hari ni dah last syawal maka esok bermula lah 1 zulkaedah..kejap je rasanya kan..harap2 korang semua dah dapat menghabiskan posa sunat syawal ya..jgn terlajak ke hari sabtu ni pulak..hehe
Pagi tadi aku buat sarapan mini murtabak yang paling simple yang aku pelajari dari nurulhuda.resepi di ajar oleh arwah mak beliau..simple sangat dan sudah semestinya sedap..boleh buat sebagai minum ptg atau sebagai sarapan.
sepatutnya kecik2 empat segi..ni kira ok lah ni..sarapan last choice..kelam kabut aku buat pepagi tadi. seb baik kulit popia tu, aku terlupa nak masukan ice box..tu yg lembut tuh
bahan2
kulit popia
3 biji telur
2 labu bawang besar(holland)-di hiris bulat halus2
sedikit daun bawang-di hiris halus
1 ulas cili hidup-di hiris halus-kecil2
1 sudu kecil serbuk lada hitam
sedikit garam secukup rasa
minyak
cara
panaskan 1 sudu besar minyak
tumis bawang besar sehingga naik bau
masukan telur dan di kocak2
masukan cili dan daun bawang
taburkan sedikit garam jika suka
masukan lada hitam
sediakan kulit popia di dlm pinggan
ambil 2 sudu besar inti telur letak ke atas kulit popia dan lipat jadikan 4 persegi seperti murtabak
lekatkan dgn 2 sudu besar tpg gandum yg di bancuh dgn sedikit air sebagai gam
dah siap kesemuanya goreng hingga berwarna keperang2an atau sehingga kulit popia masak
sedia untuk di hidangkan.
boleh juga di makan dgn sos
dah habis dah..
4 comments:
Salam kak, sampai skrg tak terbuat buat murtabak guna kulit popiah ni pdhal bukan susah pun asyik tangguh2 gini ler jdnyer :D bila nmpk org lain buat dah meroyan jerrr rasanyer :D
saya penggemar martabak...kalau guna kulit popia, senang sikit kan kak...kena cuba ni :)
salam kak...dapur baru ker kak...comey :)...bt mkn petang murtabak ni sedap kak...leh join tak :))))
kak boleh la cuba resipi baru nie, nampak macam senang...
Post a Comment