Assalamualaikum semua
Rasa macam terkejar2 je akak nak mengupdate entri di sini.Hari tu masa bulan ramadhan sibuk buat itu dan ini.Sekarang baru lah akak boleh bernafas dengan lega.
Hari ni akak tepek resepi cistat ni pulak.
Pernah buat dulu2 di SINI.Tapi untuk resepi crsutnya pengunjung2 my kitchen boleh juga rujuk ke dapur AnnaQawina..sebab kali ni akak order crsut cistat dgn beliau..Masa sudah suntuk sgt hari tu.lagi dua minggu nak raya.Akak tak sempat dah nak buat crustnya,..tu yang akak order je dgn mek anna..mekaseh anna...Akan ku kenang budi baikmu itu..hehehe
Punya lah nak cepat akak tak sempat dah nak design2 dan lorek2 permukaan cis..Ainul yang membantu hanya titiskan aje bluberi ke atas cis..senang citer...
Tat Keju Blueberi
by
Sumber:Buku Resepi Pn Noraini Zakaria
bahan pastri
450gm tpg gandum
250gm mentega
100gm gula kastor
2 sudu teh air
1 biji telur
1 sudu teh vanila
Inti keju
250gm krim keju
60gm gula kastor
50gm mentega
1 biji telur
200gm inti blueberi (isi dlm)-ni saya buat ikut suka saya
pes blueberi utk hiasan luaran jika suka-ni saya tambah.
cara membuat
Pastri
putar mentega,gula dan esen vanila hingga kembang.
masukan telur dan air.
putar lagi hingga adunan berkrim
masukan tpg gandum dan kacau rata hingga menjadi doh.
Tekan sedikit doh dalam acuan tat dan bakar selama 20 mint hingga masak.
Inti
Putar keju,mentega dan gula kastor hingga kembang.
masukan telur dan putar lagi hingga sebati.
tuangkan adunan keju ke dalam kulit tat yang telah masak tadi.
kalau nak buat cara saya,letak sedikit dulu,pastu letak inti blueberi,tutup dgn adunan keju dan lorek sedikit atasnya dgn pes.
jika tidak letak je adunan keju atas kulit dan letak jem atasnya.
bakar dlm oven selama 15-20 mint.pada suhu 180 hingga masak...
TerimaKaseh pada Pn Anna Qawina yang sudi buat crust cistat
Walaupun dah terlambat tapi beliau tidak menghampakan kami..kekeke
3 comments:
wow nampak sedap, saya dah lama tak buat cistat, malas sebenarnya...hehehehe
Ka nim..heheh
Eh tersend lak.
Pehal saya baru jumpa ni? Pehal? Haha..piss kak nim..
Rsp crust tu kna mix berkrim ek kak..leh try ni..hehehe
Post a Comment