Monday, 31 May 2010
Gulai nenas dgn ikan sepat masin
Haisshh...kalau hubby tau saya masak nih,berdesing telinga kita dengar dia berleter....
takpe2...hari ni mr hubby out stesen.saya bedal nenas tu je.ikan masin saya bg kengkawan semua ya.....nah..bukak mulut ...ermm...ambik lah...
hari ni saya masak lebur semua sekali.sebab nenas nya ada setengah biji je.ikan masin tu saya ada 4 ekor.kecik2 je pulak tu.
bahan2
4 ekor ikan sepat masin/ikan kurau
1/2 biji nenas.
Rm2 santan segar(santan dah siap)
2 sudu besar cili api kisar
3 cawan air
1 batang serai dititik
cara
nenas dan ikan potong ikut suka
masukan dalam periuk
masukan serai
didihkan dalam 3 minit
masukan cili api santan dan air
jerang hingga mendidih
rasa,kalau kurang garam baru tambah.
saya tak letak garam kerana ikan tu dah masin.
gulai ini hendak sentiasa di kacau supaya tidak makan minyak
dah masak sedia untuk di hidangkan
Sunday, 30 May 2010
French Loaf with cheese and tuna
Lagi sekali saya suka sgt2 buat tajuk gempaq chenggitu..hehe..french loaf ni senang sgt buatnya.
mungkin you all dah selalu buat.yang ini made by eldest daughter.farah, masa breakfast tadi..tak puas hati mak puji adik dia semalam kot.bagus gak diorang lawan2 masak ni kan..mak pun senang dok goyang kaki dgn ayah nonton cerita 'House'.yeehaa.......
bahan2
1 batang french loaf(ala yg jual kat giant,roti panjang yg keras kematu tu)
1 tin tuna
1 biji buah tomato di belah dua dan di hiris
1 sudu teh lada putih/lada hitam
beberapa keping cheese
butter
cara
french loaf di potong bulat2 atau menyerong
ambil sekeping french loaf yang sudah di potong
sapu butter di atasnya
letak tuna yang sudah di hancurkan
tabur serbuk lada putih/hitam
letak tomato atas tuna
akhir sekali letak cheese yang sudah di potong kecil2
sedia untuk di bakar.
bakar hingga keperang2an.
dah siap..
Saturday, 29 May 2010
chocolate moist cake
ermmm....to me the taste is more to brownies cake.sedap jugak...simple buat ni..
bahan2
1 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh baking powder
1 cawan serbuk koko
keempat2 bahan di atas di ayak
1 cawan minyak jagung/masak pun boleh
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula
cara
panaskan kukusan
telur dan gula di pukul bersama hingga kembang
masukan minyak,susu pekat dan susu cair
masukan tepung,soda,baking powder dan koko
tuang adunan ke dalam bekas dan kukus hingga masak
kerabu kerang+taugeh
sedap giler kata bebudak skang nih...cubalah
bahan2
1 kilo kerang.-rebus kopek isi ketepikan
30 sen tauge-siram dgn air panas.ketepikan
1 labu bawang besar-potong bulat
1 biji kelapa parut-goreng kering hingga keperang2an-ketepikan
4 biji cili hidup
1 inci belacan-bakar
1 biji limau nipis.jika suka cili api hiris
garam
cara
tumbuk atau kisar kering cili hidup bersama belacan
gaul semua bahan2 spt kerang,kelapa,bawang besar dn taugeh
tambah sedikit garam dan perah asam limau.
jika ingin pedas tambah cili api yang diris kasar
Friday, 28 May 2010
sweet sour ketam
bahan2
3 ekor ketam
1 senduk cili kering kisar
2 labu bawang besar di potong bulat2
4 ulas bawang putih
1 cawan tomato sos
1 cawan cili sos
2 cawan air
serbuk kunyit
garam secukup rasa
2 sb gula
1 butir telur
daun bawang utk hiasan
minyak utk meggoreng
cara
ketam di bersihkan dan di lumur dgn sebuk kunyit dan sedikit garam kemudian goreng setengah masak.
ketepikan.
kurangkan lebihan minyak goreng hingga tinggal anggaran 1 cawan
tumis bawang putih hingga naik bau
masukan cili kering kisar.
tumis hingga naik bau
masukan kedua2 sos
masukan air
masukan gula
rasakan garam,jika kurang tambah sedikit garam
telur di kocak2
bila sudah mendidih,masukan telur,bawang besar
akhir sekali masukan ketam
gaul sebati
sedia untuk di hidangkan
*sedap di makan bersama roti
Thursday, 27 May 2010
Rendang Itik
Jangan terkejut bagi orang2 yang tak biasa.rendang itik ni lagi sedap dari rendang ayam tau.saya masak ni tgh tadi.esok semua anak2 terkumpul,jadi makan besar la sikit.ada kawan hubby cekau itik bagi 2 ekor.1 ekor saya buat rendang,sekor lagi tgh pikir2 ni nak masak apa.
