Saturday, 1 January 2011

kuetiau goreng pedas

Kuetiau ni akak masak semalam..hari ini dapur akak tutup semula,pepagi akak dah keluar. jiran akak buat majlis perkahwinan anak pompuannya...habis makan di rumah jiran akak ke seremban pulak..sepupu pulak kawin..
yang seronoknya majlis perkahwinan di tahun baru ni kami saudara mara dekat dan jauh bertemu semula..kalau masa raya pun susah nak berjumpa..
kuetiau ni paling simple akak buat sebab nak cepat.lagi pun akak masak apa yg ada dlm esbok je..pagi ahad nanti baru akak ada masa nak ke market.akak post kan jugak resepi nya ya..jgn meluat ya..bukan apa,ini sebagai panduan utk anak2 di masa depan..

bahan2

1 bungkus kuetiau
12 tangkai cili kering di rebus dan toskan*
6 ulas bawang kecil*
4 ulas bawang putih*
1 sudu besar udang kering*
bahan2 bertanda * dikisar
sedikit isi ayam
1 kiub pati ikan bilis
sedikit sawi-ni akak tak letak stok da habis
sedikit tauge
sedikit daun kucai
1 butir telur
cara2

panaskan minyak
tumis bahan2 yang di kisar sehingga naik bau
masukan isi ayam
masukan garam dan kiub ikan bilis
masukan air
bila dah mendidih masukan telur
kocak telur hingga hancur dan rata
masukan kuetiau.kacau sebentar
masukan tauge dan daun kucai
gaul sebati dan sedia untuk di hidangkan

hidangkan bersama bawang goreng jika suka,daun bawang dan daun sup dan juga limau kasturi.
akak tak letak sebab nak cepat..huuiihh..banyaknya alasan org malas ni kan?..

okay tata semua.jap lagi lepas maghrib nak ke Port Dickson pulak..ada satu lagi majlis makan2..

6 comments:

izahdaut said...

makcik..makcik tutup dapor ye..tak aciii tak aci.ah jelessss

♥LOVE2COOK♥ said...

Sedapnye kway teow tu kak!!! Terliur Love!!! ;)

Hehehe...sure we'll meet one day kak!!! :D

Happy 2011 to U!!!

hana said...

tungguuuuu amikkan kue teow sebesen duluuuuu huh jeles asyik jalan2 ajerk! kenapa la kite xde jln2... jln dah ada dah tuh! mencik taww

fara dean said...

salam kak..
singgah mkn kat sini ye..
sedapnya..sy dah lah tgh lapar ni..

Lady of Leisure said...

kak lady dah buat puteri ayu ambik resepi kat sini.. sedap hehe.. nanti lady update kat blog k hihi

anymz said...

to izah daut
wey makcik,...sekali sekala tutup dapur...buhsan ko dok dapur tu lelama..sesekali makcik anim nak jugak main make up make up..hehe


to love
looking forward too and happy new year to you too:)


to hana
nah sebesen,makan puas2..makcik anim nak gi main make up make up pulak.nak buh lipstick merah tebal 2"..adik manis jgn marah hah,gi main salji puas2 kat sana..i nyampah tau tgk org main salji..


to fara
makan..makan fara..jgn lupa baca bismillah..hehe


to lady
okay..okay..akak tunggu..maceh sudi try resepi dari sini..:)