Wednesday, 5 January 2011

Chicken Rice With Chicken Teriyaki

Birthday mr hubby hari ni akak tanya,nak dinner kat luar ke..?muahahaa..tak romantik langsung isterinya ini kan?.bawak je la gi mana2 buat surprise ya tak?
..tapi pakcik ni cerewet sikit bab2 makan kat luar ni..
apa jawapannya?
saya mau nasi ayam dgn ayam yg hitam2 ada lada hitam tu...kahkah..hadoi murah amat tu bang..lolap mato jek kita buat..
Akak post gambar ni je yang dapat..sebab diorang sudah tidak sabar.tak menyempat2 sebab bau ayam ni memang harum bila di bakar dalam oven..resepi asal yang akak ambik dari rumah hana dan yatie kena masak atas dapur biasa je tapi akak suka masukkan dlm oven..
harum semerbak bau satu rumah..



resepi chicken teriyaki boleh lihat di SINI


bahan2 nasi ayam yg sempoi

sediakn 2 pot beras cuci bersih.toskan
4 ulas bawang putih*
3 ulas bawang merah*
sedikit halia*
1 batang serai*
bahan bertanda * di kisar
2 kiub ayam
rempah 4 sekawan
sehelai daun pandan
sedikit pewarna kuning jika suka
garam secukup rasa

cara

tumis bahan2 bertanda *
masukan rempah 4 sekawan
kacau rata hingga naik bau
masukan kiub dan air yang di sukat utk 2 pot beras
masukan daun pandan
masukan pewarna
masukan garam jika suka
biar mendidih dan masukan beras
tanak hingga masak



kalau masak dalam oven kurang kilatnya tapi rasanya tetap sama malah lebih sedap dan lembut.
kalau mahu lihat yang cantik dan berkilat,sila lah singgah di rumah HANA.
ayamnya memang cantik dan berkilau cam baju labuci ..kekeke

14 comments:

Uncle Lee said...

Hello Anymz, manny happy returns to your Hubby. Happy birthday.
Wishing you good health, lots of laughter and plenty of good cooking from your lovely wife.
Best regards, Lee.

Mas said...

happy birthday wat hubby kak anymz...moga diberkati Allah sentiasa....
sedapp tu nasi ayam...mas dah bertangguh2 nak buat...

Eliza said...

Salam kak Anim..

Satu hari nnt nak cuba gak lah ayam teriyaki nih. nampak sedap tu..

p/s: besday boy yang ke bape tahun tu kak???hehe..

zarin said...

happy birthday untuk suami akak ye!
alolo tengok ayam tu malam2 ni pun buat saya kecur air liur :D

kasihredha said...

bestnya, sure suami suka kan nymz..
hadiah paling istimewa dari isteri tercinto..air tangan isteri .

AZLITA AZIZ said...

Happy b'day tuk hubby kak anim....
yg ke...tuttttt....
mcm sedap aje nampak nasi ayam tu... masuk list dulu ye! nanti nak cuba lah... dah tergoda dah ni...

asnah58 said...

salam meleleh tengok yang sedap2 kat blog anda. nanti sya nak cuba.

anymz said...

to Uncle Lee,
thank you uncle.nice of you to drop by here..:)


to mas,
maceh mas..abg kata maceh..maceh..hadiah takde ke?kihkih


to Eliza
buat liza..jgn tak buat..sedap ayam ni.wa cakap lu..hehe
besday yg ke 53..takde rahsia


to zarin
maceh zarin for the wish..
malam2 tgk ayam masa tgh lapar memang le mencari nahas zarin oi..
kihkih

anymz said...

to kasihredha
memang lah dia suko kak..susah nak dengar dia puji masakan kita..bila dia minta tu dah sah2lah ini memang ayam kesukaan dia..thumbs up utk hana dan yatie..hehe


to azlita aziz
maceh ita for the wish
memang sedap..dan tanpa akak sangka nasi tu sempoi jek tapi sedap pulak bila buat main campak2 mcm tu.hehe


to asnah58
maceh kak..sila kan kak..:D

Yatie said...

Salam K.Anim,
Happy Birthday wat suami akak ya...moga pnjng umur, murah rezeki, sihat selalu dan semoga sentiasa dlm limpah rahmatNYA....Aminn.

=mmng nmpk menyelerakan betul set nasi ayam tu...ayam teriyaki tu mmng sedap...manis2 sikit....syukurlah kak, suami lebih suka masakkan akak dari makan kat luar..satu penghargaan yg amat besar tu kak...ianya lebih bermakna kan..

Suzi said...

salam kak anim.
happy b'day buat suami akak. banggalah akak sbb masakan akak tetap jadi pilihan utama.
pernah try ayam teriyaki tu...memang sedap!

Cik Embun said...

naSI ayam teriyaki ni laaa yg hencik azharmustapa kecoh kat FB hari tuh... hik3..

anymz said...

to yatie
mekaseh ya yatie
tu lah cik abg mmg selalu gitu..dah itu permintaan nya kita tunaikan aje la..nnt merajuk pulak kan?..hehe

anymz said...

to suzi
maceh yatie..huuiihh..bukan bangga lagi suzi..dah tak senang duduk dah ni..pakcik tu tak pernah nya nak puji2 masakan akak..hehe


to cik embun
ya la..ini lah dia..kecoh sgt mamat tu..asek makan jek kerja dia.hihi