Saturday, 15 January 2011

Cucur Bilis bersayur Kangkung

Salam malam minggu semua...
Wah!..lama akak menyepikan diri kan..si izah pun dah bising2 tu datang sini asek makan capati je..
Al kisah bermula hari Jumaat tu hari N.9 cuti sempena hari keputeraan Yang Di Pertuan Besar N.S.akak pun mengajak le cik abang ke market..okay aje bagi pakcik tu tapi tiba2 dia ajak akak gi jogging dulu..hadoi..part yang ni akak lomah sikit nih..tapi akak turutkan aje memandangkan jiwa ni agak malas utk drive sendiri...lagi haru cik abg suh akak pusing stadium tu 7 kali...usahkan 7 kali,3 kali akak dah jam..mcm2 alasan akak bagi..kaki cramp le,perut sakit le..semua dia tak guna pakai..akhir cerita akak dpt 5 round je...pastu terus ke market...nama je gi market,konon nak masak sedap2 sebab semua anak2 berlonggok kat rumah..harap je lah anak2..huhu..maknya sudah kepenatan..lepak je kat sofa dgn mulut muncong ke depan..
Ni jemput2 ni akak buat petang tadi..cuaca kat luar cam paham2 je,sejuk tau kat sini,tambahan akak dok dekat dgn hutan..muhaahaa..
kali ni akak buat penambahan sikit..since cik abg sedang menggila makan sayur akak potong halus sayur kangkung dan leburkan sekali dalam adunan jemput2 nih..bagi sesiapa yang ada anak2 yang susah nak makan sayur,seeloknya di blend sayur tu dan gaul sama dgn adunan jemput2 ni..akak pernah post entri ni dulu tapi akak letak jugak resepinya di sini ya..asal usul resepi dari rumah yatie ratu talam...hehe..ampon yatie..nama glamour nih..




bahan2

5 biji ubi kentang-size sedang2 je-di kupas dan di hiris
1 senduk nasi
2 senduk tepung gandum
1 genggam ikan bilis
1 labu bawang besar
daun bawang-di hiris-tak letak akak gantikan dgn sayur kangkung yang di racik halus
cili hidup-di hiris
air
garam secukup rasa
minyak untuk memasak

cara
kisar halus nasi dgn air
kisar halus bawang besar dan ikan bilis
dalam satu bekas masukan nasi yg di kisar,ikan bilis dan bawang,tepung gandum,garam,sayur kangkung,cili hidup,ubi kentang dan tepung.
tambah air jika perlu
panaskan minyak
ambil jemput2 dgn sudu atau jari dan sudukan ke dalam minyak yang panas.
goreng hingga masak

sesiapa yang teragak/terlio tu,sabar ya.elok buat utk sarapan pagi sok,cicah dgn gulai.
sedap kan?



sila ambil sorang seketul
bismillah dulu..


sekian cerita hari ini
wassalam..




12 comments:

Deliah's Deli said...

salam kak...seketui x cukup nih..nmpak gaya kena bt sendri la :))

anymz said...

to Deliah
hahaha...apa nak buat.dah tu je yang tinggal..

kasihredha said...

ni baru betul..asyik2 gambar capati jo, kan baru best tgok gambar cucur bilis pulak..
selamat bersiaran kembali nymz..miss u

anymz said...

to kasihredha
misssssss you too lah kak..semoga semuanya selamat kak yo..maceh atas sokongan akak tu hehe

izahdaut said...

kak nimmmmmmm.. ponat yo jogging..semuo nak kono pakso..aipp apo ni maleh nak jogging pulak do..ekekee..apaaku cakap pun tak tahu la mokcik..

makcik...
makan jemput2 tak jemput den ko.nak cicah ngan gulai lomak ayam kampung..ado yo? yo yo..apo tah..hahaha..marah kak nim hancur nahasa nogori dio..kiki

NoorMasri said...

saya suka ni, cucur buh kangkung...nyummy !

aima said...

penuh berkhasiat...ada kentang ada labu ada kangkung.....nasi kat sini fungsinya pe kak?

Nieza said...

salam kak, sorry lambat singgah sini...baru blk jln2..hehe btw menarik tgk cucur kangkung ni kak..lum pernah mkn lagi cucur bubuh kangkung ni,nanti boleh cuba...rajin akak jogging tu..bagusla tu kak...saya jer malas sejuk2 ni nk tarik selimut jer..hehehe

kakpah said...

Sodap nampak e tu nim. Bak sopinggan..

anymz said...

to izahdaut
gulai ayam tu mano ado lai zah oi..da berapo hari dah ni..
habih hancur bahaso negori den ko buek zah..kono masuk klas grammar nih...pi ambik tuition..hehe

anymz said...

to noormasri
huiih..cucur cenggini makan masa hujan2 ni sedap berul


to aima
nasi fungsinya karbohidrat le..bagi kenyang..dah makan ni tak payah makan nasi lagi...hehe..

anymz said...

to nieza
sebenarnya malas lah nak jogging nieza tu yg kena paksa2 tu..
cucur/cekodok ni mmg sedap nieza..selain kangkung sayur lain pun boleh.


to kakpah
kakpah punyo pasal ambik lah sebesen..kesian kono jago ibu lam pantang yo..mesti ponek kan?