bahan2
1 ekor itik(itik tak besar sangat).-di layur atau di salai sebentar
2 kilo santan(mmg santan kena byk sbb itik ni takde lemak jadi takde minyak.kalo itik besar tambah lg santan)
20 biji bawang kecil di hiris
1 labu bawang putih di hiris
5 batang serai di hiris
halia sebesar 2 jari di hiris
cili api RM2.(mmg kena pedas sikit) di kisar halus
2 senduk cili kering yang telah siap di kisar
3 sb rempah rendang atau rempah kari daging
2 sb serbuk kunyit
garam secukup rasa
2 cawan air
cara
itik di potong kecil2,bersihkanmasukan dalam kuali
semua bahan yang telah di hiris,rempah,cili2,serbuk kunyit,garam gaul sekali dan masukan dalam kuali yg ada itik
jerang atas api
tambah 2 cawan air utk kecutkan itik sebentar
masukan santan
kacau
biarkan
sekali sekala di kacau hingga kering
rasakan kuah dgn tangan.jika sudah garing tutup api dan sedia untuk di hidangkan
Lawar kuinin
haishhh...jangan tanya saya tau kenapa nama dia lawar.mungkin depa nak bagi nama lawa kot.sebab kuinin ni kena kasi make up dgn cili merah,santan,lada hitam,pelabagai kaler ada.tu yang diorang buh nama lawar tu kot.hehehe..kuinin ni adikberadik dgn mangga.
bahan2
3 biji buah kuinin(biasanya byk yg busuk di dalam.hati2)
1 mangkuk santan pekat
1 st garam
1 labu bawang besar size kecil di hiris halus
1 tangkai cili hidup di hiris halus
2 st lada hitam di tumbuk
cara
buah kuinin di kupas dan di cincang
gaulkan semua bahan sekali
sedia untuk di hidang
Jemput2 Jagung
bahan2
4 cawan tpg gandum
1 cawan jagung
1/2 labu bawang besar
10 ekor udang di buang semua kulit
1 tangkai daun bawang
jika suka 1 sudu besar cili yang di hiris halus(saya tak letak)
2 cubit serbuk lada hitam
4 mangkuk air
cara
sediakan mangkuk
masukan tepung
masukan jagung
masukan udang yang telah di bersihkan
daun bawang di hiris halus juga masukan ke dlm mangkuk
bawang besar di potong halus atau di cincang.masukan ke dlm mangkuk
masukan lada hitam
masukan garam
gaul rata
masukan air.
jika kurang tambah air
panaskan minyak,jemput2 adunan menggunakan sudu kecil ke dalam minyak yang panas
gorong hingga warna keperang2an.
dah masak sedia untuk di hidangkan
makan dgn sos cili
Tuesday, 25 May 2010
Roti kismis
Resepi seperti biasa,yang gebu2 ni kita ambik dari cik mat tu hah..minta ampon ya mat.aci C&P jek nih..memang gebu
BAHAN-BAHANNYA :-)
300 g tepung roti (high protein flour)
1 camca besar susu tepung1 1/2 camca teh bread improver
1/4 camca teh garam halus
50 g gula halus8 g instant yeast
50 g mentega50 g kismis1 biji telur*
1/2 camca teh esen vanilla*(*disatukan dan kacau rata)
120 ml air
Sedikit mentega untuk disapu atas roti
CARA MEMBUATNYA :-)
- Dalam satu bekas, satukan semua bahan diatas kecuali mentega dan juga mentega untuk disapu atas roti. Gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega (50g) dan terus menguli hingga mendapat dok yang lembut, kenyal dan anjal. Bulat2kan dan letak dalam bekas, tutup dengan plastik dan biar 45 minit hingga kembang. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan diatas kecuali mentega untuk disapu ke dalam "breadmaker", pilih setting untuk doh dan tekan "ON". Biar hingga siap.
