samosa
bahan A
kulit popia secukupnya
2 sudu besar tpg gandum
(di bancuh dgn 3 sudu besar air)
sebagai gam kulit popia
minyak bagi menggoreng
cara
potong kulit popia.letakkan inti di hujung kulit popia dan lipatkan supaya menjadi segitiga
gamkan setiap lapisan kulit dgn bancuhan tepong.
goreng hingga kuning keemasan
hidangkan dgn sos cili
bahan2 inti
200 gm daging(saya guna daging cincang tu je)
2 biji kentang
1 labu bawang besar di potong dadu
1 batang lobak merah di potong dadu
1 sudu besar rempah kari
2 biji cili merah(di cincang)-saya tak letak
daun sup,daun bawang
garam secukupnya
myk utk menggoreng
cara
panaskan minyak dan tumiskan bawang besar hingga layu
masukn daging kisar dankacau rata.
masukn rempah kari dan kacau lg.
masukn kentang,lobak merah,cili merah dan garam.masakkan hingga kentang dan lobaklembut dan kering.
tutup api dan taburkan daun sup dan bawang.
kacau rata dan sejukkan.
resepi ikhsan dari buku chef hanieliza.kuih muih minuman petang.
kulit popia secukupnya
2 sudu besar tpg gandum
(di bancuh dgn 3 sudu besar air)
sebagai gam kulit popia
minyak bagi menggoreng
cara
potong kulit popia.letakkan inti di hujung kulit popia dan lipatkan supaya menjadi segitiga
gamkan setiap lapisan kulit dgn bancuhan tepong.
goreng hingga kuning keemasan
hidangkan dgn sos cili
bahan2 inti
200 gm daging(saya guna daging cincang tu je)
2 biji kentang
1 labu bawang besar di potong dadu
1 batang lobak merah di potong dadu
1 sudu besar rempah kari
2 biji cili merah(di cincang)-saya tak letak
daun sup,daun bawang
garam secukupnya
myk utk menggoreng
cara
panaskan minyak dan tumiskan bawang besar hingga layu
masukn daging kisar dankacau rata.
masukn rempah kari dan kacau lg.
masukn kentang,lobak merah,cili merah dan garam.masakkan hingga kentang dan lobaklembut dan kering.
tutup api dan taburkan daun sup dan bawang.
kacau rata dan sejukkan.
resepi ikhsan dari buku chef hanieliza.kuih muih minuman petang.
No comments:
Post a Comment