Tuesday, 24 August 2010

Cucur Udang 11

salam semua..hari itu masa gi jenjalan rumah hana,terjumpa cucur udang nih,semalam kat rumah cik mat gebu kita tu pun ada jugak..cik mat present cucur udang untuk jamuan mata cik ben ashaari kesayangan nya itu..kihkih..jgn marah ya mat.akak gurau aje nih..
ni ha,akak minta izin mu jugak untuk C&P jek resepi nih..malas tul aku nak menyalin nya mat..
dah ada kemudahan tu gunakan aje lah ya..
Tapi mat namakan cucur dia cucur udang tembam...








BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung gandum
1/2 camca besar instant yeast (mauripan)
1 3/4 cawan air (yang ni kurang lebih, tapi mat sukat dekat2 2 cawan air dia)
1 mangkuk taugeh (mangkuk sup kecil)
5 pokok kuchai, cuci dan kerat2
1 pokok daun bawang, hiris
1/3 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh garam
20 ekor udang sederhana besar, cuci bersih, tos dan lap kering2 dengan paper towel

BAHAN SOS LADA :-)
5 biji cili merah
1/3 cawan gula pasir1/4 cawan cuka
3 ulas bawang putih
1/4 camca teh garam

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam satu bekas, masukkan tepung, serbuk kunyit, instant yeast, garam dan kacau rata. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair atau pekat (sukatan kurang lebih 1 3/4 cawan atau lebih sikiiiitttt). Masukkan taugeh, kuchai dan daun bawang, gaul rata dan perap 30 minit.
  2. UNTUK SOS LADA :- Kisar cili dan bawang putih hingga halus, tuang dalam periuk. Masukkan gula dan garam. Masak dengan api perlahan hingga pekat. Tuang cuka, kacau dan masak lagi hingga berada pada konsistensi sederhana pekat. Sejukkan
  3. UNTUK CUCUR UDANG TEMBAM :- Panas kan minyak untuk goreng terendam. Panaskan senduk mungkun bersaiz sederhana selama 1 minit dalam minyak panas. Sendukkan bancuhan cucur udang tadi ke dalam senduk panas 3/4 penuh, lingkarkan dengan seekor udang dan rendam dalam minyak panas. Biar mengeras sedikit dan tanggalkan dari senduk (gunakan sudip tajam untuk menanggalkan cucur udang tadi). Ulangi proses membuat sehingga selesai. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat cucur udang yang telah masak, toskan dan letak atas paper towel. Boleh hidangkan bersama sos lada tadi...Selamat mencuba!...




*hati2 sangat masa menggoreng.pastikan udang betul2 di lap kering2.kalo tak meletup2 ngko..tangan aku dah byk kena sapu dgn colgate..raya ni tangan aku bertompok hitam le nampaknya...

5 comments:

ijayuji said...

Salam Kak! mekaseh dtg singgah kita terlebih sihat alhamdulillah.. :D kita add link akak sekali ya nanti senang dtg menyinggah :D bakso satu mangkuk tuk akak ni cendol pun ada hihihi..nak bawak balik cucur udang kegemaran kita tu ;-) macehh!

kak long said...

mang aii..tetengek udang eh....ni boto2 cucr udang ni...hehehe

Lady of Leisure said...

sedapnya.. tapi tang meletup tu yang takut dengar hehe

anymz said...

ijayuji:erkk!?padan lah masa bukak tudung saji tadi,ku lihat cucur udang ku sudah habis licin..rupa2nya sudah sampai nuuun siam nu.hehe

anymz said...

kaklong:mestilah udang yg tertenggek..takkan ayam plak,kang namo ee jadi cucur ayam plak..hehe


Lady:takpe,balut tangan tu dgn towel..kalo dah expert mesti no pblm punya..cuba lah ..hehe