Monday, 6 February 2012

Sambal Kupang

Assalamualaikum semua

Di N9 ni esok masih lagi cuti..Panjang betul cuti kali ni .sejak dari hari Jumaat kereta yang lalu lalang depan rumah ni memang agak sibuk sekali..Seriau tengok bila diorang memandu agak laju..
Tak tau nak cerita apa,sebab macam biasa hujung minggu di isi dgn majlis kawin2,kenduri kendara dan sambutan majlis maulidurRasul yang akak anggap the best among the best lah sambutannya kali ni..meriah sungguh2..tak mampu di ucapkan dengan kata2..biarlah suasana itu kami simpan dan jadikan kenangan yang paling indah dan semoga kita semua sentiasa di perakui sebagai umatnya hingga akhir hayat kita..insyaAllah amiiiiiiin
Akak buat menu sambal kupang ni tenghari tadi bila bangah balik ke rumah sempena cuti panjang ni..
Katanya...'mak nak makan sedap2....dah lama tak makan nasi dengan lauk yang betul2'...
Bayangkan selama ni dia makan apa ya di KL nun....mmmmmm.....anak..anak..macam2....
Sambal kupang memang fav bangah..simple je resepinya....


Sambal Kupang
by
anymz mykitchen

Bahan2

2 kg kupang-cuci bersih-ketepikan
20 tangkai cili kering *
1 labu bawang besar*
4 ulas bawang putih *   
sedikit belacan jika suka*
sedikit halia*              
1 kiub pati ikan bilis
2 sk air asam jawa
garam
sedikit gula
minyak secukupnya

Cara

Kukus kupang hingga masak
dah masak ketepikan
Panaskan minyak
Tumis cili kering yang sudah di kisar bersama bawang besar,bawang putih,halia dan sedikit belacan
Tumis hingga terbit minyak dan wangi bau sambal
Masukkan garam,gula,kiub dan juga air asam jawa.
Biarkan mendidih
Masukan kupang dan gaul hingga sebati


sekali sekala makan seafood
garu2 belakang kira...hehe

14 comments:

cik cek said...

Org dari vision homes nak tumpNG makan ni kak nim....lamo dah nonggok kek dopan pintu ni ha..... :)

ady said...

as-salam kak anymz
tumpang mkn malam kat sini kak anymz..npk sungguh2 menyelerakan sambal kupang tu kak....

~~zAnAfAhMi~~ said...

Assalam....tgk sambal kupang, teringat msa tlg mak di restoran dulu2 tp zana x suka kupang.

kasihredha said...

sedappppnya kak
tayang sambal malam2 ni..
kalau ngidam susah ni :)

HomeKreation said...

Walaaa.... KakAnim tayang ni buat Along termimpi2 pula kang. Kemarin nampak yg frozen, angkat letak angkat letak, last2 xbeli sbb takut yg frozen tu xsedap.

dZana said...

aslmkum k anim.. semangkuk meratah sorang tak cukup ni kak... pedas2 tpi best..

Kak Sam said...

Alahai kesian bangah. Air tangan ibu adalah yang terbaik. Huhuhu bila le saya nak sampai ke tahap cam tu.

ummiaisyah said...

waaahhh..mmg best ni...kalo lauk sambal ni...hr-hr mkn pon x pe...tambah plk sambal eksotik cmni!

Ummi said...

Anim...kenangan indah simpan elok2, kenangan pahit buang jauh1 ek... Amboii malam2 tayang sambal kupang lak daaahhhh...ada belen ke, meh sini sikit, nak panas2kan tghri esok la pulak...merah menyala gitu...terliur tgk..

Ummi said...

eh silap taip lak tu = jauh2, hehe..

Rima said...

KAnim
ahhh selamatttt... besok memang ingat nak beli mussel.. ingat nak buat pasta with cream sauce macam i ate in france.. nampak yg KAnim punya macam nak tukar menu pulak.. i think i will cook do half half dgn my mussels :op

Cekgu Maz said...

salam...sedapnye rkupang tu...penah makan sekali je masa dokkat johor...sini payah jumpa...dulu makan kupang bakar je...sedap giler...kirim sini la sekila hehe

Ezadlieza said...

salam k.anymz...seronok kan cuti panjang terutama anak2..seronok bila makan masakan maknya...akak lieza ni dah tua2 masih tak reti mkn kupang kak..pelik tul lidah nih...

Sue @ Nenie said...

Salam kak anim..sedapnya kupang...saya baru 2 kali dapat pluang makan kupang, itu pun kat res steamboat...masak sambal mcm ni mesti best kan