- Keluarkan doh dari bekas. Tumbuh sedikit dan bagi kepada 10 bahagian, kurang lebih 64g setiap bahagian. Bulat2 kan dan letak dalam bekas (mat guna muffin cup saiz besar)...atau susun dalam loyang yang telah disapu mentega. Buat hingga siap.\
- Biarkan 30 - 35 minit hingga doh naik. Bakar dalam oven pada suhu 190C selamat 15 - 20 minit atau hingga peerang. Keluarkan roti dari oven dan sapu permukaan roti dengan mentega. Biar sejuk dan hidangkan..... Selamat mencuba..
sup ayam
bahan2
1/2 ekor ayam
1 labu bawang besar di hiris
3 ulas bawang putih di hiris
halia di hiris halus
rempah 4 sekawan
1 batang serai
1 kiub ayam
2 lobak merah/carrot
5 cawan air
cara
panaskan minyak
tumis bawang2 dan halia yang di hiris
masukan rempah 4 sekawan
dah wangi masukan ayam
di kacau rata
masukan air.biar mendidih
masukan kiub,carrot dan garam
tunggu hingga carrot masak,rasakan garam
tutup api.sedia untuk di hidangkan
hiaskan dgn daun bawang dan daun sup dan juga bawang goreng
mee ala2 hailam
kelakar kan.saya masak mee ni untuk breakfast.sebenarnya mee tu tinggal ciput sgt2.tak sampai 1/2 paket pun.saya da kehabisan idea.anak2 nak gi sek.terus je saya buat ala2 mi hailam.
ermm..sedap..janji beres.tinggal pinggan je.
bahan2
1/2 paket mi kuning
10 ekor udang
2 ulas bawang putih di cincang
1 keping fish cake
1 ikat sawi
1 cb sos tiram
1 cb kicap
2 cb serbuk lada hitam
1 kiub ayam
1 butir telur
1/1 cawan air tpg jagung
1 cawan air
cara
panaskan minyak
tumis bawang putih
masukan udang dan fishcake
masukan 1 cawan air
masukan sos tiram,kicap,serbuk lada hitam,kiub ayam
biar mendidih
masukan air tpg jagung
biar mendidih
kocak2 telur
masukan telur
masukan sawi
rasa garam
tutup api
sedia untuk di hidangkan
nak pedas makan dgn cili cpi potong
Monday, 24 May 2010
maggi perisa kari
Hari ini adalah hari yang buat saya jadi sangat sibuk.tengahari tadi saya cuma dapat panaskan lauk asam pedas yang semalam punya.sib baik mr hubby baik hati.dia cuma nak maggi je utk makan malam.sesekali ubah selera apa salahnya kan.....saya jumpa mcm2 dlm ice box utk bagi maggi ni nampak cantik
bahan2
1 paket mi maggi perisa kari
1/4 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
kedua2 bawang di hiris
3 ketul udang hidup
1 helai kobis panjang.
1 butir telur
1 mangkuk air
(ikut sukatan maggi)
cara
tumis bawang2 yang di hiris
masukan air
Sunday, 23 May 2010
Mi kari abang saya
bahan2
1 kilo mee-rendam dgn air panas,tos dan ketepikan
1/2 kilo udang yg putih
2 keping fishcake-di hiris
1 paket fish ball-di belah dua
1 mangkuk isi ayam
sotong jika suka
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
sedikit halia(kalau di blend anggaran 1 sudu kecil)
sedikit lengkuas(kalau di blend anggaran 1 sudu kecil)
1 batang serai(di blend)
2 kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 batang bunga kantan
1/2 liter santan
3 paket kecil rempah kari daging
2 kiub ayam
telur rebus
kerang
tauhu kering(tauhu fok)
1 liter air
tauge
minyak
garam
cara
udang di bersihkan dan di kisar bersama 1 liter air(masukkan kepala dan ekor sekali)
semua bawang di kisar dan di satukan dgn halia,lengkuas dan serai.
panaskan minyak
tumis bahan2 yang di kisar
masukan bunga lawang dan kulit kayu manis
masukkan rempah kari daging
biar hingga terbit minyak
masukkan isi ayam,fishcake dan fishball
biarkan 2 minit
masukkan udang yang telah di kisar
masukkan santan
masukkan bunga kantan
jika pekat tambah air
masukkan kiub ayam(jika suka)
biarkan mendidih
rasakan garam
sedia untuk di hidangkan bersama telur rebus,tauhu fok,kerang dan tauge dan juga sambal jika ingin makan pedas2.
Saturday, 22 May 2010
Sweet Bun atau Bun Manis
Saya teringin betul bakar roti ,time2 sejuk chenggini.pastu cicah kopi.kali ni mr hubby mintak saya buat bun yang ada inti.memandangkan hari tu buat pau goreng ada lebih inti red bean,jadi saya pi selongkar dapur mat gebu.maaf ya cik mat saya C&P je resepi ni.tau anak2 kata apa??sedap giler mak.gebuuuu......
