Tuesday, 18 January 2011

nasi goreng untuk sarapan hari ini

Assalamualaikum...
Ni menu biasa2 je..tak ada apa yg istimewa..akak buat sarapan nasi goreng je hari ni..nampak berat dan sarat kan sarapan tu?...ini sebab laling akak out station ke hospital muar hari ini..ooo dia bukan doktor.pada sesiapa yang bertanya tu hari,..dia 'doktor' bangunan utk semua hospital bahagian selatan..iaitu n.sembilan,melaka dan johor.sebab tu kdg2 tgk akak jenjalan ke johor..mengekor le ke mana pakcik ni bertugas.hehe..
iisshh..tak best lak akak rasa bila guna ayat formal2 ni..ni mesti si izah tengah senyum2 kambing baca ayat skema akak nih..zah,kok ekau sonyum2 yo akak sumbek keropok ni kang..wakakaka

meh tengok resepi besa2 ni..siap ada kepala ikan sembilang lagi tu..


bahan2

sedikit isi ayam
5 biji cili hidup-sebab nak pedas*
2 ulas bawang putih*
2 ulas bawang merah*
1 kiub pati ikan bilis
semua bahan * di tumbuk bersama-atau dikisar menggunakan pengisar kering
sedikit mix vege
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
2 biji telur di kocak2 dan ketepikan
sedikit minyak dan 1 mangkuk besar nasi sejuk

cara

panaskan minyak
tumis bahan2 tumbuk sehingga terbit minyak
masukan isi ayam
kacau hingga masak
masukan kiub pati ikan bilis
masukan bahan2 kicap dan telur yg di kocak
masukan nasi
masukan mix vege
kacau hingga sebati
dah masak
sedia untuk dihidangkan


sedap ada keropok


daun salad juga tidak ketinggalan..
bismillah..


11 comments:

Mas said...

kak, nak sarapan nasi goreng kt sini..hulur la sepinggan...

zarin said...

saya pun nak sepinggan kak! sedappppnyaaa

♥LOVE2COOK♥ said...

Love nak join sekali kak!!! I want that whole platter ;)

izahdaut said...

kakakaka.... ah dapat gak makan kopok...sambung gelak...

pss ye ke tak makan nasi goreng tu..leh caya ke tu.kenyang ke mkn oat je..ishh ishh..muekekee

LinRosLy said...

Salam Anymz...

Meng0da teng0k hiasan nasi g0reng tu...dah makan lapar balik ni.... cam mana nak buat? huhuhuhuhu

fara dean said...

salam kak..
itu bukan biasa2 kak..
klau sy dah kira perfect abiss dah!
siap ada salad2..sedap2!

anymz said...

to mas
laaa.betul2 sepinggan tu je yg ado mas.hehe..mas makan roti je lah ya..hehe


to zarin
kalo nak yg lam koli ada zarin tggl dua tiga sudu jek hehe

anymz said...

to love
love boleh tgk je lah ya..yg kat atas tu utk laling akak jek..love makan keropok tu je lah ya..hehe

kasihredha said...

fuhhh nasi goreng...sodap ni. Kalau balik kg akak suko eh makan nasi goreng yg mertuo masak..sodap botul. Nasi goreng Kualo pilah...podeh tp sodap.

anymz said...

to izahdaut
kenyang...kenyang..makan oat..sedap ape oat ni..
jap lagi akak bedal gak nasi zah..perut ni perut org melayu..pas sejam akak cari lah nasi balik..camne nak kurus?..kahkah..


to LinRosLy
meh makan keropok je..untung2 kenyang..hehe


to faradean
salad malad tu yg sedap fara kan..makan dgn keropok.nasi tu ambik sikit je..tak mau byk2..hehe

Hann said...

Sedapnya ni kak anym..
kenyang sampai esok.. hehehh