Wednesday, 29 September 2010

Puding Karamel

Alhmdulillah akhirnya mood rajin ku telah kembali.tetapi tak tau lah sampai bila boleh bertahan nih...hehe..
hari ni sebagai pencuci mulut utk berbuka(puasa ganti di bln syawal) aku buat le puding karamel yg paling simple..mintak ampon banyak2 pada tuan punya resepi sebab lagi sekali aku dah terlupa kat dapur siapa aku gi skodeng resepi nih..hehe..






Resepinya :
5 biji telur ayam
1 tin susu pekat manis
Air ikut sukatan 1 tin susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
1 sudu makan tepung jagung5 sudu besar gula pasir

Cara membuatnya
  • Pecahkan kesemua telur dalam mangkuk
  • Masukkan susu, air, esen vanila dan tepung jagung dan guna mixer gaulkan hingga sebati
  • Ambil 1 loyang dan letakkan 5 sudu besar dan panaskan di atas api sederhana
  • Kacau2 selalu dan tunggu hingga gula hancur dan keperangan
  • Tuangkan 5 sudu besar air dan cepat2 kacau gula itu dan tutup api
  • Biarkan je kalau gula tu berketul2, tak kisahnya
  • Tuangkan perlahan2 adunan susu tadi ke atas gula karamel
  • Panaskan pengukus dan kukuslah puding selama 30 minit
  • Masukkan ke dalam peti sejuk untuk rasa yang lebih sedap.



5 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi Kak!!! Mintak puding sikit..lama tak makan! ;)

psssst....dah buat kek tu nanti, jgn lupa hantar kat Love yer kak! :D

Lady of Leisure said...

sedapnya puding caramel ni... lama dah tak buat huhu

anymz said...

LOVE2COOK:Hi Love,nak ke?alaaaa..tinggal sikiit je lagi nih..hehe

jap2,nnt rajin2 akak buat akak bg tau Love.k

anymz said...

Lady:resepi karamel ni ada macam2 kan?yang ini sy saja nak try sbb ada tpg jagung..ermmm..biasanya hubby tak suka puding nih tapi kali ni,bertambah2 dia makan..

.rin. said...
This comment has been removed by the author.