Thursday, 31 May 2012

Kaswi Durian


Assalamualaikum semua

Bertemu kita lagi hari yang yang terakhir di bulan mei ini..Cepat betul masa berlalu..Nak BW ke dapur kawan2 belum juga berkesempatan lagi..InsyaAllah akan di lakukan dalam sedikit masa lagi..sementara nak menunggu masuknya waktu maghrib,akak luangkan sedikit masa yang ada ni untuk mengupdate entri..
Alhamdulillah sedap rasa kaswi durian..Resepi dari kak besah..
Sesiapa yang tak suka durian tu memang sah2 lah tak suka kuih ni tapi akak memang suka dgn rasa mabeles duyan..hehe
Ini kira quick update..Okay mari kita tengok resepi yang tak jauh bezanya dgn resepi kaswi pandan lemak..Memang berlemak betul rasa kaswi durian...


Kaswi Durian
by anymz mykitchen


Bahan2

1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
2 1/3 cawan santan (1/2 cawan santan + air)
1/2 cawan isi durian
2/3 cawan gula pasir
1/2 st garam
1/2 st air kapur sireh
secawan kelapa parut + secubit garam (jika tak nak cepat basi,kukus 5 min)


Cara

Panaskan air kukusan
Campur rata dan sebati semua bahan.Boleh blend jika suka
Sapu sedikit minyak dalam loyang lepas tu  masukkan semua adunan.Jangan tebal sangat.Lebih kurang  1 inci suku cukup.
Kukus hingga masak.
Lebih kurang 30 min.
Bila sudah betul2 sejuk baru di potong dan hidang..^_^

10 comments:

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak anim...
apa klbar? doa dan harapan diana moga akak sihat sentiasa..

Diana pun tak berkesempatan BW hari nie sebab line tenet tanat.. petang nie baru ok.. Huhuu...

wah akak... terliurnya tgk kuih tu akak.. mmg fav diana.. nie bubuh isi durian lagi.. wah... sedap2!!!

cikmanggis said...

ooooo kena cuba ni:)pasti sedap dgn bau dorian:)

Qasey Honey said...

asslm Kak Anymz...wah lain dr yg lain ni...kawsi durian la pulak yer...tp syg la pulak QH xmkn durian..hukhuk

mama sara nur said...

assalam kak anymz
kaswi memang kesukaan sy and family cuma kaswi yg ada durian lum penah try lagi
yg hantu durian mesti suker kan cam husben sy ni he he

Nazrah said...

Salam Kak.. musim durian dah mula lagi nampaknya... saya sangat suka durian

Ummi said...

Assalam Anim....kita lalu amik bau jek la yea...kta x mintak la sbb kita mmg x makan kuih or bubur letak durian kecuali serawa durian...hehe.. So kalau apa2 yg letak durian, kita pandang jek laa... Tp tempoyak sakan kita makan...hahaha...feliiikkk x???

Sheila Shafeareen said...

Assalamualaikum...sdp kan kaswi ni kak rasa cam nak buat lg....bias ank2 x mkn kuih manis ni...tp bila letak isi durian npknya laku....rasa cam nak buat lg aje :-)

tun_telani said...

sedapnyer kaswi perasa durian.. skrg dh musim durian ke kak??? ni yg buat x sabar nk balik semenanjung nih.. kt sini xnmpk lg kelibat durian.

zila norazila said...

salam kak anymz
x pernah jumpa lg yg buh durian nie..mesti sedapp:)

Azie said...

As salam Anymz, salam kenal. Nnt jemputlah melawat dapur kita dan boleh exchange link juga