Sunday, 3 February 2013

Cotton Soft Japanese Cheese Cake

Assalamualaikum semua

Apa khabar semua pengunjung2 my kitchen?..Harap semua sehat..Sehat macam akak...kehkeh..Serious ni berat badan mmg sudah naik tak terkata hinggakan wazir yang baru balik bercuti baru2 ini sanggup mengeluarkan kata2..."mak sudah bambam"...Huwaaaa....nangis...sekajap je berkobar2 jiwa nak menguruskan berat dadan nih..Bila nampak nasi je, lupa balik azam tu..habis tu camno...hehe

Okaylah hari ni kita tgk pulak resepi  cotton cheese yang sudah lama berada dlm simpana akak..
Argghhhhh...gasaklah...kita mengecis lah pulak minggu..Kalau wazir kata maknya ini sudah bambam..Wazir pulak akak tgk semakin kecik..Buat cheese Cake ni utk santapan beliau semoga berat badannya bertambah...
Resepi akak ambik dr rumah Cikgu Hana.Mekaseh cikgu..Hana pulak sekodeng dr dapur alma.Thnx pd keduanya..


Cotton Soft Japanese Cheese Cake
by anymz-mykitchen
Sumber:Hana




Bahan-bahan
  • Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
  • Bahan B:
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon
Cara-cara
  1. Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati.
  2. Dalam bekas lain, pukul putih telur sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  4. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.


8 comments:

tun_telani said...

huhu.. kak anym.. tun dh selalu sgt dgr org ckp tun makin bambam.. kui kui.. bila ada yg ckp nmpk kurus sgt, hepi senyum smp telinga. haha....
tun suka kek niii.. gebus lembut dan sedap! ehh.. resepi ni guna fresh milk ye. yg tun wat b4 this resepi guna whipping cream.

ina ku said...

kak anym, meh meh join saya diet. hahaha...diet la sangat saya ni padahal selalu jgk terbabas.

kek gebu camni mana boleh tahan kan...kak anym kannnn? hehehe...

Asyifa Mustaffa said...

bru rasa cam nak buat kek nie hari nie.....lama x buatnya...peberet anak2 sy ni kak....:-)

Mas said...

misss u kak animm...
dah makin bambam yerk..
meh kita bersenam kat rumah mas....he3

klu cheese kek...
memang susah nak tolak...sedappp

Gee® said...

Salam Kak Nim...

Ummi said...

Amboiiii kakak ndaaaa....hehehe, asyik wat kek jer....mencii taauu x dpt rasa....kita punya oven dah kena hangkut daaahhh...loyang2 sume pun...cuti setahun pulak la nak mengemas...hehe

Cheq Sue said...

salam kak anim... selamat bertemu kembali... saya pun dok terfikir nak buat CSJCC ni, lately teringin nak makan benda2 ber'cheese... tapi selalu takut nak buat, bimbang tak jadi

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..wahhhh bila tengok resipi ni tetiba plak terasa ingin mengecis jugaaaaa....