Bahan-Bahannya :-)
400 g tepung roti (high-protein flour)
100 g tepung kek -saya guna tepung gandum je
100 g gula halus
5 g garam halus
20 g susu tepung
1/4 camca teh bread improver
1 biji telur gred B, dipukul sedikit
11 g yis segera
40 g shortening (lemak sayur)
250 g air
Inti kegemaran secukupnya
Cara membuatnya :-)
- Satukan semua bahan diatas kecuali inti dan lemak sayur. Gaul rata hingga menjadi doh. Tambah lemak sayur dan terus menguli hingga adunan menjadi lembut, anjal dan elastik, kalau guna mesin uli 10 - 15 minit dan 20 minit kalau gunakan tangan. Alih ke dalam bekas yang besar, tutup permukaan bekasnya dengan plastic cling, dan biar doh naik 2 x ganda, kurang lebih 45 minit. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 diatas kecuali inti ke dalam breadmaker, pilih setting untuk doh, tekan "on" dan biar hingga siap.
- Keluarkan doh, tumbuk untuk buang udara dan uli sekejap. Timbang 60 g untuk setiap bahagian (menghasilkan lebih kurang 12). Isi inti kegemaran pada setiap bahagian, bulat2kan dan susun dalam loyang yang telah disapu mentega. Buat hingga siap dan rehatkan hingga naik kurang lebih 30 - 45 minit.
- Sapu permukaan roti dengan bancuhan telur dan susu dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 20 minit atau mengikut keadaan oven masing2.
- saya ikut cik mat tak sapu telur, cuma lepas masak, saya sapu permukaan roti dengan mentega dan saya bakar roti pada suhu 180C selama 20 minit...
Friday, 21 May 2010
Egg drops with mushrooms soup
bahan2
1 paket cendawan tiram yang jual paket tu
3 biji telur1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
rempah penumis 4 sekawan
1 kiub ayam/ikan bilis
1 liter air
garam secukup rasa
daun bawang dan cili hidup untuk hiasan
cara
hiris bawang besar dan bawang putih.ketepikan
cendawan di siat2.ketepikan
daun bawang dan cili hidup di potong dan cili di belah empat
panaskan minyaktumis bawang2 dan rempah penumis.
masukkan air,kiub dan garam
bila dah mendidih masukan telur yang sudah di pecahkan dalam bekas berasingan
.jgn sampai kuning telur tu pecah
didihkan
masukan cendawan.
rasa garam
masukan daun bawang dan cili.
sedia untuk di hidangkan.
breakfast nasi goreng
Thursday, 20 May 2010
Ayam masak kicap kering
1/2 ekor ayam di bersihkan
1 labu bawang besar di hiris bulat
3 ulas bawang putih di hiris
halia di hiris
1 tangkai cili hidup di hiris
1 tangkai daun bawang
1 biji tomato
kicap
sos tiram
minyak utk memasak
cara
ayam di potong kecil2 lalu di rebus hingga empuk
keluarkan ayam dan di perap dgn sos tiram dam kicap.ketepikan
panaskan minyak
tumis bawag putih
masukan ayam
kacau sebentar kemudia masukan bahan2 hirisan tadi
masukan tomato yg di belah 6
sedia utk di hidangkan
*lebihan air rebusan ayam boleh di simpan dlm freezer.boleh di gunakan utk goreng mi dsbnya.
masak lemak udang dengan peria
bahan2
1/2 kilo udang di buang ekor dan kepala
santan dari 2 biji kelapa atau santan segar rm3
1 senduk cili api yg siap di kisar
1 batang serai di titik
5 biji peria
2 keping asam gelugor
garam secukup rasa.
cara
masukn cili api,asam gelugor,garam,serai dan santan ke dalam periuk.
kalau gunakan santan segar tambah 2 cawan air.
kacau hingga mendidih.
masukn udang dan peria.
rasakan garam
masak hingga peria empuk
sedia untuk di hidangkan
Wednesday, 19 May 2010
Nasi Ayam simple dan segera
bahan2
1 ekor ayam
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih.
1 buku kecil halia
semua bahan di atas di hiris ketepikan
2 ulas bunga cengkih1 tangkai kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 ulas buah pelaga
1 batang serai di titik
timun dan tomato utk hiasan
kicap
sos tiram
cara
ayam di rebus
bila sudah agak empuk,keluarkan ayam ketepikan.
basuh beras.saya guna 3 pot.ketepikan
dalam kuali berasingan tumis bahan2 yang di hiris bersama rempah penumis tadi
bahan2 yg di tumis tadi juga di curahkan ke dalam beras.sukat air dan tanak nasi.
ayam yg sudah di rebus gaulkan bersama sos tiram dan kicap.perap
bila nasi sudah hampir masak,goreng ayam dgn api sederhana.
bila hendak di hidangkan,potong ayam ikut suka dan sedia untuk di hidangkan bersama timun,tomato dan kicap.
kuah sos sila lihat di sini.
