Monday, 20 December 2010

Pau Inti Kacang Merah

Assalamualaikum semua,hari ini akak kembali dengan pau gebu gebas,resepi dari rumah UMMI.
Aduuuuh,,sungguh2 menawan hati ku..
Sambil akak sibuk2 menguli tepung pau,si ainul pulak sibuk dgn projek oreo cheese cakenya..nanti esok2 akak tunjukan hasil air tangan ainul yang dia banggakan sangat2 tu..
Pau ni akak derhaka kan sikit2.ampon ya ummi..saja2 nak test tepung pau tu.Intinya pulak akak beli yang dah siap ready made punya..kurang manis sikit tapi sedap lah untuk selera org menjaga kesihatan cam akak ni kan..
meh kita layan resepi nya ya..


tu yang untung nya buat sendiri.boleh letak inti banyak2 camni

Pau Inti Kacang Merah
source:UMMI

Bahan:-
300 gm tepung gandum
(*kalu guna tepung hongkong lebih cantik)-akak guna tepung pau
6 gm baking powder
2 gm garam halus
162 gm air suam
6 gm yis
30 gm gula
18 gm (1 sudu besar) shortening


Cara Membuat:-
Ayak tepung gandum dan baking powder. Campur garam dan ketepikan. Dalam mangkuk lain, campurkan air, yis dan gula. Kacau rata. Masukkan campuran tepung tadi. Uli sebati. Masukkan pula shortening dan uli lagi hingga adunan licin dan x melekat di tangan. Tutup dengan cling film dan biarkan naik sehingga dua kali ganda. Bila telah naik, tumbuk2 adunan tadi untuk keluarkan angin. Bentuk tepung tadi bulat2 kecil (+- 30gm) dan masukkan inti kacang. Letak atas kertas yang dipotong2 empat segi kecil dan letak dalam loyang. Buat hingga habis dan biarkan lebih kurang 10 minit. Kukus dengan api kuat lebihkurang 15 minit. (Balut penutup loyang dengan kain agar air tidak menitis atas kuih dan jangan buka penutup sehingga agak2 masak, takut bentat).

8 comments:

Mas said...

salam kak, cantik pau tu, geramm mas tengok....

kasihredha said...

sodap..sodap
tambah lai kalo makan panaih2..

Hann said...

suka pau kacang merah..
cuma tak rajin nak buat..
hehe.. pos mai sepinggan.. :)

Lady of Leisure said...

wah nampak gebu betul.. hehe.. itu hari dok aim akak punya apam hijau apa nama dia puteri ayu ke apa yek.. acuan baru je beli hehe

anymz said...

to mas
woittt,,jgn geram2 mas,balun je pau ni.nah sebiji..hehe


to kak kasih
sodap..sodap..
makan paneh2 leh locot kak..podar lidah nanti hehe


to hann
akak kalo tggl berdua pun tak rajin buat,tapi cuti sek ada rakyat jelata,kena lah rajin sikiit.sikit je.hehe


to lady
oh.puteri ayu lah tu lady..kalau lady yg buat mesti lagi ayu kueh tu kan..maklum air tangan org muda.tapi hari tu anak akak kata kalo mak buat lagi,tlg manis kan sikit ya..kalau pd akak kira ok lah dah tu..issshh bebudak ni kuat makan kueh manis.

hana said...

kak...meh tuko ngan kek kite.. sepotong kek utk engkau, dua ketui pau utk aku..dua potong kek utk engkau,pat ketui pau utk aku.... *sila baca sifir dgn betul! muekeke

izahdaut said...

kak nimmmmmmmmmmm... ooo mengepau yee.. nak 5 ketui ada lagi tak? ngahahaa... makan pau kurang sikit kalori dari kek yg ada stroberi tu kan..khan.kan.. hahaa..dasar dengki ngan kek orng tuuuu..

anymz said...

to hana
waduh..sudah terang lagi bersuluh..
hana ni tak lancar sifir ni..tak lama lagi kena belajar dgn darwish pulak..
silap2 nak sukat bahan kek pun dah tak reti..muhaaahaaa


to izah
nak 5 ketui??sape suh dtg lambat..
semalam ada la lagi, hari ni kalau ada pun dah keras kematu..nah ada 1 ketui jek,pi kukus balik..hehe

ya la zah,pau ni mmg kurang kalori
banding kan dgn kek org tu cam leh gebus gebas badan jek..mmg dasar dengki dah sampai tahap gaban dah ni izah..hehehe