Wednesday, 28 September 2011

Sos Kuah Tauhu Sumbat

Assalamualaikum semua

Selamat Pagi di ucapkan buat pengunjung2 my kitchen.
Akak sebenarnya pernah post resepi sos ni suatu ketika dulu.Di SINI,SINI dan juga di SINI.
Ingatkan tidak ada yang berminat sebab akak belum nampak lagi sesiapa yang mencuba resepi turun temurun dari keluarga akak ni..
Entah angau apa yang melanda si Izahdaut ni,tetiba menanyakan resepi sos pulak..
Hari tu dah post kan resepi tak reti2 ke nak mencari cik jah oiii..wakaka
Takpe lah, Izah punya pasal tambahan pula hari ni hari Rabu hari akak baik hati akak pun buat la sekali lagi entri ulangan tentang kuah sos tauhu sumbat ni.

Asal usul sos ni menggunakan cuka tetapi memandangkan arwah ayah akak tak boleh makan cuka maka arwah mak akak yakni isteri kesayangan arwah ayah pun terpaksa lah mereka cipta resepi utk memasamkan kuah sos tauhu/rojak nih.Tapi arwah mak akak pesan sebaik2nya gunakan sos tomato kimball sebab sos tomato maggi ada sedikit rasa masam,nanti korang terpaksa menggunakan gula yang banyak pulak..


Sos Kuah Tauhu Sumbat
Resepi:Anymz
by
anymz mykitchen

bahan2

cili kering-rm1
bwg putih-5 ulas
bwg kecil-3 ulas
1/2 botol tomato sos kimball
gula
garam
2-3 cawan air panas



cara


cili kering di gunting.keluarkan biji,bersihkan dan di rebus
kemudian di kisar bersama kedua2 bwg bersama air panas.
keluarkan.
dalam mangkuk gaulkan cili kisar bersama garam dan gula dan air panas.
campurkan sos tomato kimball anggaran 1/2 botol
lebihkan garam dulu,kemudian rasanya hendaklah ada manis,masam,dan masin
tidak perlu di masak sebab kita sudah menggunakan air panas semasa memprosesnya

*
Perhatian penting
cili kering di kisar dengan air panas.kita tidak perlu masak sos ni sebab semua bahan kita guna air panas yakni air yang sudah di masak terlebih dahulu.


s
boleh makan dengan cekodok.
boleh juga makan dengan rojak nenda

17 comments:

cikmanggis said...

salam Anymz..pagi pagi dah dapat petua yg sungguh berguna ni..apa khabar Anymz.banyak yang dah ketinggalan ....semoga ceria ceria selalu.

Mas said...

kak anim...
ari tu mas lupa gak nk rasa tauhu sumbat akak ngann sos ni..
dah la mee kari ijah pun lupa nak rasa..he2..
sabo jerk..
gara2 perut dah masuk macam2..
dah tu kelam kabut sebab tak lama kat rumah ijah..
abiss lupa semua...
mas copy la resepi sos ni...
nak try nanti..
memang nmpk sangat sedapp la..

Sheila Shafeareen said...

Assalamualaikum Kak Nim

betul lah saya punn kekadang buat sos mesti berubah2 x same..ada rasa x sekata lahj, masam le kekadang manis sangat......ye kak kekadang perut x thn dgn cuka...bolah lah cuba resepi kak nim yg x ada cuka ni..simple aje...tq

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak..
sos mcm nie mmg anak2 n hubby diana suka makan.. tp diana mmg x der resipi tertentu... kekdg tu x sedap pun ada.. huhuu.. nie dah ada resipi dari akak nie.. mesti nak buat nie nanti... tengok pun dah tau sedap...pasti cuba nie... terus salin resipi.. hehehehe.. tq akak..

noorsafone said...

Salam Anim...sos ni mkn dgn popiah pun sodap kan...

Yatie said...

biasa Yatie buat yg kuah kcng tu, lenkali leh cuba resepi sos akak ni utk makan tauhu sumbat....tq..

Zaliedana said...

Kak nim,kalo mak sy@ kat utara nih selalu tauhu sumbat sosnya kuah kacang,xpernah lak mkn ngan sos gini,kalo sos gini cicah sotong goreng tepung pon sedap nih,hubby sy pon mmg xleh mkn cuka gak,kalo bubuh cikit pon,mmg ulang toilet la dia,huhu..

tun_telani said...

kak anym.. tun biasa campur asam jawa ^^ cicah cekodok.. sedapnyerrr ^^

Uncle Lee said...

Hello Anymz, your cooking betul la boleh lupa nama mak, ha ha.
You the kind of wife most husbands dream of....
Coming home from office macham masuk 6 star restaurant....dapat wangi your cooking.
Like this dapat manjah more too, ha ha.
Have a nice day.
Lee.

izahdaut said...

Kikiki.. Nk tergolak den baco komen pakcik lee tu. Den tau kak nim tongah tersipu sipi supu tukan bilo pakcik tu puji2 kan kan kan.. Nanti nk suh abg kak nim baco. Akakakaa..

Mekasih kak nim bersusah payah entry lagi soa ni. Den memang suko nyusahkan kak nim. Kikiki.. Contoh mcm parking kt luar tu kan. Hihihi

Tq tq.. Saya mkn ngn cekodok. Heavennn... Sedapppp

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam K.animmmmmm.Apa kabar?rasanya dh lama xmenyinggah kat sini.tak tau la apa yg atie sibukkn.
Izah nk bermanja2 ngan k.anim tuh!hikhik Kannnn Izahhhhh

Kak Sam said...

terima kasih izah sebab sudi tanya soalan ni kat kak anymz. Ambik na

Nieza said...

Assalammualaikum kak Anim, apa khabar kak...lama tak kesempatan singgah dapur akak ni.byk dah menu best2 tertinggal ni.

Lieya said...

Adoiiii sedapnyeee.... biasa buat sos sendiri susah nak sedap, ehehe pengakuan ikhlas ni. Ni dah kompom dpt resepi mebeless, lepas ni bolehlah ikut resepi ni.... mekasih mekasihhhh

lemongrass said...

Kak Anymz,
Assalam. Kak Anymz sakit apa? Semoga cepat sembuh ye and cepat keluar hospital.
Take care!

Aqil said...

Salam ziarah Kak Anymz,

Saya dpt tahu dr Kak Izah yg akak dimasukkan hospital KPJ Seremban ye...saya doakan akak semoga cepat sembuh ye dan dipermudahkan segala urusan.

ninazsyafinaz said...

Salam Kak Anymz..Dengar kata admitted.Semogo cepat sembuh yerk..Take a good care..Naz salin resepi sos akak nih..makan dgn cengkodok..mcm best gituh.