kuah sup
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
sedikit halia
semua di hiris
di tumis
masukn baki kuah rebusan ayam
tambah air
masukn 1 kiub ayam.
masukn ubi kentang lobak jika suka
masak hingga kedua2 ubi empuk.
sedia untuk di hidangkan
Tuesday, 18 May 2010
Roti/Pau Goreng
Sumber Resipi : Ilhamdapur
Bahan-bahan
- 1/2 cawan air suam* (-/+)
- 2 cawan tepung gandum (-/+)
- 2 sudu kecil yis kering (kita guna brand mauripan)*
- 3 sudu besar susu tepung
- 2 sudu besar butter cair
- 1/4 sudu kecil garam
- 1 sudu besar gula*
- inti red bean paste secukupnya - simpan dalam peti dulu baru senang nak bulatkan - kita beli yg dah siap kat bakeri
- minyak untuk mengoreng
1. Dalam mangkuk satukan bahan-bahan yang bertanda *. Biarkan seketika (1-2 minit) kemudian masukkan butter cair, kacau sebati.
2. Satukan tepung, garam dan susu tepung. Masukkan sedikit-sedikit kedalam no 1 sambil dikacau guna garfu (kacau buat bulatan jam) sehingga adunan tadi bersatu (menjadi seketul) tapi tidak keras. Kemudian boleh la diuli dengan tangan sehingga adunan menjadi licin dan tidak melekat pada tangan (adunan ni mesti lembut, kalau lembik tambah tepung sikit-sikit je, sapu kat tangan gtuw).
3. Tutup mangkuk dengan plastik wrap atau kitchen towel dan biarkan selama 30 minit. Kemudian tumbuk-tumbuk sedikit doh yang telah naik tadi.
4. Ambil sebesar bola golf pastu leperkan sedikit, letak inti yang telah dibulatkan tadi dan tutup elok-elok. Bila nak goreng leperkan sedikit dulu
Sardin gulung
bahan A
10 keping roti sandwic biasa
3 biji telur
1 cawan serbuk roti
sedikit garam
minyak bagi menggoreng
bahan B
1 tin sardin kecil
2 biji limau kasturi(di ambil jusnya)
1 biji cili merah(di cincang)
1 labu bawang besar(di cincang)
cara membuat
masukkan inti ke dalam kuali dan hancurkan dengan garfu
masakkan hingga agak kering
sapukan inti di atas roti dan di gulungkan.
gamkan dengan sedikit telur yg di pukul.
celupkan roti ke dalam telur yang di pukul dengan sedikit garam
golekkan gulungan roti di atas serbuk roti
gorengkan ke dalam minyak hingga kuning keemasan.
angkat dan toskan.
hidangkan dgn sos cili.
*bagi mendapatkan hasil yg lebih baik,roti perlu di leperkan supaya mudah menggulungnya.
Nenas dgn telur itik.
cuma satu je yg saya seronok sgt.camera dah kembali ke telapaknya.hehe
Sunday, 16 May 2010
Puding sagu gula melaka
mintak ampun ya lady,ambik tak mintak ijin nih.sedap ni..saya buat tak pakai pewarna.terus guna sagu putih tu je
Bahan-bahan:-
2 cawan sagu(nak cantik pakai sagu berwarna)
1 tin susu cair
1 cawan gula melaka(gula merah pun boleh)
Cara-cara:
- Rendam sagu lebih kurang 20 minit. Kemudian masak sagu dengan air sampai sagu kembang, likat dan kental. Tuang ke dalam acuan dan sejukkan dalam peti ais.
- Gula melaka/gula merah tu bancuh dengan secawan setengah air panas untuk dijadikan air gula yang agak pekat.
- Bila nak hidangkan just terbalikkan sagu tadi ke dalam mangkuk, tuang susu cair dan gula melaka
TIPS: Lagi satu version, kalau tak nak pakai susu cair, boleh pakai santan. Masak santan pekat dengan secubit garam dan daun pandan, sentiasa kacau tapi jangan sampai pecah minyak. Sebijik rasa macam cendol. :-D
masak lemak pucuk ubi dgn ikan tenggiri
bahan2
1 ekor ikan tenggiri saiz sedang
1 ikat pucuk ubi yg hg 1 hinggit
20 ulas cili api.di tumbuk atau di kisar
1 btg serai
santan dari dua biji kelapa atau santan dah siap rm 3.(asingkan 1 cawan utk pati)
2 keping asam gelugor(asam keping)
kunyit sebesar ibu jari di tumbuk atau 1 sb serbuk kunyit
garam secukup rasa
cara
ikan tenggiri di bersihkan,di kerat dan di goreng separuh masak.
