Assalamualaikum semua..
akak pernah post entri ni di awal2 dulu.mak akak pelajari rojak ni dari arwah mak mertua nya..nenek akak le tu kan..dan sudah tentu akak pulak pelajari rojak ni dari arwah mak ..
rojak ni memang sedap..biasa di rumah kami rojak ni selalu di masak waktu kenduri kendara..
Di awal2 dulu rojak ni hanya berada di rumah kami tapi sekarang ni, sudah jadi glamer..ramai jiran tetangga dan saudara mara sudah mempelajarinya dan masing2 sudah mahir untuk memproses rojak ni dgn gaya mereka..meh layan resepi
bahan2
rojak nenda
bahan2
udang kecil 1/2 kg(yg warna putih tu)-bersihkan buang janggutnya sahaja1 kampit tepung beras(agak2)
1 btg timun-di belah dua dan di hiris kasar
1/2 biji sengkuang-di hiris mancis
tauge-rm 1-di buang ekor dan di celur sebentar
tauhu putih-5 keping-di goreng
bahan sos
cili kering-rm1-di buang biji,di kerat kecil2 dan di rebus.bersihkan dan ketepikan
bwg putih-5 ulas
bwg kecil-3 ulas
tauge-rm 1-di buang ekor dan di celur sebentar
tauhu putih-5 keping-di goreng
bahan sos
cili kering-rm1-di buang biji,di kerat kecil2 dan di rebus.bersihkan dan ketepikan
bwg putih-5 ulas
bwg kecil-3 ulas
1/2 botol tomato sos kimball
gula
garam
3 cawan air
air panas
gula
garam
3 cawan air
air panas
cara
bancuh tepung beras dgn air dan garam macam kita nak buat goreng pisang tu.jgn pekat sgt dan jgn cair sgt
masuk udang kemudian goreng lebar2.
jgn terlalu tebal nnt tak garing kueh udang ni
ketepikan
tahu yang sudah di goreng di potong 3x3
udang yang sudah di goreng di kerat2 atau di gunting sebesar tauhu
gaul bersama tauge,timun
cara sos
cara nak buat kuah
cili kering di gunting.keluarkan biji,bersihkan dan di rebus
kemudian di kisar bersama kedua2 bwg bersama air panas.
keluarkan.
dalam mangkuk gaulkan cili kisar bersama garam dan gula dan sedikit air panas.
campurkan sos tomato kimball anggaran 1/2 botol
lebihkan garam dulu,kemudian rasanya hendaklah ada manis,masam,dan masin
cili kering di gunting.keluarkan biji,bersihkan dan di rebus
kemudian di kisar bersama kedua2 bwg bersama air panas.
keluarkan.
dalam mangkuk gaulkan cili kisar bersama garam dan gula dan sedikit air panas.
campurkan sos tomato kimball anggaran 1/2 botol
lebihkan garam dulu,kemudian rasanya hendaklah ada manis,masam,dan masin
tidak perlu di masak sebab kita sudah menggunakan air panas semasa memprosesnya.
18 comments:
sedapnyee..
nak..hehe :)
kak nim...apo kono cam formal jek ari ni?ikiki..kena paksa joging ke? tapi tang ayat glamer tu den tak leh tahan nak golak..kiki
kak nim, nampak best gilos la rojak neh..nak kena try ni walaupun bukan la peminat rojak tegar.nak buat nak buat.tapi kena beli udeeng dulu ma...book mark resepi!!
nih cucunda datang nak makan rojak nenda...... buh cucuq banyak2 er nenda.... kuah pong lebey... bayo tk mo lebey! hhahahahaha
feberetttt nie.....feberet....
nak sepinggan....
Sedapnya kak resepi turun temurun ni mesti terangkat kan hehe
to saharina
oooo...mau yg pree ek?..boleh2 nah sebesen..sedap kan?makan dgn nasi pun boleh..
to izahdaut
hari ni hari isnin..opis baru bukak..mau warmup sbb tu ayat ee ayat formal..hehehe
ko dah salin kok tak buek siap ko zah,.akak lumur ko dongan topung jadi gomak..hahaha
to hana
to boleh makan cucuq byk2..nnt sakit gigi..ni cucu yg mau ke atau mamanya yg lebih..nah setengah ketui cucuq udang..pi main jauh2..(nenda garang nih)..wakakaka
to mr mama
semangkuk kecik je yg tinggal..
to Lady
memang akak jamin sedap..biasa nya org belajar buat rojak kena depan mata akak sendiri..kalo sesiapa dpt buat ikut resepi ni dan menjadi memang kira teror lah org tu..sbb ada yg kata sedikit susah utk goreng cucur udang tu..
Yati goreng cucur udang sekali je dulu. Sebab takdak peminat. Tu pasal bila teringin, beli sebungkus jee untuk diri sendiri. Tengok kak Anim punya ni, tiba-tiba rasa cam nak pi pekena rojak la. :D
wow rojak nenda..
mesti sedap ni..tengok pun dah dapat rasakan mesti sedap..kecurnya kak..
waduh2...sedapnya kak Nim rojak tu.......!
Salam KAK
pandainya kak buat rojak nenda......terliur dbuatnya..
Salam KAK
pandainya kak buat rojak nenda......terliur dbuatnya..
akak, saya dtng nk mkn rojak ni ada lagi ke?..terliur dah nengoknya ni..hehe
ASS salam Dik
Kak hazel follow your nice blog
to yati
tu lah pasal yati..bila kita aje yg makan mmg hilang feel nak masak kan? tp akak alhamdulillah rakyat rumah ni balun aje apa2 pun.hehe
to ayu
pengalaman akak bila buat rojak ni semua kata sedap ayu..bukan nak puji tp mmg betul2 sedap
to noormasri
alhamdulillah memang sedap noor..cuba lah kalau tak keberatan ya
to ady
ini resepi keluarga memang terpaksa jadi pandai.hehe
to nieza
da habis dah nieza..tggl sos nya aje.hehe
to kak hazel
terima kasih sudi singgah dan follow blog ini..waah sedap nama akak tu..tiba2 saya rasa lazat dgn bayangan coklat hazel..hehe
Post a Comment