Tuesday, 18 January 2011

Home made Roti Burger

Ini lah dinner akak utk malam ni.akak masih lagi menggunakan resepi basic dough roti sebagai asasnya..mula2 ingat nak guna resepi roti burger tapi akak terlupa utk bookmark resepi dari blog siapa ntah..akhir kata akak guna je resepi ni..laling akak kata..sedapnya pulak roti ni..
'hai bang tak sedar ke roti tu lah yg saya buat letak inti itam tu,cuma pesen dia jek saya ubah2'..hehehe..kandaku itu sudah tertipu oleh kecerdikan isterinya..pasan lah aku..sape lah nak puji lagi kan kalo tak diri sendiri..

Homemade roti burger

BASIC DOUGH
sumber dari nor


380gm tepung high protein (tpg roti)
3 sudu besar susu tepung
80gm gula castor
3 sudu kecil yis segera
1 bj telur A ~ dikocok sket dgn garfu
100ml air
100gm water roux*
1/2 sudu kecil garam
30gm butter
30gm shortening


Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.

Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
Biarkan sehingga proses menguli selesai.
Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.
Tunggu lagi roti naik dan bakar pada suhu 180 C lebih kurang 20-25 minit.

#kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.

water roux: (menggunakan kaedah 1:5 .. 1 utk tepung, 5 utk air.. )

50gm tepung gandum
250ml air

Masukkan dlm kuali/pan dan panaskan dgn api sederhana.

Hendaklah sentiasa dikacau supaya tak berketul.
Kacau hingga pekat dan padamkan api ( dlm 2 minit jer)
Bila sejuk masukkan dlm bekas bertutup dan simpan dlm peti ais sehingga nak digunakan.
Keluarkan dr peti ais, biarkan hingga pd suhu bilik baru lah digunakan.


tak susah.ikut je resepi kat atas tu.dah siap bakar sejukkan.
belah dua roti.letak burger,letak tomato,letak cheese letak mayonis jika suka dan letak sos.
SIAP..
silakan...


oh!Lupa nak bagi tau..akak guna tangan okay menguli menda alah ni..sekali lagi akak ulang
GUNA TANGAN...nanti di entri yg lain akak tunjukkan cara menguli dgn tangan ya..



14 comments:

K.Nor said...

salam puan rumah, nak beger 2 ya.. ermm nor tk pernah lg guna doh tu buat bun beger.. sedap ek?

Naz said...

Salam kak Anim.
Wah! Kreatif la akak ni.. Boleh niaga home made burger bun ni.
Sama la kita kak Anim... List resepi berjela2...sampai dh tk trbuat hehehe...
Ni pun masuk list jugak la ni..

kasihredha said...

nymz dtg rumah akak yo
akak tag buat anymz
http://kasihredha.blogspot.com/2011/01/25-random-things-about-me.html

ZaRisMa................Hannover, Germany said...

Salam....Singgah jap kat rumah Kak Anim....Kalo dah buat bentuk roti burger & bubuh bijan tu...Roti apa lagi kan?...Roti burger le..Sedap2

Nieza said...

salam kak, sedapnya...nanti nk cuba buat jugalah..hehe

hana said...

makcikkkk.. beger sejibonnn! sos lebey er... bungkus bungkuss... nk ujan nih! takot kuyup! hahaa

Mas said...

arrgghh..akak bijakk..nnti mas pun nk try wat gak...he..he...
tengok bun tu pun nmppk cantik dan sedapp jer..

anymz said...

to nor
salam kembali nor..ooo...ciannya..akak buat genap2 6 ketui.leh pandang je lah ya ..hehe
akak try je ni nor tgk2 okay pulak..tapi utk buat mulat2 tu kena buat besar2 la sikit,sesuai utk burger di dlm nya.


to naz
cuba lah buat naz.kena kreatip sikit je.hehe


to kasihredha
okay2 kak nanti sey ambik yo..maceh kak.sudi gak tag sey ni yo.hehe

anymz said...

to ZaRisma
hehehe...tau takpe..buat bentuk mulat2 gebu,spray dgn air dan tabur bijan atasnya..bakar, terus ada rupa roti burger..hehe


to nieza
cuba nieza..cuba..senang je

anymz said...

to hana
siaaappppp...tapi tuko dgn stroberi lagi..semalam punya tak cukup..akak da melantak sowang2..hari ni nak byk.nak buat kek plak..hahaha..


to mas
buat mulat2 tu besar2 sikit ya mas..spray permukaan dgn air dan tabur bijan atasnya..akak lupa nak bg tau kat sini..

Ayu said...

salam kak anim,
wah!! kita nak pinjam tangan akak buat uli roti!!!!
ok next time akak tunjukkan cara menguli dengan tangan ya kak..

anymz said...

to ayu
boleh..boleh..nanti akak tunggu cameraman akak cuti dulu yek..hehe

Sofea said...

k.anim...meraung la en Ramly burger tgk roti akak yg cun melecun niii...!hehehe

ozzy said...

assalam..

Kalau dapat resepi buat roti burger tu tlg beritahu saya ye..tq