Thursday, 10 June 2010

masak lemak udang dan pucuk paku

Jalan2 di pasar jumpa pucuk paku ni..saya kurang gemar sikit tetapi memandangkan hari ni plan nak masak lemak sayur,jadi saya rembat je la pucuk paku untuk di gulai kan dgn udang.janji mr hubby suka dan saya senang hati..udang kena buang semua kulit kalo tak si wazir tak usik.wazir tak suka udang berkulit..malas nak kopek alasannya...

bahan2

1/2 kg udang
2 ikat pucuk paku
1 batang serai di titik
2 ulas bawang merah di hiris
1 keping asam gelugur
3 cawan santan pekat
garam
1 senduk cili padi yang telah siap di kisar

cara

didihkan santan bersama garam,serai,bawang, asam keping dan cili padi kisar
dah mendidih masukan udang
biarkan 2 minit
masukan pucuk paku
tutup api
sedia untuk di hidangkan

No comments: