Sunday, 1 November 2009

masak lemak Telur Itik dgn Belimbing buloh

mmm...yummy2 hari ni rasa agak malas sikit.semlm gi market beli telur itik.dua tiga hari asek masak cincai2 jer so hari ni decide masak lauk hubby..alhamdulilah buka fridge dah ada cili api blend so apa lagi lebur aje lah kan??

10 biji telur itik
cili api blend 11/2 senduk.
santan rm3 atau santan dari 2 biji kelapa
Jika menggunakan santan segar tambah dengan 2 cawan air

utk manis
tumbuk sedikit ikan bilis dan 3 ulas bwg merah
perencahnya boleh letak belimbing buloh,daun kunyit,kulit buah rambai,bacang dll.

cara

didihkan santan dan air dgn bahan tumbuk
masukn belimbing yg sudah dititik2 sedikit
kacau hingga masak kuah
pecahkan telur perlahan2 jgn sampai kuningnya pecah jika mahu telur itu kelihatan bulat
pecahkan dlm bekas berasingan utk mengelakkan jika ada telur yg busuk.
dah masukn telur,jgn di kacau.ini utk memastikan kuning telur berada dlm keadaan baik.

kecilkan api dan biar mendidih perlahan.
kacau perlahan2 dan bila kuning telur sudah masak baru tutup api dan sedia untuk di hidangkan.

ps gulai ni biar pedas utk hilang rasa hanyir telur..

No comments: