Tuesday, 20 April 2010

Kari ikan

kari ikan

bahan2

seekor ikan tenggiri atau siakap
rempah kari ikan
4 ulas bwg merah-di hiris
2 ulas bwg putih-di hiris jugak
sedikit halia
kulit kayu manis dan bunga lawang
sedikit cili kering yg di blend
sedikit asam jawa
santan dlm 50 sen atau rm1.(kalo tak mau santan pun boleh cukup dgn asam jawa jer)


tumis bahan2 yg dihiris bersama2 kulit kayu manis dan bunga lawang.
dah naik bau masukn cili blend dan rempah.
bila dah terbit minyak,masukn asam jawa diikuti dgn santan
dah mendidih masukn le ikan tenggiri tu.kdg2 setengah orang diorang suka goreng ikan tu dulu..boleh gak la mcm tu.
kemudian kawin kan le ikan tu dgn terung atau bendir dan tomato


kari ni sesuai gak di makan dgn roti kat bawah tu hah.


No comments: