Sumber Resipi : Kak Liza FP @ Chef Hanieliza
Bahan-bahan
Bahan A
- 1 cawan butter cair -
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan air panas - maz bancuh dengan 1/2 sudu kecil nescafe
- 2 sudu besar sunquick orange - ni maz tambah sendiri-aku juga tambah sendiri
Bahan B (kacau rata) - maz guna wisk-sama jugak
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 2 biji telur gred B
Bahan C [ayakkan]
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan serbuk koko
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.
2. Kacau bahan A supaya sebati.
3. Masukkan bahan B dan kacau rata.
4. Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
5. Lapikkan kertas dalam loyang 10x 10 inci.
6. Bakar selama 45 - 50 minit. -
7. Sejukkan kek dan salutkan dengan kerim coklat.
ni pic menggunakan flash utk lebih jelas tgk topping dan texture cake tu
Chocolate Topping
- 250 gm coklat masakan
- 1 sudu besar butter
- 1 sudu kecil susu cair
Cara-cara untuk topping
1. Panaskan coklat dalam periuk/bekas secara double boil.
2. Bila coklat telah cair tutup api dan campurkan butter. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau lagi.
4. Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan
3 comments:
rajin dah kau memasak ni nim. asek tepek resepi baru je ni. haa.. yang ni kakpah kopi ek. kalau rajin nak buek plak..
lomang kalau taruk coklat topping sodap tak agak e hahaha..
kakpah:dah terlanjur org dtg berayo terus masak sekali kak..tiap2 hari ado yo tetamu..tu yang rajin tu.hehe
nak......
Post a Comment