Wednesday, 23 May 2012

Ayam Panggang Penyek Minang

 Assalamualaikum

Apa khabar semua..Hari ni kita tukar menu lah pulak ya..Naik jemu tengok asam keladi tu kan?..kikiki
Hari ni akak buat ayam penyek yang paling simple..Resepi akak ambik dari buku resepi masa akak beli  pemanggang ajaib..Ni kira akak nak promosi pun hado gak nih..
Mula2 dulu memang tak masuk dalam list langsung untuk membeli pemanggang ajaib..Dalam kepala dok kata ala,..pemanggang yang beli kat IKEA tu pun okay gak apa...tetapi bila akak tgk lepas seorang demi seorang rakan dan taulan membeli menda alah ni di tambahan kan lagi en somi suka sangat makan menda yang di panggang2,di salai2..dalam kepala dok berkata lagi..why not?..ceceh..ckp omputih dlm kepala ai tau...di pendekkan cerita..tak nyosa lah beli pemanggang ajaib ni...boleh lihat di sini ya..kalau nak beli contact aje dak nurul tu..
Akak masak ayam penyek ala2 minang ni dgn nasi ayam hantam keromo ..hehe..Sekejap sangat masaknya daging ayam menggunakan menda alah ni tau..sekejap je ayam dah empuk.
Menu hari ni kira nak try kuali baru dan test resepi...mabeles ai tell you...

Ayam Panggang Penyek Minang
by
anymz mykitchen
Sumber:Buku resepi dari Pemanggang Ajaib

Bahan A

2 ketul peha ayam sederhana besar (di penyekkan @ di ketuk2)
Halia sepanjang 2 inci
5 ulas bawang putih
3 sudu besar sos bbq
1 sudu teh serbuk cukup rasa maggi
sedikit air limau nipis
garam secukup rasa
sedikit planta untuk menggoreng


Bahan Sambal

5 batang cili merah
10 biji cili padi
sebiji tomato
5 ulas bawang merah
sedikit belacan
garam,gula dan minyak untuk menumis

Cara

Bahan2 A di tumbuk halus
Ayam di perap bersama2 bahan2 A selama 30 min atau lebih
Bahan2 B di rebus selama 10 min dan di tumbuk bersama belacan yang telah di bakar
Bahan2 tadi di tumis dgn sedikit minyak dalam 10 min.Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Sapukan sedikit planta di atas pemanggang ajaib
Panggang ayam dengan menggunakan pemanggang ajaib hingga masak.
Hidangkan bersama nasi putih (akak buat nasi ayam),ulam2an seperti kacang panjang,timun dan salad..


Ini lah rupa pemanggang ajaib 
Akak minta izin tepek gambar dr FB ke sini ya nurul..

13 comments:

Qasey Honey said...

asslm Kak Anymz...sedapnye tgk ayam panggang penyek tu...bkn huby akak aje suka...QH pon suka jegak jenis masakan yg mcmni...ala diet gitu...hihi...mmg dh ramai kan yg mbeli pemanggang ajaib tu...nmpk sgt senang n dapur pon x la bekicah sgt yer x...kena cri juga nti ni...hehe

tun_telani said...

salam kak anym ^^ ayam kalau panggang2 ni mmg tun suka beno lah. tun kalau malas nk masuk oben, panggang atas non-stik pan je. hihi..

ibundo said...

nim, osah botul ajaib e. Kpah pun ado ni. Boli kek korea haritu.
Tapi kalau buek bebanyak tak dapek nak pakai. Jadi lambek lah pulak de sobab nunggu geleran hehe..

Miss fatihaNur said...

hehe sedap2...sy ade jual pemanggang ajaib..hahahaha siap promo x leh blah...

http://fatiha-boutiquecollection.blogspot.com/2012/05/pemanggang-ikan-ajaib.html

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Kak Anim cayang!!!

sana sini org tunjuk pan ajaib nie :)

kite jer yg blm beli hehehe

Asyifa Mustaffa said...

laparrrrrrrnyaaaaaa tgk ayam tu !!!!

Chah said...

Errr... Apa yg ajaibnya pemanggang tu kak? Mesti ribu reban kan rege...hehe peghak! Lauk2 sehat cm ni ai mmg stuju banget! Sedap!!

mama sara nur said...

assalam k.Anymz
ayam panggang sedapnye...
sy lum try panggang ayam dlm pemanggang ni , duk panggang ikan je he he
memang senang gunanya kan tu sb nama panggang ajaib ye tak

kasihredha said...

akak selalu beli je kak ayam penyek ni..depan tompat kojo ...podeh sambalnya sampai berair hidung akak :)

Queenie said...

sib baik masuk sini matari dah nyorok....

Nieza said...

Assalam kak Anim, apa khabar kak...mcm lama sgt tak singgah sini..hehe sedapnya tgk ayam panggang tu.nampak menarik dan mcm senang jer nak guna tu.teringin lak nak beli:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Anymz wahhhh sedappp tuuu... masuk dapur kengkawan kecurrr manjang hadoii.... sedap! sedap!

Kak Rose said...

kocur air liur den nengok ayam panggang tu.... bertembah menjejeh lai bilo tengok pemanggang ajaib tu... bilo la den nak dapek satu?

kena nak wat gak la ayam panggang ni.... ishhhhh