan.- akak buat dua lapisan je
FILLING:
500gram blueberry filling - akak x letak
KRIM:
500 gram krim keju Phillidephia
1 cawan krim putar- akak letak 1 1/2 cawan
akak tambah sedikit gula icing
Pukul krim keju hingga lembut kemudian masukkan krim putar sedikit demi sedikit hingga habis dan krim menjadi kental dan gebu (speed mixer - medium).
NOTA:
Buttermilk - 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka makan atau jus lemon dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan.
marah ainul kat maknya ini
'mak kedekut..simpan cis krim tu nak buat apa..'katanya
ya lah kan..sikit sgt akak layer krim cis tu..
lenkali kena letak banyak2 lah
eh!nape banyak sgt kaler cekelat tu ya
ermmmm...kena buat kaji selidik nih..