Saturday 26 November 2011

Chocolate Mocha Custard Pudding

Assalamualaikum semua

Ini kira nak buat quick update.Terimakaseh pada SGN67 atas idea puding ni.Nor ambik resepi dari fatimah bahlawan.Nor izinkan akak tepek resepi puding ni di sini pulak ya.

Akak sibuk sikit sekarang ni.Kejap2 lagi nak ke surau.Ada gotong royong untuk majlis sambutan maal hijrah lewat petang nanti.Semoga kita di Limpahi rezeki yang melimpah ruah dan semoga segala urusan kita di permudahkan.Semoga segala amalan kita di terima dan doa yang baik2 di kabulkan olehNYA..InsyaALLAH amiiiiiin.

Selamat Menyambut Maal Hijrah



CHOCOLATE MOCHA CUSTARD PUDDING
by
anymz mykitchen
resipi olahan : K.Nor@SecubitGaram
dr resipi asal Coffee Mocha Custard Pudding (Fatmah Bahalwan)



ini versi degil tak dengar kata sifu..suh tutup dgn aluminium foil tapi tak buat gara2 tak baca arahan..




Bahan:
400 ml susu cair
70 gm gula pasir
60gm coklat masakan (dipotong kecil)
1/2 sudu kecil kopi segera (nescafe)
1 sudu kecil pes mocha
4 bj telur A
1 sudu kecil tepung kastard

Cara:
Masukkan susu cair, gula dan coklat masakan kedalam periuk dan panaskan hingga gula dan coklat masakan larut. Ketepikan.
Kocok telur menggunakan handwisk dan tuangkan bancuhan susu tadi sedikit demi sedikit hingga habis.
Kacau hingga sebati (jgn kacau dgn terlalu kuat, sekadar nak sebatikan saja)
Bancuhkan tepung kastard bersama sedikit air dan masukkan kedalam bancuhan tadi. Kacau lagi hingga sebati dan tapiskan.
Tuangkan kedalam bekas ramekin atau mangkuk kecil tahan panas.
Bakar dlm oven dengan kaedah bain marie atau water bath dgn suhu 170C, antara 45 - 55 min, atau sehingga masak (bergantung pd saiz cup/ramekin yg digunakan)
Keluarkan dan biarkan sejuk.
Kemudian masukkan ke dalam peti ais dan biarkan sejuk sebelum dihidangkan.


*telur tidak perlu dipukul hingga kembang, sekadar nak sebatikan dgn adunan susu saja. kalau terlebih pukul, teksture puding jd tak berapa cantik. kaedah ni lebih kurang mcm kita nak buat puding karamel yg mana telur tak perlu dipukul kuat dan lama.
** selepas tempoh 35 min, buka pintu oven dan letakkan sekeping aluminium foil di atas puding tadi supaya bahagian atas puding tidak menjadi hangus/garing.
*** k.nor kurangkan sukatan gula sbb dah ada manis dr coklat maskan yg ditambah dlm adunan.

5 comments:

Amie said...

Assalamualaikum Kak Anim,
selamat menyambut maal hijrah...sama-samalah berhijrah dari yang baikkepada yang lebih baik,.... sebelum ke surau jangan lupa alas perut dulu ye Kak Anim cayangggg

Yatie said...

Assalamualaikum dan Salam Maal Hijrah buat akak sekeluarga.

Anna Qawina said...

aslmkm Kak Anim..slam Maal Hijrah kak..sedapnya nampak..mocha takde ni..harus try yg akak buat dulu..heee

rahel said...

salam Kak Anym..
sedapnye Rahel nampak puding tu...mesti lembut kan..

K.Nor said...

gerenti dah abis ni.. :)