Thursday, 6 January 2011

sesi menghabiskan inti kacang hitam

Hari ni tidak ada resepi cuma gambar pastry puff yang berintikan inti kacang...akak memang suka beli banyak2..konon2 nanti susah nak keluar rumah..konon2 nak jimat minyak..maklum akak beli pastry ni di Mydin Melaka..jgn terkejut walau akak dok di N9 tp rumah akak terletak di sempadan melaka/N9..cuma 20 min je ikut h/way da sampai ayer keroh,mka.
minggu ni ingat nak bersihkan esbok yg dah bersawang tu, maka terpaksa lah akak menghabiskan baki pastry dan baki inti kacang ni...
sedap juga kalau pastry berintikan kacang hitam ni..memula anak2 bujang akak tengok diorang was2 juga.siap tanya lagi..sedap ke nanti ni mak.?dgn confident akak jawap je..sedap lah..mana boleh tak sedap..mak ni kan mak..kalau mak kata sedap, sedap lah...kihkih...


jgn risau memang sedap..
sedap giler kata anak-anak

kita cuma perlukan pastry puff jenama 'kawan'
inti kacang hitam
semua beli ready made punya..
pastry puff ada di tesco,mydin,jusco atau mungkin mana2 pasaraya
inti kacang ada di kedai menjual bahan2 kek

makan masa minum petang..silakan
bismillah...


sorry,sememeh sikit,mak koyak guna tangan
ambik berkat air tangan mak


akak jumpa menda alah ni di Johor Bharu tu hari terus teringat yang CMG pernah post kan menda ni suatu masa dulu.akak guna ni utk roll atas pastry puff tu..tapi cam besa lah kan.akak punya tak secantik CMG.

9 comments:

K.Nor said...

bak sini nak pinjam roller tu.. hehe

ady said...

sedapnyer nampakkkkkk!. kasi sikit blh???

Kak Rose said...

kak rose pun ada puff pastry ni tp belum sampai seru nak buat pulak! tengok Amy nyer yg rangup tu teringin lak... n nak gak pinjam roller tu... hi hi hi

AZLITA AZIZ said...

kak anim ita pun hari tu nampak jugak roll tu... dlm ati cakap nak buat ape ek benda alah ni... bagus la idea kak anim esok gi balik la carik....

hana said...

rasanya roller tuh ader yg size kecik kan kak? kite pong tingin nk bli tp tk terbeli2.. mmula dulu jumpa tak tau buat apa.. rupenyer utk gelek2 pastry... haha

Lady of Leisure said...

wah ni inci kacang merah double sedap ni kak.. kacang merah tu boleh wat memacam gak ye selain buat kuih pau..

anymz said...

to knor
hahaha..kalo dekat ape salahnya nor..kalo nak beli pun mahai beno..17 henggit ngko..baik sorang jek beli pastu kita share2..tp tu lah, nor dok nuuuuuun jauh kat sana.selalu banjir plak tu.hehe


to ady
boleh..ngko ambik hak kecik sekali tu..yg lain akak punya.hehe


to kak rose
nah ambik roller ni kak rose.nnt pulangkan balik tau..puuuh..ku seru semangat kak rose buat mlm ni gak..haha

anymz said...

to azlita
Ta,baik ko cepat nanti abis..akak tak tau..kahkah


to hana
kat kedai tu ada size ni je hana..akak tak jumpa plak yg kecik..haah..mcm2 menda kita leh buat dgn benda nih..akak tgh pikir2 lagi nak buat apa..rasa2nya sesuai utk pastry je kot.nnt leh tanya CMG.hehe

anymz said...

to Lady
isshhh.mcm2 boleh lady,boleh buat inti pau.boleh isi lam pastry,kalo mau buat sandwich pun ok gak..hehe
s/thing different lah kan?.