Sunday, 24 February 2013

Kek Coklat Kukus Bunga Lara

 Assalamualaikum

Alhamdulillah dah lama tak update di hujung minggu.Memandangkan hari ini akak ada sedikit masa yang terluang akak letak lah resepi kek coklat yang sungguh lazat.
Terima Kaseh kepada empunya resepi yang menamakan dirinya Bunga Lara di fesbuk..
Dah lama akak simpan resepi.Buat pun dah lama.Entah berapa kali buat dah ni cuma baru kini akak dpt upload gambar dan post di sini..Maklum dapur sedang dalam proses pengubahsuaian ...bila usik2 tu mula lah jumpa yg ini bocor yg itu berlubang..semua tu gara2 mickey mouse yg dah lama bertamu di opis akak tu..

Bunga Lara saya minta izin post resepi dan minta halal atas resepinya ini ya

Okay berbalik kita kepada cerita kek coklat ini rakan2 blogger pun dah mula buat nampaknya tu setelah akak minta Anna Qawina mencubanya dulu..
TerimaKaseh ana kau dengar rayuanku..hehe
Mas dan Ct payung juga sudah..
Mek Jah bila lagi?..Tak puas2 ke berguling dgn Al Fateh tu...Bangun lah Jah oiii...



 Kek Coklat Kukus Bunga Lara
by 
anymz mykitchen
Sumber:dari FB Bunga Lara

Bahan2
4 biji telur gred A
1 cwn gula halus
1/2 cwn susu pekat
1 cwn susu cair
1 cwn munyak masak
1 1/4 cwn tepung gandum*
1 cwn serbuk koko*
1 sudu kecil soda*
1 sudu kecil baking powder*

bahan2 * di ayak

Cara

Pukul telur bersama gula hingga kembang
Masukkan susu pekat,minyak dan susu cair
Dah sebati masukkan bahan2 yang di ayak tadi
Kemudian masukkan ke dalam bekas yang hendak di kukus
Kukus hingga masak

*Perlu di ingat jika kecil bekas tersebut maka kukus sekejap saja dlm 15 min.
Tapi jika guna 1 adunan terus utk 1 bekas maka kukus lah dlm 1jam setengah
Jangan di buka2 kukusan tersebut
*Pesan dari penaja...kiki

Topping

200gm coklat masakan
5 sudu besar susu pekat
3 sudu besar minyak
1 1/2 tin sus cair
*
Pesan dari penaja jugak
Lebih baik masak di dalam periuk non stick
Pekat atau cair bergantung pd susu cair begitu juga dgn manisnya bergantung pada susu pekat
Kalau topping dah sejuk hanya sedikit saja kepekatannya

**Hrp mklum : kebykkn org bt topping mnggunakn kaedah double boiler tpi sya tidak! Ini krana sya mggunakn periuk non stick n slow fire so ia x melekat! Tpi mke sure jgn tnggalkan krana ia blh brkerak di atas! Utk memudahkn tiada kerak tersbut pastikan sntiasa kacau hingga sejuk..
**DAN UTK MENJADIKAN KEK INI SOOOOO MOIST HINGGA MAK MERTUA JALAN PUN X NAMPAK ADALAH KERANA semasa kek ini baru diangkat PASTIKAN TOPPINGNYA JUGA BRU TUTUP API DAN CURAHKAN TOPPINGNYA YG MASIH PANAS2 ITU KE DALAM KEK TERSEBUT..LAKUKAN DUA TIGA KALI LEBIH KURANG...BIAR TOPPING ITU SERAP KE DALAM DAN LAKUKAN SKALI LAGI...TPI JGN BYK SGT NNTI KEK AKAN MENDAP...SLAMAT MENCUBA ♥ ♥ ♥

15 comments:

ummiaisyah said...

amboi sedap nmpknya kek cekelat tu....betoi la petua kak anim nk bg kek mois tu....memang supermoist jadinya kan!

amiey lee said...

kak animm sedapppnye... lama dh kita tak buat kek ni huhuhu...

kta dh tukar url ye kak...tq
http://amieylee.blogspot.com

Anna Qawina said...

Wiitt..lawonya gambo..ni edit ke ori neh? Ke upah photographer dtg shoot? Hahaa..kak nim...apsal ada krim kat atas? Banyak sgt fc la tuww...

ady said...

as-salam
cantik kek coklat ni kak...suka dgn namanye bunga lara..

Acik Erna said...

assalam nim..akak tang buek kek kukus memang kalah..tak monjadi.
yang akak pandai kukus timpan yo he he

Mori Said said...

sedappnya tengok coklat tu.... topping ngan stoberi...yummmy...

Amie said...

Wow! Wowwww! Ada beberapa kali tertengok tentang bunga lara ni... tak sangka pula begini cantik hasil kejadiannya di sini! Terpegun daku!!!

izahdaut said...

Ya allah..ya rabbi..
Ampon kan aku..
Apakah yg ku lihat ini..
Benarkah..
atau sekadar ilusi..
dugaan kah...
Cukup kau goda..
Jgn kau goda..
eh pesal gambo lawoo sangt..
Tak leh jadi neh..mna lak dslr den ni..lupo dah simpn kek mano..
Tapi..den nk snap gamba apo ek..ah gambo dak fateh jo lah..den kan diet..ngehngeh

Farah Hanis said...

Mana bunga yang akak beli tuh?? Katanya nak jadikan hiasan gambar dalam blog. Haish~~

Gee® said...

Aduh mak ai!! sangat menggoda la kek cekelat ni... tak boleh jadi ni harus buat jugak!!

Ummi said...

Assalam kanda...ya Allah melampauuu betul tauuu virus ni??? Sapa yang mulakan dulu niii...ni x lain dak Anna Qawina tuuuu...kejiii taaauuu kasi kita ngencesss... Eh dak Izah tu mengucap pjg, dah fengsan ke, sian dia x merasa eehh....hehe. Eh satu lg...betullah cakap Izah, apasaii gambor lawooo sgt tu k.Anim...waaah memetik2 senapang besar dah ke...hehe

Sue @ Nenie said...

assalamualaikum...wahhhh nampaknya kek ni semakin pemes emesssssss....

HaSue said...

Wlaupun lambat smpai.nak jugak sebekas yg sejuk n paling sedappppp....tp gmbr mmg molek..akk snap sndiri ke?eh..lama rasa x pgg kamera.hehe

Zata Ezzah Fawzi said...

salam..cantik kek akak.nmpk cm sedap.:)nt blh cuba ni..

btw, jemput ke blog sy jgk..sy bdk baru belajar nk blogging..:)

http://vitamindelight.blogspot.com/2013/02/petua-kecantikkan-datin-nor-juma.html

Solesbee Deeann said...

A lot of delicious food http://www.replicajerseysoccer.com/