Friday, 8 October 2010

Daging sos Hitam Berampai

Resepi aku petik dari rumah UMMI kuantan..tapi maaf bebanyak ya ummi,kita tuko dgn daging sebab ayam belum gi cekau lagi..hari ni jumaat,ayam2 semua cuti..wakakaka
bila kita guna daging,kenalah rebus daging tu lama sikit hingga empuk ya..jgn lupa tu,kalo tidak hadoi terpelanting plak gigi2 palsu mak mentuo..
ermmm..memang sedap..simple je..anak2 suka..bertambah diorang makan..dah jemu aku dgn sambal2..
hitam,lekat berkilat tul ropa daging tu kan..kicap pekat tu memang power tul laaa..



Bahan:-
  • 1/2 ekor ayam - potong ikut suka
  • 2 sudu besar cili kering kisar
  • 1 labu bawang besar - dihiris
  • 3 ulas bawang putih - dicincang
  • 2 inci halia - dipotong nipis
  • 1 batang serai - diketuk
  • 3 sudu besar kicap pekat ABC (Heinz) - kicap ni mmg hitam pekat
  • 2 sudu besar kicap cair
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1/4 sudu kecil lada hitam yg dikisar
  • sedikit air
  • 5 urat kacang panjang - patah2kan 2 inci pjg.-saya guna kacang buncis
  • 1/2 batang lobak merah - dipotong memanjang-saya tak guna dah habis dlm stok
  • 2 biji tomato - belah 4
  • 2 tangkai cili hijau/merah - dipotong serong
  • garam dan gula secukup rasa
Cara-Cara:-




  1. Ayam dibersih, ditos dan digaulkan dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga ayam masak (jangan terlalu garing). Angkat dan ketepikan.
  2. Tinggalkan +- 3 sudu besar minyak yang sama, tumiskan bawang besar, bawang putih, halia dan serai hingga wangi.
  3. Masukkan kesemua sos, serbuk lada hitam dan sedikit air, gaul rata sekejap.
  4. Masukkan ayam, garam dan gula secukup rasa dan masak biar ayam bersalut mesra.
  5. Akhir sekali masukkan semua sayuran, cili dan tomato. Kacau sekejap jgn layu sangat.
  6. Angkat dan hidangkan.

No comments: