Friday, 4 June 2010

Nasi Minyak dan kurma ayam

Ini adalah resepi nasi minyak yang paling senang sekali nak buat yang saya pernah jumpa.
tak banyak bahan tapi puas hati sebab sedap bangat deh.
n3 yang ini saya bagi resepi nasi minyak tu je ya.kurma ayam tu lain kali lah ya.lg pun mesti you all tau dah camno nak buat kan..haha..rancangan cuti masak tak menjadi..
ada orang merayu2 tak larat nak makan yang goreng2 lg dah..


bahan nasi minyak

3 pot beras biasa/basmathi
1 tin susu cair
2 cawan air
5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia
semua bahan ini di hiris halus
1 paket kecil 50 sen rempah 4 sekawan
2 kiub ayam
2 sudu besar sayur campuran(mix vege)
3 sudu besar minyak/margerin/minyak biasa pun boleh
1 helai daun pandan

cara


cuci beras.ketepikan
panaskan minyak
tumis bahan2 yang di hiris
masukan rempah 4 sekawan
biarkan hingga hingga naik bau
masukan air dan susu cair
masukan kiub ayam
dah mendidih masukan beras dan daun pandan
tanak seperti biasa.
dah masak sedia untuk di hidangkan.

5 comments:

Chik Mimi said...

salam kak anymz sedapnya nasi minyak tu

anymz said...

chik mimi:wslam...nak ke..nah ambik..sikit je tau..kihkih..kedekutnya plak aii..takpe hari jumaat jamu2 la sape2 yg bertandang ke mari

♥LOVE2COOK♥ said...

Haishhhh, sedapnye!!! Geram sgt tgk plate tuh! aduiiii...;)

Akak, pls accept a Thank You card from love2cook ya! :D

Niza said...

salam saya copy resepi ya, baru nak blajar msk nasi minyak.. hehe :) simple but nice n pasti sedap..

anymz said...

Love2cook:thnx ya love..i dah paste dah tau


Niza:ambiklah niza...dah siap nnt masuk dlm blog ya..makan jgn lupa baca bismillah..hehe