Assalamualaikum semua
Di suatu hari yang damai...tiba2 keinginan untuk membakar rasa membuak2..aarrrgghh,,,baik ku bakar bingka aje lah dulu memandangkan semua orang dok kempen2 bingka sekut kraker ni ..maka tanpa melengahkan masa,lengan baju kurung ku sinsingkan hingga ke siku lalu mula lah aku menyukat satu demi satu bahan2nya berpandu pada resepi yg sudah ku lakarkan di buku conteng tak pakai ainul anak bongsu aku yang selalu perasan comel tu...
Dengan bangganya semua bahan2 aku kisar..dan sudah terbayang2 di depan mata aku untuk menayangkan bingka sekut ni terlebih dahulu di mykitchen dan sudah pasti rasa riak mula menerjah diri ini apabila aku membayangkan yang aku sudah mendahului si Ijah untuk memaparkan bingka sekut yang sudah di tayangkan amalnya oleh Puan Yatie,En CMG,Che Ct dan Puan Mas.
Selesai semua bab terus ku sumbat bingka yg belum masak ini ke dalam oben ku...Dengan bangganya aku pun mengeset waktu..1 jam dr sekarang..TETAPI Tiba2.....
OOOOOmak kau.......Aku silap..aku silap...cam mana ni?.....semua bahan sudah ku sukat dengan betul yang tercicir TELUR 3 biji sedang elok tergolek2 atas sinki....huhuhu....nak buat macamana lagi?...Biarkan je lah
Sekian terimakaseh...
Itulah cerita akak di petang Jumaat ni...
Moral ceritanya..Lain kali masuk dapur jangan berangan.....nanges guling2....
Rasa dia?...ermmmm...tak ada apa2 perbezaan puuuuuunnnnnnnnnnnnnnn (ayat penyedap hati)
Resepi akak ambil dr mek Hana yg dok dlm pantang...dah habis pantang kot
Letak satu je gambar sebab marah kat diri sendiri..Takmo tengok dah gambar yg lain....
Bingka Biskut Crackers
by
anymz mykitchen
Sumber:Hana
Sumber:kh267tm@myresepi.com
Bahan-bahan
- 140g biskut cracker @ setengah peket
- 85g tepung gandum
- 210g gula - kemanisan ikut citarasa masing2
- 3 biji telur
- 710ml santan @ susu cair - hana letak 11/2 tin susu cair dan air sedikit
- 1 sudu besar butter@marjerin@minyak sapi - hana guna butter
- 1sk pandan paste atau pewarna kuning
- garam secubit
- bijan sangai - jika suka
- Panaskan oven suhu 180. Lengserkan loyang dengan minyak.
- Blend semua bahan kecuali bijan sehingga semua hancur.
- Tuang ke dalam loyang dan taburkan bijan jika suka.
- Bakar selama 1jam sehingga keperangan.
- Sejukkan dan potong.