(saya tak gaul dgn garam kunyit sbb nak elakkan rasa ikan goreng dlm gulai ni.setengah2 org dia gaulkan garam kunyit lalu di goreng spt biasa.pun boleh gak.terpulang)
ketepikan ikan
pucuk ubi di rebus hingga empuk,angkat dan toskan
dalam periuk,curahkan santan pekat(kalau beli santan dah siap tambahkan sedikit air),kunyit,cili api,asam keping ,serai dan garam
kacau hingga mendidih
masukn pucuk ubi
masukn ikan
masukn pati santan
rasa kan garam
didihkan hingga masak kuah
sedia utk di hidangkan
kuay teow goreng
bahan2
1 paket kuay teow(kalo guna 2 pkt gandakan lah)
2 senduk cili kering yg sudah di kisar
1 labu bawang besar di tumbuk
3 ulas bawang putih di tumbuk
2 sudu besar udang kering di tumbuk lumat
1/2 cawan dging ayam tanpa tulang di hiris
1/2 cawan udang di buang kulit
1 keping fishcake
1/2 ikat sawi tauge 30 sen
5 helai daun kucai
jika suka boleh taruk kerang(kes saya takde kerang)
2 sb kicap manis
2 sb sos tomato
garam secukup rasa
minyak
cara
panaskan minyak.
tumis cili kisar
masukkan bawang
masukkan udang kering
masukkan ayam,udang dan fishcake
masukn kicap dan sos tomato
rasakan garam
masukn sawi
masukn kuay teow
masukn tauge
tutp api dan akhir sekali masukn daun kucai
sedia utk di hidangkan
Saturday, 15 May 2010
Award pertama saya
Ini adalah award pertama yg saya dapat dari aeinisugar.Terima kasih..tapi pro ke saya.??
anyhow mekaseh ya aeini..sama2 kita berkongsi rahsia dan rasa dalam dunia masakan ni.
Mrs Infinity,hamsini,anep,mizadgreat,fiey,my life my world,chik mimi,salam dari borneo,miss dilla,irdina2010,Aina,aeini omar,plainjane,layla yuki,izah
Sekali tgk apa la punya panjang nama org ni daa..dua kali tgk eh nama org tu sama dgn nama saya..hehe rupa2nya saya sudah di tag dan di laser oleh adammummy.mulanya tak mau buat tapi memandangkan kita baru nak menjalinkan persabahatan so saya layan je la.syok juga jawap soklan2 cheggini kan.kan,,
sorry la adamummy acik lambat buat kerja la,manyak sibuk lately nih...hehe..
Siput Sedut masam manis
bahan2
500 gram siput sedut
1 labu bawang besar(di hiris)
6 sudu besar sos tomato
6 sudu besar sos cili
1/2 cawan air
2 biji cili merah(di hiris)
3 ulas bawang merah (di hiris)
2 ulas bawang putih (di ketuk)
1/2 sudu kecil gula 2 sudu besar minyak masak
garam secukup rasa.
dan saya tambah 2 sudu besar cili kisar
cara
potong belakang siput(saya gunting je) dan bersihkan.kemudian toskan
panaskan minyak.saya masukn cili kisar dulu.masukn cili merah,bawang merah,bawang putih hingga layu.
masukkan air,sos tomato dan sos cili.birkan mendidih.masukkan siput dan kacau rata.masakkan selama 10 minit.
Tutup api dan taburkan hirisan daun bawang.
sedia di hidangkan
Donut Suria
DONUT SURIA
By courtesy of Puan Suria Insani of Resipi.Net
Bahan A
* 3 cawan tepung gandum
* 3 sudu besar susu tepung
* 3 sudu besar lelemak sayuran (shortening)
* 3 sudu besar gula caster
* ** I like this count of threes....senang ingat!!!! - aku setuju!! hihihi
Bahan B
* 200ml air suam
* 2 sudu teh instant yeast
* => 20ml air tambahan jika perlu, bergantung kepada jenis tepung.
Kaedah penyediaan
* Satukan semua Bahan A. Masukkan bancuhan Bahan B ke Bahan A. Masukkan air tambahan jika perlu. Kemudian uli doh hingga licin dan lembut.
* Terus terap atau bulat-bulatkan dan letak inti pilihan.
* Perap hingga naik dua kali ganda, lebih kurang 30 minit.
* Goreng dengan api sederhana hingga warna coklat keemasan.
* Salut gula icing atau celup dalam coklat cair.
Friday, 14 May 2010
Roti Naik
400 g tepung roti
100 g tepung Hong Kong - saya ikut mat gune tpg gandum je!
