Tuesday, 20 September 2011

Moist Chocolate cake

Assalamualaikum semua

Malam2 baru akak ada masa nak post entri..Okay jugak lah kan?..janji hado..
Kek ni akak buat lewat petang tadi sebab wazir nak bawak ke sekolah pagi2 esok..saja nak makan2 dengan kawan2 katanya..
Resepi chocolate cake ni akak jumpa dalam FB Chef Arm. Jenuh akak mencari balik untuk letak link ke fb chef arm tapi tak dapat2..Kalau Chef Arm terbaca blog akak ni ribuan ampun dan maaf akak pohon ya..Nanti akak cuba cari lagi..Nak klik kat gambar di fb chef pun masih tak dapat.Entah ke mana lah menghilang nya post kek ni di fb chef arm.
Rasa dia tak jauh beza lah dengan mana2 kek chocolate moist..sedap dan terbaik jugak rasa kek ni.Pada akak bila dah buat, anak2 dok ulang2 makan makna nya sedap lah tu kan?..kan?..


Moist Chocolate cake
by
anymz mykitchen
Resepi:Chef Arm



* Bahan A ( Diayak Bersama ) : -

280gm Tepung gandum
40g Serbuk Koko
2 Sudu Teh Serbuk Penaik
1 Sudu Teh soda Bikarbonat

* Bahan B : -


2 Sudu Teh Nescafe ( larutkan Dengan 1 Sudu Teh Air panas )
280g Marjerin
200g Gula Halus

5 Biji Telur Ayam
1 Sudu Teh Esen Vanila
250g Coklat Masakan ( Dicairkan )
1/4 Cawan Air Sejuk ( Betul2 Sejuk )







* Cara Penyediaannya : -

1. Pukul marjerin dan gula hingga kembang.Masukkan telur satu demi satu dan pukul sebati setiap kali telur dimasukkan.
2. Masukkan esen vanila, adunan nescafe serta coklat masakan yang telah dicairkan dan kacau.
3. Masukkan adunan tepung sedikit demi sedikit dan diselang-selikan dengan air sejuk dan dikacau sebati.
4.Masukkan ke dalam acuan kek.bakar dalam ketuhar yang bersuhu 180c selama 1 jam 30 minit.Angkat dari ketuhar dan sejukkan.siap untuk disajikan.

15 comments:

Sheila Shafeareen said...

Salam kak..lama juga kita x megekek ni raya kemarin pun x sempat nak buat...npk gebus kek akk...

Mas said...

nak kek coklattttttt..
sedapp tuuuu...

izahdaut said...

ye ke sedap.. ye ke ? cer bagi nak rasa skeetttt.. bukan leh caya kak anim ni.. ikikiki....saja buat onar memalam neh

Nazrah said...

dah lama tak panaskan oven..asyik yg kukus jer... best kan

tun_telani said...

adoiii... tgh2 diet nih byk betol dugaan.. hehe.. sabo sabo..

K.Nor said...

k.nim! meh sepotong! ermm.. nor kan, kalau dlm resipi kena letak baking powder dan ada lg bicarbonate soda tu (mana2 dlm kuantiti yg banyak lah.. ) nor mmg tak leh nak gi la.. rasa pedor jer kek dgn rasa b/soda tu.. nor mesti kurangkan, kadang2 tu nor letak hujung sudu kecik jer soda tu.. susah betul kan :(

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualikum akak...
wah tgk kek tu dah terliur tgk dah... anak2 pasti suka makan nie.. anak2 akak pun dok ulang2 makan tu... apa lg irfan diana kan.. mmg peminat choc cake... pasti dia suka

Yana Shaiful said...

Salam Kak Anim..sedapnyaa choc cake..bleh msk list jgk nii.. ari ni mintak sini dulu sepotong ek hehee

ibundo said...

baru rancang nak buek kek ni. ekau dah buek dulu. mintak yo lah sikit ha..

Anna Qawina said...

wah..wah...ghajin akak nih..kiranya mesti wangi terbau ala2 mocha kan kak nim? sbb ada nescafe tu

Deliah's Deli said...

menggoda kek coklat akak tu...mmg nmpak moist betul. :)

anymz said...

to sheila
akak pun dah lama sgt tak mengekek..ni lah baru nak tunjuk skill balik..:)


to mas
kena tuko dgn cistat dulu ek.hehehe


to izahdaut
kalo nak buat onar mmg kena mlm2 jah oi..siang2 orang nampak.hahaha


to nazrah
akak pulak malas nak mengukus.malas nak membasuh kukusan.:)


to tun telani
tak payah diet2 lah tun..balun je apa yg ada..hehe


to nor
betul tu nor.akak pun tak suka dgn rasa pedor BP dan SB..tapi dlm kes ni mungkin kandungan nescafe yg agak tggi tu dah menghilangkan rasa pedor yg ada..akak rasa ok je..entah2 sbb dah lama tak makan kot..hehe


to diana
kalau buat topping dia mesti lagi best kan diana?..mesti anak2 suka.


to yana
salam kembali yana.rasa dia sama je mcm kek2 coklat yg lain tu yana tapi kalau nak cuba..boleh aje..:)


to ibundo
tak boleh kak.dah habih..akak kono gak buek boleh se pi melantak kek rumah akak pulak.hehe


to anna qawina
rajin apa ke bendanya ana..dah terpaksa nih..


to deliah
hehe..meh try buat samo meh..:)

Zaliedana said...

Assalam kak nim,salam rindu peluk tium utk akak,uii rindu toi..skang nihmlm2 baru free nak ngadap lappy,kekadang siap wat n3 utk publish esk,sbb skng nih si syifa pon dah pandai nak kcau2..Lappy lak kekadang wat hal..
Akak lama xmai sini,sekali tgk idang kek cekelat,uii sedapnya..

Ummi said...

Animmm.....hulur sepotong meh nak rasa sedap ke idaaakkk...hehehe...Kita kalau kek cokelaaattt nih mmg selalu kalah tauuu...lg makan lg nak...hehehe

ruggedmom said...

tgk tajuk ni smlm terus sy buat choc moist tp resipi lainlah. Akak ddk kat R lagi ke? Kalau kat sini nak jugak pg rmh akak mkn kuih raya.....kalau ada lagilah