Tuesday, 1 June 2010

kuay teow sup simple...


Saya tak tau nak panggil apa menu kat atas nih.sebab memang totally masak resepi dari kepala saya.saya namakan kuay teow.sup.boleh??Ini memang sarapan feveret anak2 dan mr hubby.anak2 panggil kuay teow gondol berkuah.tak syok le nak letak nama tu kan.tak glamer.bahan2 dia very easy to find.u all bole tambah mcm2.tapi dlm ice box ada tuuu je,jadi ini je yg dpt saya buat.janji anak2 gi sek dgn perut yg kenyang..

bahan2

1 paket kuay teow di rendam dengan air panas.tos dan ketepikan
2 paket fishball.
3 keping fishcake
2 buku kiub ikan bilis/ayam
4 ulas bawang putih
garam secukup rasa
5 cawab air atau air udang-yang ini saya guna air biasa.air udang dah habis.buat mi kari hari tu.
1 ikat sawi/kobis panjang
7 tangkai cili padi di potong2

cara
panaskan minyak
tumis bawang putih
masukan fishball dan fishcake
masukan air
dah mendidih masukan kiub
biarkan dgn api perlahan
bila dah hendak di hidangkan,baru masukan sawi,atau telur jika suka

senang bangat kannn...





minum dgn teh tarik lemak dan berkrim .saya buat teh guna susu ideal cair..berkrim sungguh ....

1 comment:

♥LOVE2COOK♥ said...

Hello dear, sorry for my late visit! Actually love might have overlooked at my followers list. I'm here now!

Whoaaaaa, sedapnye kueyteow tuh! I'm following U too now! :)