250 ml air - saya ikot hana gune susu segar+ air skit
50 g susu tepung - saya guna susu pekat
3/4 camca teh bread improver
180 g gula perang (brown sugar) - saya ltk 120g gula halus
100 g mentega
11 g yeast segera
1 camca teh esen vanilla
Beberapa titik pewarna kuning
Cara-cara
- Satukan semua bahan2 di atas dalam satu bekas besar, kecuali mentega. Uli hingga menjadi doh, masukkan mentega sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh yang kenyal. Bulat2 kan doh dan biar 45 minit atau naik. Kaedah lain: Masukkan semua bahan tadi ke dalam Breadmaker dan pilih setting untuk "doh". Tekan on dan tunggu hingga siap.
- Tumbuk doh untuk membuang udara, bahagikan kepada 16 bahagian yang sama besar, bulat2kan doh dan susun dalam tin yang telah disapu dengan sedikit mentega. Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar kan 1 jam atau hingga naik.
- Bakar dalam oven pada suhu 190C selama 15 - 20 minit. Sapu mentega pada permukaan roti sejurus dikeluarkan dari oven. Sejukkan sepenuhnya sebelum dihidang.
Donut Domestica
Bahan-bahan
* 300ml air suam (saya tuang sikit sikit)
* 80g atau 1/3 cup melted butter
* 2 eggs
* 1 1/2 tsp salt
* 3 tbsp sugar
* 600g/4cups bread flour (*akak tambah sikit dlm 20 gm)
* 2 tsp yeast
Cara-Cara
- Pakai BM, masuk ikut urutan. Setting: Dough.
- Kalau pakai tgn, campurkan air suam ngan yeast (biar dlm 5 minit).
- Satukan bread flour, salt and sugar.Buat lubang tengah..masukkan telur yg dipukul sedikit dengan butter.
- Pastu tuang yeast.Uli sampai doh tak melekat kat tangan. Tutup doh. Biarkan doh naik selama sejam
- Uli setebal 1cm... tekan dgn acuan donut.
- Biarkan naik seganda, goreng dgn api sederhana.bolehlah letak apa2 atas donut tu..chocolate cair ke..caramel ker..saya suka cinnamon ngan castor sugar je.
=> Saya uli doh guna tangan je, setelah sebati biarkan doh naik selama 30 minit, lepastu uli lagi dan bahagikan pada 20/25 bahagian...biarkan naik lagi selama 40 minit...bila nak goreng, barulah saya lubangkan di tengah2nya..)
Resepi ni saya ambik dari yatie.yatie pulak ambik dari dapur kak ummi.senang cerita saya copy dan paste.jerk..ya amponn semua.halalkan ya.coklat lebih raya tu hari byk dok termenung dlm ice box tu jd hari ni semua dah saya leburkan sapu atas donut ni.badam tu pun lebih raya.eh elok lagi.sila lah ambik sorang satu...
Rendang Ayam Berempah
mari2 hari ni kita terlebih rajin auww.teringin makan rendang pulak.hubby bawak balik itik.masuk ice box lupa nak keluarkan pg2 tadi.yg sempat cekau ayam ni je la..cekau kat pasar.hehe.rendang ni versi org malas cam saya.kalau nak cepat,cam ini le rupanya.janji anak2 dan hubby puas hati.dan pinggan licin hingga menjilat jari.kan..kan..
bahan2
1 ekor ayam
20 tangkai cili kering di kisar
15 tngkai cili api dikisar-kalo taknak pedas kurangkan
1 sb halia yg telah di kisar
8 ulas bwg merah dikisar
3 ulas bwg putih di kisar
1 sk lengkuas yg telah di kisar kalo suka.
3 sb rempah kari daging
2 sb kerisik.-tak letak pun takpe
2 tangki serai di titik
4 sb minyak masak
santan dari 3 biji kelapa
garam secukup rasa
cara
ayam di bersihkan.toskan airnya
panaskan minyak
tumis bahan2 yg di kisar.
masukn rempah
masukn serai
masukn ayam dan kecilkan api.
gaul rata
dah keluar air ayam,jgn tunggu kering sgt
masukn santan
kacau rata.besarkan api semula dan jaga jgn hangus
rasakan garam
sentiasa kacau hingga kering.dah pastikan ayam masak.tutup api.dan dah boleh di hidangkan
*rendang ada mcm2 versi.nnt saya keluarkan rendang N.sembilan yg asli.bawang nya di hiris.bukan di kisar mcm kat atas.
