Monday, 27 September 2010

Nasi Impit dan kuah kacang

salam hari isnin semua..adeh lama tul aku tak mengupdate di sini..org maleh..asek ke open house sana sini jek..kahkah...
hari sabtu lepas aku ke Klang,meneruskan ziarah hari raya ke sana..ada 4 orang anak tak mau ikut..penat kata mereka..kena la ku siap kan dulu sarapan merangkap makanan tengahari diorang.memandangkan mr suami dah menghabiskan posa sunat syawal nya maka aku yg ala2 isteri mithali ni,buat nasi impit dan kuah kacang kak ummi,kuantan tu..ermmm sedap.jgn byk cerita la..meh layan gambar ya..



Nasi Impit kuah kacang resepi dari kak ummi,kuantan



KUAH KACANG NASI IMPIT

Bahan:-
  • 300 gm kacang tanah yang telah digoreng dan dikisar
  • 20 tangkai cili kering - dikisar
  • 12 ulas bawang merah - dikisar
  • 3 ulas bawang putih - dikisar
  • 3 cm lengkuas - dikisar
  • 4 batang serai - diambil bhg putihnya dan dikisar
  • 2 - 3 sudu besar udang kering - direndam, tos dan dikisar/tumbuk halus
  • 3 batang serai lagi - diketuk
  • 1 btg kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 1/3 cawan jus asam jawa pekat
  • 2/3 cawan gula melaka
  • garam secukup rasa
  • 7 cawan air atau secukupnya
  • Sedikit minyak untuk menumis (+ - 1/3 cawan)
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dalam caserol/periuk, tumiskan serai yg diketuk, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga wangi.
  2. Masukkan bahan kisar, perlahankan api dan masak hingga cili terbit minyak sambil dikacau.
  3. Masukkan kacang tanah dan sebahagian air dan masak hingga mendidih dan sedikit pekat.
  4. Masukkan gula melaka, air asam jawa dan garam
  5. Tambah lagi air selebihnya dan masak lagi dengan api sederhana sahaja sehingga kuah kacang benar2 naik minyak dan renehkan biar pekat dan warna kemerahan jugak atau terpulang jika suka kuah cair sedikit.
  6. Seimbangkan rasa mengikut tekak masing2 biar pedas2 manis sikit dan tutup api. Hidangkan bersama nasi impit.



Ini la menu yang ku tinggalkan buat santapan anak2..nasi impit dan nasi lemak

4 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Akakkkkk...hru doing??? ;)

Dtg ke Klang ker? Tak jumpa Love pun...hik hik...

WOW, my fav is here! Nasi impit ngan kuah kacang! Yummmm...resipi masuk list! :D

anymz said...

Love:akak sihat jek..
wow Love tinggal di Klang ya..takpe2 lain kali akak ambik alamat ya..
erkk..!..Love pun buat open house ke??kahkah

kasihredha said...

Jadi lapar ni...sedapnya kak

anymz said...

kasihredha:lapar ya..nah dua ketui..takleh byk2..hehe