Wednesday, 8 February 2012

Oreo Cupcake

 Assalamualaikum semua

Tercari2 resepi cupcake yang mudah..akhirnya akak ketemu di rumah CMG..Memang senang dan simple resepi ni..Bukan apa kali ni anak2 cuti panjang di rumah.,saja akak nak mengisi waktu yg terluang dengan membaking.dah jemu dgn kek teringin pulak nak buat cupcake..
TerimaKaseh ya mat..Akak simpan resepi ni di mykitchen buat semakan anak2 cucu akak pulak nanti..Beso pahala ko mat..panjang sedeqah amal jariah bila resepi2 ni kta panjang2kan..kan mat kan?Tapi AWAS...ambik resepi letak link jangan curi gambar...Betul tak mat?....Macam ada org tu....ambik gambar dlm mykitchen ni tapi sampai sekarang dok minta ijin puan tanah kedaung ni hah......huhuhu


Oreo Cupcake
by
anymz mykitchen
Sumber Resepi:CMG

Bahan2

125gm mentega
1/2 cawan gula perang
1 cawan tepung naik sendiri*
1/2ct baking powder* (* digaul rata dan di ayak)
2 biji telur gred A
1/2 ct esen vanila
5 keping biskut oreo-kisar halus bersama krimnya sekali
stroberi atau manik halus sebagai hiasan.
(akak takde stroberi-guna manik je)


Cara

Panaskan oven pada suhu 175C,sediakan cup utk cupcake,ketepikan.
Dalam mangkuk pemutar,satukan mentega,gula perang,telur,tepung dan esen vanila.
Putar hingga rata dan sebati pada kelajuan perlahan.Kemudian putar pada kelajuan tinggi selama 2 minit.
masukkan oreo yang telah di kisar tadi,putar sebati.
Jangan terlebih kisar.
Isi setengah jika anda ingin sapu buttercream atau 3/4 penuh dalam setiap cup.Buat hingga siap.
Bakar selama 10-15 min bergantung pada oven masing2.
Sejukkan atas jaringan sebelum di isi buttercream

Bahan2 Buttercream

125gm mentega
70gm krimwell
80gm gula icing-di ayak
1/2ct esen vanila
2cb susu pekat manis

Cara

Putar semua bahan buttercream dengan kelajuan perlahan hingga sebati
Letak pula pada kelajuan sederhana dan putar hingga pekat.
Isi dalam piping bag yang di isi nozel bentuk bintang.tabur gula manik dan hias atasnya dengan buah stroberi.

17 comments:

Sheila Shafeareen said...

salam kak nim hemm lama x pekena CC dan lama juga x buat nnt ank balik ank tanya kalau bekenan leh buat...padahal mamanya yg nak wakakak....
crem tu menarik lah
x pernah buat lg

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak..
oreo cc yg akak buat tu nampak mengoda btl.. irfan pasti suka nie.. tu ada bubuh oreo lg kat atasnya tu .. wah sedaapnya..

Kazman & Sue said...

wah... ini buat serapan pon sodap ni... heee3x

Mas said...

rajinnya kak anim buat cup cake..
mengeliurkan jerk nengoknya.....

ady said...

AS-SALAM KAK ANYMZ
This muffin is absolutely delicious..I LIKE!!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

dok plan nak buat gak ntah biler mood rajin nak buat ni akak oiii....oishii sou....simple jer

rahel said...

bestnya..sarapan oreo cupcake..kak..tolong hulur satu cup..hehe..

Liza said...

salam kak anim...nnt nk try jugak la, Liza amik resepi dulu yer kak...thnx

Yatie said...

rajinnya akak wat CC..menariklah..lenkali leh cuba ni...

Gee® said...

Sedapnya k.nim, baru tercari2 resipi nk buat cc untuk goodies... boleh buatlah ptg ni... anak2 suka oreo

cik cek said...

Alamak....bercupcake lak akak kita ni....saje nak bagi kita jelez2 la tu...he he...cer anto2 ke vision home ke...best gak...tak dela dok mandang yo...he he..:)

tun_telani said...

smp skrg tun xjumpa sape yg amik gambo akak.. nnti bg link kt FB ye. nk gi skodeng. hihi..
dh lama tun x wat cupcakes.. ntah ada ntah tdk casing dia kt dapur tu. jgn dh berkulat sudah. hehe

ASMAH YUSOF said...

cantiknya oreo CC k.nim...tertarik asz....:))

Mas said...

As salam...sedapnya tgk oreo cup cake tu :-)

AbbotCottage said...

sejak dari semlm terpandangkan ajer cc nih, meleleh-leleh air liyo, especially oreo tu ler. Caner ni ek, kena beli oreo la gamaknya nak melepaskan gian cc.

ruggedmom said...

pagi hari tu dia tunjuk buat cc bluberry struffle ke apa ntah namanya mcm senang je

Ain Atasha said...

ct tu apa ? yang ni boleh buat untuk berapa orang ?