Thursday, 13 May 2010
bihun kantonis
bahan2 yg di perlukan
1 paket bihun
4 ketul daging ayam tanpa tulang- di hiris halus
15 ekor udang- buang kepala dan ekor,belah belakang
2 keping fishcake -di potong
1 ikat sawi muda- kerat 4
6 atau 7 helai sawi panjang- di kerat2
5 ulas bawang putih- di cincang halus
3 sb sos tiram
kiub ayam
1 liter air
2 sb tepung jagung di bancuh dgn 1 cawan air
2 butir telur-di kocak2
1 sudu besar lada sulah/lada hitam
cara
keluarkan bihun.masuk dlm mangkuk besar dan di gunting dua.ketepikan.jgn kena air
panaskan 5 sb minyak
tumis bawang putih
masukn daging ayam
masukkan 1 liter air/1 kole
masukn udang
masukn sos tiram
masukn kiub ayam
masukn air tpg jagung
masukn sayur
masukn telur yg telah di kocak2.
masukn lada sulah/lada hitam
(spt biasa saya tak letak garam kalau dah letak sos tiram dan kiub)
dah mendidih kecilkan api.
dalam kuali lain
panaskan minyak yg banyak kerana bihun akan di goreng cara deep fry.
ambil bihun keluarkan sekeping demi sekeping.kemudian di gunting dua,terus di goreng sampai jadi kerinting,mcm kita goreng utk makan dgn soto tu.
angkat bihun letak dlm pinggan dan terus curahkan kuah tadi keatasnya.hidang dgn lada api potong atau jeruk cili hijau..
Sup Tulang
bahan2
1 kg tulang (daging)
5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
halia sebesar ibu jari
semua bahan di atas di hiris
rempah sup jadikan pes
bunga lawang
kulit kayu manis
buah pelaga dan
bunga cengkih
daun bawang dan daun sup
ubi kentang/lobak merah
cara
rebus tulang hingga empuk
dalam kuali yg berasingan
tumis bahan2 yg di hiris
masukkan bunga lawang
kulit kayu manis
bunga cengkih
buah pelaga
bila dah naik bau masukkan pes rempah sup
curahkan bahan2 tumis ke dalam periuk rebusan tulang tadi
rasakan garam
masukkan ubi kentang dan lobak jika suka
Egg Paratha Rolls again
Sumber Resipi : Kak Ummi ( Home Sweet Home )
- 5 biji telor - dipukul sedikit
- 5 keping frozen plain paratha (saya guna jenama Kawan) - hari ni saya guna 2 kpg jerk
- sedikit daun bawang - hiris halus
- 1/2 biji bawang besar - dicincang halus
- sedikit lada sulah
- garam secukup rasa
- sedikit minyak zaitun untuk menggoreng paratha - saya ikut maz,guna butter
- beberapa keping slice cheese (jika suka utk dimakan begitu saja)
Cara-Cara:-
1.Panaskan non-stick pan dan letakkan beberapa titis minyak zaitun dan goreng paratha hingga sedikit garing kedua2 belah. Buat hingga siap dan ketepikan.
2.Dalam mangkuk lain, campurkan telor bersama bawang, daun bawang, lada sulah dan garam. Kacau rata.
3.Gunakan pan yang sama tadi, letak sedikit minyak dan tuangkan 3 sudu besar adunan telor, biar adunan membulat dan tekapkan segera paratha yang telah digoreng tadi.
4.Masak lebihkurang 2 minit dan bila adunan telor telah melekat pada paratha, angkat ke dalam pinggan leper. Buat hingga habis.
5.Gulungkan terus ketika masih panas. Potong sebesar 1 1/2 inci dan atur dalam pinggan. Hidangkan bersama kuah kari ayam dan sedap dimakan ketika panas2 suam
Wednesday, 12 May 2010
Samosa
kulit popia secukupnya
2 sudu besar tpg gandum
(di bancuh dgn 3 sudu besar air)
sebagai gam kulit popia
minyak bagi menggoreng
cara
potong kulit popia.letakkan inti di hujung kulit popia dan lipatkan supaya menjadi segitiga
gamkan setiap lapisan kulit dgn bancuhan tepong.
goreng hingga kuning keemasan
hidangkan dgn sos cili
bahan2 inti
200 gm daging(saya guna daging cincang tu je)
2 biji kentang
1 labu bawang besar di potong dadu
1 batang lobak merah di potong dadu
1 sudu besar rempah kari
2 biji cili merah(di cincang)-saya tak letak
daun sup,daun bawang
garam secukupnya
myk utk menggoreng
cara
panaskan minyak dan tumiskan bawang besar hingga layu
masukn daging kisar dankacau rata.
masukn rempah kari dan kacau lg.
masukn kentang,lobak merah,cili merah dan garam.masakkan hingga kentang dan lobaklembut dan kering.
tutup api dan taburkan daun sup dan bawang.
kacau rata dan sejukkan.
resepi ikhsan dari buku chef hanieliza.kuih muih minuman petang.