Tuesday, 18 January 2011

Kek Brownies Marble


Hari ni angin membaking akak sudah datang macam taufan..tambahan masih ada lagi cream cheese..zamir pun masih ada di rumah..entah kenapa kolej matrik tangkak cuti selama seminggu..kesian selama ni dia dok tengok maknya membaking dlm blog.dia dok telan ayaq liuq je katanya..hah!ko makan lah puas2, selama ada kat rumah ni..bagi perabih semua..org lain pandang je lah..
Resepi akak ambik dari buku Pn Noraini Zakaria.
Anak2 mmg suka kek yang ada cheese.bahan2 pun senang nak cari.celah2 dapur pun leh jumpa...meh layan resepi..



Kek Brownies Marble

source:Noraini Zakaria

Bahan Kek Brownies

Bahan A
200 gm coklat masakan
180 gm mentega

Bahan B
150 gm gula kastor
4 biji telur gred B
140 gm tepung gandum
secubit garam
1 sudu teh esen vanila

Bahan Keju
250 gm krim keju
50 gm gula kastor
2 biji telur


cara

1-satukan bahan A dalam periuk.Panaskan atas api yang kecil hingga cair semuanya.Sejukkan
2-Putar bahan B hingga kembang dan gebu selama 5 minit.
3-Satukan semua bahan kek dan gaul sebati.

Adunan Keju
1-Putar krim keju dan gula kastor hingga kembang dan gebu.masukkan telur dan putar lagi sehingga sebati.
2-Sediakan tin pembakar 4 segi bersaiz 8".griskan dan lapik kertas serap minyak.Tuangkan adunan kek brownies dan di ikuti adunan keju di atasnya.Ambil sebatang lidi atau sudu dan lorekkan permukaan adunan agar membentuk corak berbelang atau marble.
3-Panaskan ketuhar selama 15 minit pada suhu 180C dan masukkan kek.Bakar selama 1 jam atau sehingga masak.

Cuba lah memang tidak sia2..sedap wey..makan ni leh fengsan ko




11 comments:

Nieza said...

Salam kak, singgah mkn cis kek dulu kat sini...dah lama nk buat tak buat2 pun...tgk akak buat ni terliur la pulak....:)

hana said...

kakak cantikkkk... nih bwk seguni stoberi neh! mau ltk mana?? nak tuang pehtu isi bronis er kakak cantikkk.. tk kesah la masuk guni pong! kekekeke

anymz said...

to nieza
buat jek nieza.tak susah mana pun..nah ambik lah satu slice..kedekut kan?..kahkah

anymz said...

to hana
isshh..anak sape lah ni..buh bronis lam guni..takpe lah ikut kan jugak lah kang dia nanes lak..nnt tak manis ghupa dia..stroberi buh lam esbok..sayang nak makan..nak tgk puas2 jek dulu..hehe

Deliah's Deli said...

salam kak...kecur tgk kak akak ni..bt ms ni blh tenung gamba je dulu...:))

NoorMasri said...

ish rasa nak makan kek ni la plak...

anymz said...

to Dell
tenung lelama sikit dell..bior sampai tirguda..haha


to noorMasri
jgn makan screen plak noor.hehe

Siti Suhaila said...

aiiii...dapat tgk jelah....sejuk2 ni trliur ase ble nengok cheese tu..terasa trpanggil2 (ayat bodek nk merasa) hahahah...

Yatie said...

Salam K.Anim,
Terliur je tngk brownies marble akak ni...dah lama nak wat tapi tak terbuat2...nak kena buat jugak ni..kena masak teruslah ya takyah adunan coklat dulu...sonang keje ni..

Cik Embun said...

acik...sedapnya tengok... menitik2 air liur nih...

Jue Isa said...

anak jue suka sangat kek ni ,ingat ptng nnt nk wat la x tahu la jd ke x,minta2 menjadi la.